Froome er nødt til at køre - andet vil være at 'indrømme', mener ekspert

16x9
Chris Froome kører i midten af februar etapeløbet Ruta del Sol. Foto: JAIME REINA / Ritzau Scanpix

Chris Froome er i sin gode ret til at køre Ruta del Sol. Briten er ikke dømt for sin urinprøve, der indeholdt for høj værdi af stoffet salbutamol.

Skønt hans salbutamol-sag kører endnu, klikker Chris Froome stadig i pedalerne. At suspendere sig selv ville i den brede offentlighed også blive set som at acceptere en form for skyld, er holdningen hos Brian Nygaard.

Derfor er det ifølge TV 2 SPORTs cykelekspert en helt bevidst strategi, vi lige nu ser fra den britiske Tour de France-vinder, der senere på måneden stiller til start i det spanske etapeløb Ruta del Sol.

- Man kan se på den taktik, Froome har valgt, at han går 100 procent efter ikke at få rabat på sine sanktioner, men at blive renset fuldstændig. Det er derfor, han fortsætter sin sæson nu, siger Brian Nygaard.

- For havde han satset på minimal straf, kunne han have suspenderet sig selv, da han fik notifikationen den 20. september og så måske allerede have siddet en sanktion af nu, men det er meget tydeligt, at det ikke er det, han går efter.

- Med en form for suspendering havde han også stemplet sig selv, og overskrifterne ville lyde, at Froome er suspenderet. I det ligger der en antagelse om en form for snyd, og det er Froome formentlig ikke bedst tjent med, lyder det fra eksperten.

Det var under sidste års udgave af Vuelta a España, at Chris Froome afleverede en urinprøve med for høj værdi af salbutamol. Briten har astma, og det var fra astmamedicinen, at stoffet var endt i Froomes krop.

Salbutamol er ikke i sig selv et forbudt stof, så længe værdien ikke overskrider 1000 nanogram salbutamol per milliliter, men Froomes prøve viste det dobbelte.

UCI-præsident burde forholde sig neutral

Den høje værdi medførte imidlertid ikke en automatisk suspension, fordi sagen hører under kategorien Adverse Analytical Finding (AAF), altså afvigende analytiske resultater, og heller ikke efterfølgende har hverken den internationale cykelunion, UCI, eller Team Sky suspenderet Chris Froome, omend de kan gøre det.

Selv har Froome under hele forløbet bedyret sin uskyld, men det har alligevel ikke holdt UCI-præsident David Lappartient fra at sige, at det britiske hold burde suspendere Froome. En udtalelse han dog burde have holdt sig fra, mener Brian Nygaard.

- Lappartient vil være bedst tjent med at forholde sig neutral, fordi det her er i udgangspunktet et juridisk stridsmål, som i sidste ende kan ende hos CAS (den internationale sportsdomstol, red.), siger TV 2 SPORTs cykelekspert.

- Ligegyldigt om det er en Tour de France-vinder eller en nyprofessionel, skal man holde sig til, hvad der er juridisk muligt og ikke muligt. Og jeg tror ikke, at en præsident tjener sit embede så godt ved at have en mening om, hvad Team Sky eller Froome skal gøre. Det må alt andet lige være op til hans juridiske organisation.

Brian Nygaard håber for sportens skyld, at Chris Froomes salbutamol-sag får en retfærdig rettergang.

David Lappertient har sagt, at en afgørelse i sagen vil falde inden Giro d'Italia, der begynder den 4. maj.