Cykling

Ekspert: Absurd nyhed at få samme dag som Valgren vinder stort løb

Michael Valgren og holdkammeraterne har fået løn for februar. YORICK JANSENS / Ritzau Scanpix

Det er en skrækkelig situation for mange mennesker, siger TV 2 SPORTs cykelekspert Brian Nygaard om det økonomisk pressede Astana-hold.

Sent fredag aften kom det frem, at det kasakhiske cykelhold Astana har problemer med økonomien. Holdet har seks danskere tilknyttet i form af rytterne Jakob Fuglsang, Michael Valgren, Magnus Cort og Jesper Hansen samt sportsdirektør Lars Michaelsen og træner Rune Larsen.

Astana er finansieret af staten i Kasakhstan, og ifølge holdets general manager, Alexander Vinokourov, har cykelholdet ikke modtaget nogen penge til at dække udgifterne. Det er udelukkende holdets opsparing, der får dem afsted til løb.

Det er en absurd situation at stå morgenen før et af de allerstørste endagsløb i Belgien og få den her nyhed

Brian Nygaard, cykelekspert

TV 2 SPORTs cykelekspert Brian Nygaard ser det som en alvorlig sag for det kasakhiske mandskab.

- Nu må vi se, hvad der reelt er i det her. Normalt går 80 procent af holdets budget til lønninger og 20 procent til drift. Og er det penge til driften, man er begyndt at bruge løs af for at holde liv i cykelholdet, er det jo en stakket frist, og så er pengene hurtig brugt, siger Nygaard.

- Det kan gå begge veje. Måske er faren drevet over om et par uger, fordi holdet har fået de penge, de har til gode fra den kasakhiske stat. Men det kan også ende i en stor katastrofe. Hvis man ikke får de her penge, så kan levetiden for et cykelhold med så stort et budget være relativt kort.

Brian Nygaard understreger, at det er vigtig for Astana at betale rytternes løn. Ellers kan der opstå problemer med den internationale cykelunion, UCI.

- Det er faktisk meget op til rytternes tålmodighed, hvor stort et pres de vil lægge på holdet. Og det handler selvfølgelig også om, hvor meget de stoler på de udmeldinger, de har fået fra holdet, lyder det fra Nygaard, der henviser til, at rytterne kan gøre indsigelser overfor holdets bankgaranti. 

Det vil betyde, at Astana skal stå skoleret for UCI, og så er det op til unionen at vurdere, om de har ret til at køre resten af året.

- Det er en skrækkelig situation for mange mennesker. Både ryttere og staff. Det er måske 70 mennesker i alt. Som regel ser vi det her ske i slutningen af sæsonen, hvor hold i forvejen er lukningstruede, og hvor rytterne i forvejen har haft gode muligheder for at finde andre hold. Det er en absurd situation at stå morgenen før et af de allerstørste endagsløb i Belgien og få den her nyhed. 

Danske ryttere har fået løn

Michael Valgren er en af de ryttere, der forud for lørdagens belgiske klassiker Omloop Het Nieuwsblad fik besked om Vinokourovs udmelding. En udmelding, som på ingen måde tyngede danskeren, der kørte først over stregen i brostensløbet.

- Vi fik en mail i går, men vi ved ikke meget om det, sagde Valgren, inden løbet ifølge VeloNews.

- Jeg fokuserer på at køre cykelløb. Vi ryttere har fået løn. Jeg er ikke bekymret for, om holdet fortsætter - det er jeg sikker på, det gør.

Også Magnus Cort kunne fredag i en SMS til TV 2 SPORT fortælle, at rytterne er blevet informeret om 'nogle tekniske problemer', men at han har fået sin løn for februar.