Cykling

Manden bag de danske Astana-sejre: - Succesen ligger i detaljen

Michael Valgren vandt lørdag Omloop Het Nieuwsblad. Ritzau Scanpix

Før sæsonen blev Jakob Fuglsangs træner fastansat hos Astana. Det har holdets øvrige danskere nydt godt af.

Michael Valgren, Magnus Cort og Jakob Fuglsang. Danmarks tre største navne på den internationale cykelscene lige nu. En trio, der udover nationalitet, turkisblå trikot og gode ben har en fjerde fællesnævner - træneren Rune Larsen.

Rune Larsen er nok ikke et navn, der vækker genklang blandt ret mange danskere. Han frister mest af alt en tilværelse i skyggen af stjernerne.

Spørger man stjernerne, er de ikke sene til at rose den danske træner, og nu har resten af cykelverdenen tilsyneladende også fået øjnene op for ham.

Forud for årets cykelsæson skrev Rune Larsen kontrakt med Astana Pro Team. En ansættelse, der kom på baggrund af Jakob Fuglsangs præstationer i sadlen.

Fuglen, der fløj

Efter OL-sølvet i Rio de Janeiro lugtede Jakob Fuglsang blod – og på det helt rigtige tidspunkt. Danskeren var dengang hjælperytter for den italienske stjerne Vincenzo Nibali på Astana-holdet, som stod overfor et skifte til nystartede Bahrain-Merida.

Med sig tog italieneren sin træner Paolo Slongo. Manden, der hidtil havde lagt Jakob Fuglsangs træningsplaner, så de stemte overens med Nibalis.

Fuglsang satte foden for døren. Han ville trænes af Rune Larsen - og kun Rune Larsen.

- Jeg fik lov til at bruge Rune fuldt ud, for jeg var ikke interesseret i at skifte til en ny ukendt træner lige før en vigtig sæson, sagde Jakob Fuglsang sidste år til Ekstra Bladet.

- Han følger mig konstant og tjekker, hvad jeg har lavet, og så tilpasser han programmet i forhold til det. Det var det, der skulle til. Jeg troede ikke på, at jeg havde nået min øvre grænse for, hvad jeg kan, men jeg skulle have nogen, der kunne presse mig mere.

Trænerskiftet gav pote. I juni vandt Jakob Fuglsang sin hidtil største sejr, da han blev samlet vinder af det franske løb Critérium du Dauphiné. Undervejs vandt han to etaper. Og Astana fik øjnene op for manden i kulissen, Rune Larsen.

Astana anno 2018

På kasakhiske Astana Pro Team har Rune Larsen det fulde ansvar for otte ryttere. Udover Fuglsang, Valgren og Cort er der tale om Jesper Hansen, italienske Oscar Gatto, belgiske Laurens de Vreese, tjekkiske Jan Hirt og canadiske Hugo Houle.

Det er jo ikke sådan, at der er et magisk interval, man skal køre. Det handler meget mere om timingen i træningen

Rune Larsen, træner hos Astana og medejer af AimHigh

For Rune Larsen handler trænergerningen om andet og mere end at lægge den perfekte træningsplan. Der findes ingen genveje til at ramme topformen rettidigt.

- Det er jo ikke sådan, at der er et magisk interval, man skal køre. Det handler meget mere om timingen i træningen. At vi er opmærksomme på at træne og restituere på de rigtige tidspunkter. Timingen op mod konkurrencer er super afgørende, siger den danske træner.

Indenfor det sidste halvandet år er han begyndt at trappe rytternes træning ned frem mod vigtige endags- og etapeløb.

- Det er i høj grad mængden, vi skruer på. Distancen på træningsturene bliver trappet ned, men vi holder stadig en god rytme – også med høj intensitet i perioder, forklarer han og fortsætter:

- Cort og Valgren kører med højt blus i en masse løb her i foråret. Bagefter kommer en fase, hvor de ikke kører så mange løb og har lejlighed til at hvile sig lidt. Her går man tilbage til grundtræningen og bygger stille og roligt op til en ny periode med højt formniveau.

Ifølge Rune Larsen har rytterne typisk to eller tre perioder i løbet af en sæson, hvor formen skal toppe. De to danskere skulle efter planen nærme sig første formtop. Hvis ellers træningen er timet rigtigt.

Dansk drømmestart

Netop Magnus Cort og Michael Valgren har fået en forrygende start på sæsonen. Hvor Cort lagde ud med en samlet andenplads i Dubai Tour og siden fulgte op med en etapesejr i Tour of Oman, vandt Michael Valgren årets første brostensklassiker, Omloop Het Nieuwsblad.

For både Cort og Valgren var det første gang i over et år, at de krydsede målstregen først. Begge nævnte de Rune Larsen i interviews umiddelbart efter sejrene.

- Det er lidt mere seriøst og gennemarbejdet, og der er mere idé bag. På Orica blev tingene taget mere, som de kom. Man sjussede sig lidt frem, og nu er det mere seriøst. Det er jeg glad for, sagde Magnus Cort efter sin sejr i Tour of Oman.

Han skiftede inden sæsonen fra Orica-Scott (nu Mitchelton-Scott, red.) til Astana, hvor han kom under Rune Larsens vinger. Samarbejdet med Michael Valgren går længere tilbage. Allerede under forberedelserne til sidste års Tour de France fandt de to sammen.

Han formår at holde mig nede. Det er godt at få en udefra, der kommer og giver sin objektive mening om tingene

Michael Valgren, cykelrytter hos Astana

Og det er helt efter planen, at Valgren topper netop nu.

- Ugen op til Ruta del Sol havde han nogle ret hårde træningspas. I den periode var han mere optaget af træningen end selve løbet. Det er også noget, vi har afklaret med holdet. De skulle ikke lægge taktikken an på, at Michael skulle køre klassement i Ruta del Sol, siger Rune Larsen og tilføjer:

- Vi vidste, at det løb mest af alt var forberedelse til perioden, der startede med Omloop Het Nieuwsblad lørdag. Vi har hele tiden timet hans træning, så han er klar nu og i perioden fremover.

Lørdagens løb var startskuddet til klassikersæsonen, hvor Michael Valgren har sat kryds ud for løb som Milano Sanremo, Flandern Rundt og Amstel Gold Race. Den 26-årige thybo har efter eget udsagn oplevet "super fremgang" med sin træner.

- Siden jeg er begyndt at træne og samarbejde med ham, er det begyndt at gå rigtig godt. Han formår at holde mig nede. Det er godt at få én udefra, der kommer og giver sin objektive mening om tingene.

Hvordan har du det?

Søndag starter årets Paris-Nice. Et løb, hvor Michael Valgren og Magnus Cort skal hjælpe Jakob Fuglsang i klassementskampen. Akkurat som de to holdkammerater skal Fuglsang toppe nu.

- En rytter som Jakob har typisk en periode, som gerne skal kulminere omkring Paris-Nice. Bagefter kommer Ardenner-klassikerne - fra dem og fremefter bliver alting lagt an på forberedelse mod Tour de France, siger Rune Larsen.

Foruden trænertjansen på Astana er danskeren medejer af træningsvirksomheden AimHigh. På AimHighs hjemmeside står der, at samtale er et af de vigtigste redskaber til det bedste træningssamarbejde. "Det gør samarbejdet til meget mere end et stykke papir med et træningsprogram på!" lyder det.

- Vi kan kigge nok så meget på tal, men jeg bliver egentlig først for alvor klogere, efter at jeg snakket med rytterne og hørt, hvordan de har det. Det kan man ikke altid læse ud af tal i et excel-ark, fortæller Rune Larsen. Han uddyber:

- Det mest nærliggende spørgsmål er: Hvordan går det? Det lyder banalt, men det er i virkeligheden super afgørende. At finde ud af, hvordan det, vi kan læse i tal og grafer, rent faktisk føles i kroppen. Er der overensstemmelse mellem det, vi kan aflæse, og det, rytterne oplever?

Ifølge danskeren er tæt dialog en vigtig ingrediens i træningssamarbejdet og samtidig noget, der adskiller ham fra andre trænere.

- Jeg ved, at der er andre trænere, der har længere mellem samtalerne. Det gør den forskel, at jeg har ret godt føling med rytterne og dermed kan justere på træningen hele tiden.

Succesen ligger i detaljen. At lave et træningsprogram er ikke svært

Rune Larsen, træner hos Astana og medejer af AimHigh

Som junior- og U23-rytter var Rune Larsen på landsholdet. I 1999 blev han landstræner for kvinderne, og siden overtog han mountainbike-landsholdet. Han mener, at det er de små ting, der tæller, hvis man skal forbedre sig som cykelrytter.

- Når du ser på rytterne, så er det jo ikke fordi, at der er én, der er otte procent bedre end de andre. De ligger indenfor ganske små marginaler, fastslår han.

- Succesen ligger i detaljen. At lave et træningsprogram er ikke svært. Det svære er at få styr på alle detaljerne og hele tiden finde frem til, hvor vi kan gøre en lillebitte forskel. Det er det, der gør den store forskel, når de sidder ude på landevejen.

Fra søndag kan du følge Fuglsang, Valgren og Cort i Paris-Nice på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY. Også Lars Bak (Lotto-Soudal), Michael Mørkøv (Quick-Step Floors) og Matti Breschel (Team EF Education First-Drapac) er på startlisten til det franske etapeløb.