Cykling

- Medaljemulighederne er mange for spirende banestjerner

Kommentar: Der er gode danske medaljemuligheder til VM i banecykling. Og fremtidsperspektiverne er endnu bedre.

4000 meter holdforfølgelse (Casper Folsach, Frederik Rodenberg, Julius Johansen og Niklas Larsen): 3/5

Det danske 4000 meter-hold rejser til VM i Holland uden at være medaljefavoritter.

Men i Casper Folsach, Frederik Rodenberg, Julius Johansen og Niklas Larsen har landstræner Casper Jørgensen samlet et stærkt hold – ikke mindst for fremtiden. Lad os se nærmere på det.

Den ubekendte faktor er Frederik Rodenberg, som stadig er på vej tilbage efter sin skade. Hans præcise tilstand kan vise sig at være den afgørende forskel på, om det bliver til en medalje i den danske paradedisciplin eller en 5/6-plads.

24-årige Casper Folsach er med sin erfaring inden for holdløb en grundsten på det ellers unge hold. Han kan være med til at skabe den nødvendige mentale ro inden konkurrencen.

Den danske juniorverdensmester på landevej, Julius Johansen, har haft en super 2017-sæson, hvor han vandt EM-sølv i holdløb og samlede vigtig erfaring i at køre mesterskabsfinaler frem mod OL.

Det 18-årige supertalent har også store evner på landevejen, hvor han har været med WorldTour-holdet Quick-Step på træningslejr. Men cykelhjertet banker for banen, og vi må håbe, at han venter med at tage det store skridt på landevejen til efter OL i 2020. Han kan vise sig af være en af grundstenene, hvis Danmark skal have en medalje til den tid.

Sidst, men ikke mindst er der Niklas Larsen, der for mig at se er den absolut største banestjerne, som Danmark er i besiddelse af. Han har sat standarden utrolig højt, og det bliver spændende, hvor meget han kan løfte sit niveau. Den 20-årige dansker tilhører allerede den absolutte verdenselite på banen – ligesom landsvejspotentialet er kæmpe stort. Heldigvis har han – som Julius Johansen – et stort hjerte for banen. Det kan vi danskere glæde os over, for han kan være den helt store guldfugl i Tokyo i 2020.

Og han kan altså også blive helt afgørende for Danmark til dette VM, hvor han stiller til start i tre discipliner.

Parløb (Caper Folsach og Niklas Larsen): 4/5

Her har jeg store forventninger til begge ryttere. Casper Folsach er bare blevet bedre og bedre til parløb de senere år, og det er en skam, at vi ikke fik lov til at opleve ham ved 6-dagesløbet i København.

Selvom Casper Folsach ikke er den mest kendte rytter på landsholdet, er han som nævnt ovenfor klart den mest erfarne, og hans stabilitet samt parløbsteknik gør ham til den bedste makker til stjernefrøet Niklas Larsen. De har guldmedaljer fra World Cuppen i Colombia og sølvmedaljer fra EM som synlige beviser på klassen.

Apropos klasse. Til EM blev de to danskere kun slået af det franske klassepar bestående af Florian Maitre og den dobbelte verdensmester Benjamin Thomas. De skal levere på et lignende niveau, men så er medaljechancerne også rigtig gode.

Omnium (Niklas Larsen): 5/5

Vores helt store OL-håb må helt sikkert regnes blandt medaljefavoritterne inden for banecyklingens svar på massekamp, omnium.

Omnium består af et scratch, udskilningsløb, tempo samt det altafgørende pointløb - og her er Niklas Larsen måske den bedste i verden. Uanset udfaldet i de andre discipliner skal man aldrig afskrive ham, når løbet gives frit i den sidste, afgørende disciplin, hvor alle point tæller med i det samlede regnskab.

”Stjæler” en rytter en omgang, får han halvdelen af de point, som han ville få for en sejr i de tre andre discipliner, så det er den helt rigtige disciplin, Niklas Larsen har sin ultimative force i. Men samtidig bliver han den, som konkurrenterne vil kigge på. Kan han klare presset?

Det tror jeg. Jeg vurderer herrernes omnium til at være disciplinen, hvor Danmark har den bedste mulighed for vinde en regnbuefarvet trøje til dette VM.

Scratch (Amalie Dideriksen): 2/5

Amalie Dideriksen er Danmarks mest talentfulde damerytter, hvilket guldmedaljen til VM på landevejen vundet som blot 20-årig tydeligt illustrerer.

Men selvom at nu 21-årige Dideriksen har en fremragende karriere på landevejen, så prioriterer hun stadig sin anden passion, nemlig banesporten.

Jeg mener ikke, at scratch er hendes stærkeste disciplin, men netop her – hvor det helt basalt gælder om at være den i feltet, der kommer først over stregen efter 10 kilometer - er der mulighed for at tage chancen og komme af sted i et udbrud. Favoritterne har en tendens til at kigge på hinanden og vente på spurten.

Det kan blive Amalie Dideriksens chance for at forsøge sig med et kraftigt angreb og tage hele feltet på sengen.

Omnium (Amalie Dideriksen): 3/5

I omnium, hvor det ligeledes er Amalie Dideriksen, der repræsenterer de rød/hvide farver, kan hun bedre bruge sin store udholdenhed fra landevejen i de fire udmagrende discipliner, som sætter store krav til en helt anden disciplin: at kunne disponere sine kræfter.

Amalie Dideriksen blev treer ved World Cuppen i Polen og har kørt adskillige placeringer frem ved hjælp af hendes styrke i det afsluttende pointløb.

Hendes største udfordring bliver at køre stabile resultater i de tre første discipliner. Hvis hun kan holde sig i top 5 inden pointløbet, ser jeg gode muligheder for, at hun kan tage en medalje i omnium.

Pointløb (Trine Schmidt): 4/5

29-årige Trine Schmidt er tilbage for fulde omdrejninger efter en længere pause fra cyklingen. Og det med ny appetit.

I 2017 vandt hun dobbelt guld til EM i Berlin. Blandt andet tog hun sejren i pointløbet, hvor hun viste enorm styrke, overbevisende kørsel og taktisk overblik.

Hvis pointløbet til VM bliver kørt hårdt, og der kommer mange angrebsforsøg, har jeg store forhåbninger om en medalje til Trine. Hun har is i maven og kører efter de rigtige spurter uden at gå for dybt. Og så har hun evnen til at se de rigtige momenter til at forsøge et udbrud.

Parløb (Amalie Dideriksen og Trine Schmidt): 4/5

Amalie Dideriksen og Trine Schmidt kører kvindernes parløb sammen – og de er godt forberedte.

De brugte træningslejren i Ballerup forud for VM til at køre bag 4000 meter-holdet, når de trænede samt efter derny for at forbedre den fælles parløbsteknik. Kvindernes parløb er stadig så nyt, at teknikken endnu ikke helt er på plads for mange af kvinderne, så en god teknik kan vise sig vigtigere, end hvem der er det stærkeste par.

Ved EM i Berlin blev Amalie Dideriksen og Trine Schmidt nummer fire – sølle tre point fra en medalje. Her var det tydeligt, at teknikken var deres akilleshæl, så det bliver interessant og se, om den grundige VM-forberedelse kan give afkast i form af en medalje.

Det bliver i det hele taget et super spændende VM, der venter os. Medaljemulighederne er mange og gode for Danmark.