Cykling

Chris Anker håber på forandring: - Folk er fuldstændig ligeglade

Cykelrytter og ekspert Chris Anker Sørensen så gerne, at UCI genindførte World Cuppen i cykling. Det nuværende system virker ikke.

Cykelsporten har et problem. Det mener cykelrytter og ekspert Chris Anker Sørensen.

Chris Anker Sørensen er nemlig godt og grundig træt af World Tourens individuelle verdensrangliste.

- Jeg synes, at hele denne her rangliste er fuldstændig udvandet, og folk er fuldstændig ligeglade med, hvem der vinder World Touren, siger Chris Anker Sørensen til TV 2 SPORT.

Lad os lige afprøve Chris Anker Sørensens påstand. 

Kan du huske, hvilken rytter der sluttede øverst på ranglisten i 2017? Greg van Avermaet. Hvad med i 2016? Peter Sagan.

- Der var landesorg

Hvis du er omkring 30 år eller ældre, kan du måske huske World Cuppen i cykling og ikke mindst 1997-udgaven af konkurrencen. Det var det år, hvor Rolf Sørensen var iført World Cuppens hvide trøje med lodrette regnbuestriber.

Chris Anker Sørensen er 33 år, og han husker kun 1997 alt for tydeligt.

- Der var landesorg, da Rolf Sørensen styrter i Holland Rundt og dermed ikke kan forsvare sin World Cup-trøje. For det var stort, hvis han havde vundet World Cuppen.

Rolf Sørensen var faktisk tæt på at tilbageerobre World Cup-trøjen samme år, men endte med at blive slået af Michele Bartoli med fem point. 280 point mod Rolf Sørensens 275.

Droppet efter 2004-sæsonen

World Cuppen blev indført i 1989 og var bygget op omkring de fem monumenter, Milano-Sanremo, Flandern Rundt, Paris-Roubiax, Liège-Bastogne-Liège og Lombardiet Rundt. Derudover talte World Cuppen fem endagsklassikere.

Men i 2004 valgte UCI at droppe konkurrencen, afskaffe den specielle trøje og indførte i stedet en verdensrangliste, der også tilgodeser de ryttere, der klarer sig godt i etapeløb. Det har dog været med til at udvande tingene, mener Chris Anker Sørensen.

- I gamle dage havde vi World Cuppen og World Cup-trøjen, som folk virkelig gik op i at vinde.

- Jeg synes, at vi skal gå tilbage til denne her World Cup med ti løb, hvor fem af løbene er monumenter, og så kan man finde fem yderligere løb. Og så kan Lombardiet være den store finale, der runder hele sæsonen af. Det fortjener Lombardiet Rundt, der ellers er blevet lidt det glemte monument, og det er synd for det er et fuldstændig fabelagtig løb.

World Cup-systemet var med til at løfte nogle af de andre endagsløb og gøre dem attraktive for mange af de store ryttere

Brian Nygaard

TV 2 SPORTs cykelekspert Brian Nygaard er enig:

- World Cup-systemet var med til at løfte nogle af de andre endagsløb og gøre dem attraktive for mange af de store ryttere.

- Der var altså rigtig meget prestige i at vinde den her trøje, siger Nygaard i den seneste udgave af TV 2 SPORTs cykelpodcast.

Siden 2004, hvor World Cuppen på landevej blev afviklet for sidste gang, er et af de originale løb lukket. Meisterschaft von Zürich. Det løb savner både Brian Nygaard og Chris Anker Sørensen, men Chris Anker Sørensen har dog også en oplagt afløser for det.

- I tennis har man forskellige underlag, og i cykelsporten mangler man måske lidt grus, så der kunne Strade Bianche være et fedt løb at få med på en ny World Cup. Det er allerede blevet et moderne monument. Der bliver lagt mærke til, hvem der vinder det løb.

Du kan høre meget mere til Brian Nygaard og Chris Anker Sørensen i den seneste cykelpodcast fra TV 2 SPORT, hvor de to taler om betydningen af cykelsportens monumenter. Du kan finde den via SoundCloud og iTunes. Søg på 'TV 2 CYKLING'.