Cykling

Peter Sagan vinder højdramatisk Paris-Roubaix

Verdensmesteren Peter Sagan viste stor klasse, da han i syvende forsøg lykkedes med at vinde forårsklassikeren Paris-Roubaix.

Den 116. udgave af Paris-Roubaix blev endnu et løb til historiebøgerne på både godt og ondt.

På de mudrede brosten og den 257 kilometer lange rute viste Bora-Hansgrohes Peter Sagan sig som den absolut stærkeste rytter, da han kørte først over målstregen på velodromen i Roubaix. AG2R's Silvan Dillier blev overraskende nummer to, mens Quick-Steps Niki Terpstra blev nummer tre.

Sagan angreb allerede favoritterne med 55 kilometer til mål og fuldførte herfra sit store togt. Dagens stærkeste dansker viste sig at være Lars Bak, der flere gange viste sig frem med angreb fra favoritgruppen. Løbet blev dog også præget af flere alvorlige episoder, hvor det for 23-årige Michael Goolaerts endte tragisk. Belgieren døde søndag aften, efter han havde fået et hjertestop ude på ruten.

Højdepunkter fra 116. udgave af Paris Roubaix

Danske Mads Würtz og Magnus Cort var indblandet i et stort styrt med omkring 156 kilometer til mål. Værst gik det ud over Würtz, der måtte løftes ud i grøften bagefter af lægerne.
  • 148km til mål: Årets udgave blev skæmmet af en tragisk episode, hvor belgiske Michael Goolaerts blev ramt af et hjertestop undervejs. Verandas Willems-Crelan-rytteren modtog hjertemassage efter episoden og blev overført til et nærliggende hospital. Søndag aften meddelte holdet, at Goolaerts var død som følge af hjertestoppet.
  • 98km til mål: Endnu et stort styrt. Denne gang var stærke ryttere som Sebastian Langeveld Matteo Trentin involveret.
Mange ryttere i favoritfeltet er nede. Blandt andre stærke ryttere som Langeveld og Trentin. Video: TV 2 SPORT
  • 80km til mål: Danske Lars Bak viste sig flere gange stærkt kørende, da han angreb favoritgruppen. Først kendte Bak væk med omkring 80 kilometer til mål, men da han blev hentet, forsøgte Lotto-Soudal-rytteren sig bare endnu en gang syv kilometer senere. Til sidst måtte danskeren dog give fortabt, og han sluttede som nummer 38.
Med lige omkring 80 kilometer til mål satte Lotto-Soudals Lars Bak sit første angreb ind på favoritgruppen. Syv kilometer senere prøvede danskeren så en gang til under 116. udgave af Paris-Roubaix.
  • 55km til mål: Verdensmesteren Peter Sagan angreb selv og åbnede løbet. Kort efter angreb Stuyven og Van Aert også i feltet. Duoen forsøgte at få kontakt til Sagan, mens verdensmesteren efter kort tid opnåede kontakt til morgenudbruddet.
  • 47km til mål: Stort styrt i favoritgruppen. En Quick-Step-rytter gav et ordentligt svaj med cyklen og var dermed skyld i, at blandt andre Alexander og Tony Martin røg i asfalten. På billederne kunne det også ses, hvordan Team Skys Luke Rowe fik foden kørt over af norske Edvald Boasson Hagen.
Endnu et styrt! Kristoff og Tony Martin ligger på vejen. En Quickstep-rytter midt i gruppen svinger pludselig, og så ligger rytterne på asfalten. Video: TV 2 SPORT
  • 25km til mål: Peter Sagan fortsatte sin imponerende kørsel mod sejren. Efter han i en periode havde dannet fronttrio med Silvan Dillier og Jelle Wallays, kunne sidstnævnte ikke følge med. Sagan og Dillier viste dog stor klasse og udbyggede sammen forspringet ned til de resterende favoritter, så de næsten nåede op på halvandet minuts forspring.
  • 10km til mål: Fire favoritter indledte jagten på Sagan og Dillier i front, hvor sidstnævnte altså var en del af morgenudbruddet. Med 10 kilometer til mål havde Van Avermaet, Terpstra, Stuyven og Vanmarcke lige omkring 40 sekunder op til frontduoen.
  • Slut: Verdensmesteren Peter Sagan og Silvan Dillier kom sammen ind på velodromen i Roubaix. Dillier lå forrest, da der blev ringet med klokken for de sidste 500 meter, men Peter Sagan blev liggende iskold bagved og satte det afgørende stød ind på vej rundt i sidste sving. Dermed vandt han sit første Paris-Roubaix.

Ingen danskere formåede at blande sig i den afgørende del af løbet. Lars Bak var sidste håb, men lige omkring Sagans angreb fik danskeren problemer med at sidde med de forreste, så han i stedet endte i forfølger gruppe nummer to - sammen med stærke navne som Gilbert, Stybar og Naesen.

Derfra faldt han yderligere tilbage og sluttede som nummer 38, så bedste dansker faktisk blev Matti Breschel, der kom ind på en 35.-plads. De to danskere kom dog i mål i samme lille gruppe.

Det var femte gang i historien, at rytteren i den regnbuestribede VM-trøje vandt Paris-Roubaix. Før Peter Sagan var franske Bernard Hinault seneste rytter til at udføre den bedrift.

Her følger top 10 fra Paris-Roubaix: