Cykling

Har maveonde under cykelløb - nu skal Giro-vinder spise anderledes

To sukkertyper giver Tom Dumoulin problemer med fordøjelsen under cykelløb.

Tom Dumoulins krop var på overarbejde, da han sidste år vandt Giro d'Italia for første gang i karrieren.

Men det var ikke benene, der voldte den hollandske cykelrytter de største problemer. Det var maven.

Særligt på 16. etape var den gal, da Dumoulin i den lyserøde førertrøje måtte træde af på naturens vegne kort inden den mytiske stigning Stelvio. Problemerne med fordøjelsen er noget, han har kæmpet med flere gange i sin karriere.

11 måneder efter har Dumoulin så fundet ud af, at det sker specielt, når han indtager de to sukkertyper fruktose og laktose.

- Nogle mennesker har flere problemer med at fordøje det end andre. Jeg er formentlig en af dem, siger han ifølge Cyclingnews til den hollandske tv-station NOS.

Ingen mælk eller æbler

Team Sunweb-rytteren gik medicinsk til værks i slutningen af sidste år. Her brugte han to dage på hospitalet for at finde ud af, om han havde en virus eller bakterie i kroppen. Siden da har han fulgt en stram diæt for at finde ud af, hvilke madgrupper han kunne og ikke kunne tåle.

Dumoulin fortæller, at problemet kun opstår på lange, hårde dage på cyklen, hvor kroppen er presset til det maksimale og tusindvis af kalorier er nødt til at blive indtaget.

- På sådan nogle dage kan der komme meget fruktose og laktose indenbords. I eksempelvis et æble er der en masse fruktose, så jeg har mere godt af en kiwi, joker han.

- Eller i mælk er der eksempelvis meget laktose. Så har jeg bedre af at drikke laktosefri mælk eller slet ingen mælk.

Tom Dumoulin er lige nu i træningslejr i Sierra Nevada, hvor han træner op til Liége-Bastogne-Liége og Giro d'Italia.