’Den ubesejrede’ kan blive kongen af Ardennerne

Alejandro Valverde kan overtage tronen fra Eddy Merckx i Ardennerklassikerne. Første chance er i Amstel Gold Race i dag

Da spanieren Juan Valverde var ung i 90'erne kørte han cykelløb som amatørrytter i Murcia i Spanien. Han købte en cykel til sin søn Alejandro, og da hans lille dreng blev gammel nok til at køre cykelløb, fik han et startnummer på ryggen.

Valverde er en unik cykelrytter. Noget nær perfekt i alt terræn

Brian Nygaard, cykelkommentator TV 2 SPORT

Som 11-årig kørte Alejandro Valverde sit første cykelløb i Jumilla tæt på Murcia. Han blev nummer to. Det var det eneste cykelløb, som Alejandro ikke vandt i de næste to år. Det siger myten i hvert fald i dag. Samme myte, som dannede grundlag for Alejandro Valverdes tilnavn ”El Imbatido” – den ubesejrede.   

27 år senere sidder man nogle gange med samme fornemmelse, som Juan Valverde må have haft dengang i starten af 90'erne:

At Alejandro Valverde vinder alle de cykelløb, han stiller op i.

På trods af et karrieretruende styrt på 1. etape af Tour de France sidste år, som sendte ham ud af sporten resten af sæsonen, har han i år allerede ni sejre på resultatlisten. Han har vundet spurter, bjergetaper, endagsløb, klassement og en bjergtrøje.

Alejandro Valverde satser stort og styrter i sving Video: Stine Gliese

Det er et synligt bevis på Valverdes alsidighed. Der er ikke rigtigt noget, som Valverde ikke kan på en cykel. Det er imponerende, mener TV 2 SPORTs cykelkommentator, Brian Nygaard.

- Valverde er en unik cykelrytter. Noget nær perfekt i alt terræn. Han har stadig en motivation for at være på højeste niveau som ingen andre, jeg har set i den alder, siger Nygaard.

Ethvert terræn kan blive Valverde-terræn, hvis han har lyst. Og det har han stadig, selvom han bliver 38 år om ti dage.

- Så længe jeg bliver ved med at vinde, fortsætter jeg med at køre løb, sagde han fornylig. 

Jagter Eddy Merckx' rekord

Alejandro Valverde med et stålsat blik. Oftest rettet mod sejren.
Alejandro Valverde med et stålsat blik. Oftest rettet mod sejren. Foto: Philippe Lopez / Scanpix Denmark

Søndag stiller Valverde op i sæsonens første klassiker i Ardennerne, Amstel Gold Race. Den første af de tre Ardennerklassikere, hvor Fleche Wallonne følger på onsdag og Liege-Bastogne-Liege ligger som den mest prestigiøse af de tre løb næste søndag.

Hvis Valverde vinder ét af de tre løb i år, tangerer han Eddy Merckx’ sejrsrekord i Ardennersæsonen med 10 sejre. Valverde har i forvejen rekorden for flest sejre i Fleche Wallonne (5) og med en sejr mere i Liege-Bastogne-Liege, tangerer han også her Eddy Merckx’ rekord på fem sejre.

Men Amstel Gold Race har han aldrig vundet. Det er ikke fordi, løbet ikke passer til ham, og han har da også været på podiet tre gange, han har bare aldrig vundet.

Bookmakerne har Valverde som favorit sammen med Peter Sagan, som kommer direkte fra en sejr i Paris-Roubaix.

Hvis lægen sagde til ham, at han skulle lave fire timers genoptræning om dagen, så lavede han genoptræning i otte timer

Alejandro Valverdes hustru

De færreste havde forudset den nuværende situation, efter Valverde sidste år gled ud i et glat sving på enkeltstarten i Düsseldorf og sluttede sit Tour de France i barrieren allerede på 1. etape. Valverde flækkede knæskallen og måtte igennem en operation. I en alder af 37 år kunne det godt ligne et ærgerligt karrierestop.

Men det var Valverde slet ikke med på.

Hans hustru var tætteste vidne til Alejandro Valverdes vej tilbage til cykelsporten.

- Hvis lægen sagde til ham, at han skulle lave fire timers genoptræning om dagen, så lavede han genoptræning i otte timer. Sådan var det hver dag. Uden at beklage sig, sagde hun i interview tidligere på året.

Historien om Valverdes kamp for at vende tilbage på cyklen, imponerer Brian Nygaard.

- Han kunne være blevet erklæret sportsinvalid efter styrtet i Touren, men er kommet tilbage nærmest endnu stærkere. Det siger alt om, hvor tændt han stadig er. Han er manden, de andre skal slå, hvis de vil noget i de næste par uger.

Alejandro Valverde har rekorden for flest sejre i Fleche Wallonne med fem sejre i alt.
Alejandro Valverde har rekorden for flest sejre i Fleche Wallonne med fem sejre i alt. Foto: PHILIPPE LOPEZ / Scanpix Denmark

'Fordi jeg er skide god'

Foreløbigt er der ikke noget, der tyder på, at Valverde er blevet svagere end sidste år, hvor han ifølge eget udsagn havde sit bedste forår nogensinde.

Han fortsætter, som var der intet hændt.

Ligesom han gjorde, da han i 2012, efter to år i dopingkarantæne som konsekvens af sin involvering i dopingskandalen Operation Puerto, vendte tilbage til professionelle felt. Han kørte lige så stærkt efter karantænen, som han gjorde, før han blev taget.

Det fik omverdenen til at stille spørgsmål. Hvordan kunne det lade sig gøre?

- Fordi jeg er skide god, svarede Valverde brysk, da han ikke gad at høre på tvivlen længere.

Valverde og Quintana - to superstjerner på samme cykelhold, Movistar
Valverde og Quintana - to superstjerner på samme cykelhold, Movistar Foto: SERGIO PEREZ / Scanpix Denmark

Det var i en periode, hvor tvivlen konstant hang over cykelsporten. I dag er tonen en anden. På trods af Valverdes karantæne betragtes han blandt cykelsportens største ryttere.

Han har for længst rundet 100 sejre i sin karriere, og succes avler succes, mener han selv.

- Det er manglen på pres, der giver mig succes nu. Jeg har nærmest vundet alt, hvad jeg kan vinde mindst én gang. Forstå mig ret, jeg vil stadig gerne vinde både for mig selv og for holdet, men det er som om, at jeg kører afslappet, fordi jeg har vundet så meget, og det er dét, der giver mig succes, sagde han sidste år til magasinet Pro Cycling.

Danskere i Amstel Gold Race 2018

Herrerne

- Christopher Juul-Jensen, Mitchelton-Scott
- Søren Kragh Andersen, Team Sunweb
- Jakob Fuglsang, Astana
- Michael Valgren, Astana
- Matti Breschel, Team EF Education First
- Lasse Norman Hansen, Aqua Blue Sport
- Casper Pedersen, Aqua Blue Sport
 

Kvinderne

- Cecilie Uttrup Ludwig, Cervelo-Bigla Pro Cycling
- Camilla Møllebro, Hitec Products
- Trine Holmsgaard, Experza Footlogix

 

Rekorder står for fald nærmest hver gang Valverde kører væddeløb. Søndag kan han komme i en særlig klub blandt de ryttere, der har vundet alle tre Ardennerklassikere, og han kan blive kongen af Ardennerklassikerne, hvis han kan vinde to af løbene.

- Der er alt mulig grund til at tro, at han faktisk kan gøre rent bord, selvom det er en kæmpe bedrift.  Han har et voldsomt stærkt hold omkring sig, og mon ikke han gerne vil have Amstel med på sit CV, nu hvor han mangler den i en i forvejen nærmest vanvittig sejrliste, siger Brian Nygaard.

TV 2 SPORT sender både kvindernes og herrernes Amstel Gold Race i dag fra kl. 13.25.