Valgrens skjulte fordel er, at de andre godt kan lide ham

16x9
Michael Valgren er en populær rytter i feltet, skriver Alex Rasmussen. Foto: Scanpix / Scanpix

KOMMENTAR: Den danske Astana-rytter er en populær herre i feltet, og det kan gavne hans chancer for sejr.

Dagen efter Michael Valgrens fantastiske sejr i Amstel Gold Race tweeter Mark Cavendish et stort tillykke til det danske wattmonster fra Thy. Det siger en del om, om hvor vellidt Valgren er i World Tour-feltet. Mange professionelle ryttere er en smule egocentrerede. Naturligt nok, da cykling er en meget individuel sport.

I forlængelse af det, noterer jeg mig også den ægte glæde hos Jakob Fuglsang efter Valgrens sejr i Amstel. Det er utrolig flot at se en klasserytter som Jakob ofre sig så meget for Valgren. Det er sjældent, man ser så meget holdånd, som man ser hos danskerne på Astana. I hvert fald i cykelsporten.

Det er i det hele taget ret imponerende, at de danske ryttere viser sig så flot frem på cykelsportens øverste hylde. De viser sig i brostensklassikerne - og igen i Ardennerklassikerne. Samtidig bliver de bedre og bedre i de store etapeløb, hvor folk som Jakob Fuglsang og Jesper Hansen kan sidde med på de helt store bjerge. Det er ikke mange lande, der har så stor diversitet i cykelsportens forskellige terræner.

Michael Valgren slog Roman Kreuziger i spurten i Amstel Gold Race. Video: TV 2 SPORT

Den skjulte fordel

Hvis vi skal gå tilbage til indledningen, hvor jeg skrev om Cavendish' tweet, så fortæller det mig, at Valgren ikke bare er en dygtig cykelrytter. Han er også vellidt blandt konkurrenterne.

En af de psykologiske fordele ved at være vellidt er, at Valgren nemt kan blive den rytter, de store stjerner godt kan leve med vinder løbet - fremfor ens ærkerival. Altså hvis man ikke selv kan vinde eller afgøre løbet, er Valgren den, man helst vil se vinde.

Michael Valgren til gadeløb i Aalborg sammen med Alberto Contador tilbage i 2015.
Michael Valgren til gadeløb i Aalborg sammen med Alberto Contador tilbage i 2015. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Episoden fra Amstel Gold Race, hvor Michael Valgren angriber og vinder, er både en kombination af styrke, snilde og taktik samtidig med den ekstra fordel at være vellidt i feltet. Mange kommer langt i cykling ved at være egoister og fokusere på sig selv, hvorimod Valgren skaber respekt i feltet være snakkesalig og ikke være arrogant over for 'små ryttere', som en dag kan blive til de næste store stjerner.

Valgren er en del af den næste generation af danske ryttere, som ikke bare er vandbærere, men som har kvaliteten til at være med på allerhøjeste niveau.

I en tid hvor World Tour-holdene skærer ned på antal ryttere, og hvor man i Grand Tours er gået fra ni til otte ryttere per hold, er det blevet meget svært at vise sit værd på allerhøjeste plan. Derfor er det ekstra imponerende, at vi har så mange unge talenter, som har niveauet til at træde direkte ind på World Tour niveau og være med i finalerne.

La Doyenne

Det store spørgsmål er så, om Valgren er klar til at vinde et løb som Liège-Bastogne-Liège. Jeg ser hans moment opstå, hvis han sidder med over Côte de Saint-Nicolas, og så kan 'snige' sig væk på nedkørslen eller i bunden af finale stigningen.

Han er ikke den største favorit internationalt set, og det kan måske være svært at forstå, når vi ser hans resultater. Men Valgren er ikke intimiderende, når man kører mod ham i cykelløb. Han er bare bundstærk og er udstyret med en meget høj cykel-IQ. Han forstår at læse løbene korrekt.

Alejandro Valverde er blandt favoritterne til at vinde Liege-Bastogne-Liege.
Alejandro Valverde er blandt favoritterne til at vinde Liege-Bastogne-Liege. Foto: Giuseppe Cacace / Ritzau Scanpix

Til Liège-Bastogne-Liège har Astana flere kort at spille, og hvis de formår at sidde i overtal i finalen, bliver det op til de store favoritter at lukke ned for de angreb, der uden tvivl vil komme på Côte de la Roche-aux-Faucons.

Den store favorit må næsten være Valverde, der øjner at udligne Eddy Merckx' rekord på fem sejre.

Men jeg håber selvfølgelig på mere dansk succes, når jeg smider fødderne op og tænder for TV 2 for at nyde et af cykelsportens helt store løb.