Cykling

Brækkede ryggen i efteråret - nu er Guldhammer klar til comeback

Rasmus Guldhammer brækkede ryggen i oktober under en træningstur. I begyndelsen af maj gør han comeback i etapeløbet Rhône-Alpes Isère Tour.

3. maj bliver en glædens dag for den danske cykelrytter Rasmus Guldhammer.

For første gang siden efteråret 2017, hvor han brækkede ryggen under en træningstur, stiller han atter til start i et cykelløb. Nu er det slut med træningskilometer, og han kan i stedet fokusere på det franske etapeløb Rhône-Alpes Isère Tour, som bliver hans comebackløb.

- Jeg har glædet mig rigtig meget til, at man kunne se en ende på, at man bare skulle ligge og træne. Så det er rigtig rart, og jeg glæder mig sindssygt meget, selvom formen ikke er super fantastisk, siger han til TV 2 SPORT.

Det er tre måneder siden, Guldhammer begyndte at kunne køre på cykel igen. I den seneste måned har han ifølge ham selv trænet okay, men han ved godt, at han er langt efter de andre ryttere. Derfor bliver hans opgave at sidde ude i vinden og lede kaptajnerne frem i feltet.

- Nu må vi se, om løbet kan fremskynde processen af formen. For det er lang tid bare at træne, siger den 29-årige rytter.

Jeg har tænkt meget på, om jeg overhovedet ville komme til at køre cykelløb igen

Rasmus Guldhammer

Har tænkt mange tanker om fremtiden

Han er dog glad for, at han overhovedet kan få lov til at køre løb igen. For det var ikke givet efter hans træningstur en lørdag i oktober sammen med holdkammerater fra Team Virtu Cycling.

Nær Marselisborg Slot i Aarhus gik det galt, da Guldhammer med sin crosscykel kørte gennem noget mudder.

- Mit forhjul sætter sig fast. Jeg flyver henover styret og lander uheldigt på nogle rødder. Lige der kan jeg godt mærke, at det ikke bare er pusten, der bliver slået ud.

- Vi prøver at få mig op at stå. Det kan jeg slet ikke. Heldigvis kan jeg bevæge mine ben, men jeg kan godt mærke, at der er et eller andet helt galt omme i ryggen. Jeg bliver bare liggende på jorden, så der ikke sker mere, men det hele gør sindssygt ondt, fortalte han i marts om det, der skulle vise sig at være en brækket ryg.

Det betød, at han skulle gå med korset i de tre måneder, som det tog, før bruddet var helet. I den periode løb der mange tanker igennem hovedet omkring hans fremtid.

- Jeg har tænkt meget på, om jeg overhovedet ville komme til at køre cykelløb igen, for oftest var det et skridt frem og to tilbage. Nu er det heldigvis omvendt. Men jeg har haft mange tanker om at skulle finde noget andet.

Håber at gennemføre

I dag mærker han ikke længere noget til det bruddet. Udover at han er blevet mere stiv i sine led. Særligt når det er koldt. Til gengæld føles ryggen nærmest bedst, når han befinder sig på cyklen.

Det havde han ikke troet for et halvt år siden. Men for tre uger siden begyndte det virkelig at gå fremad. Alle træningsøvelserne, han havde lavet, så ud til at virke.

- Det var nærmest med eufori inde i kroppen. Der kunne man se en ende på det. Jeg så frem til at pakke kufferten og modtage flybilletten til løbet.

Selvom Rasmus Guldhammer glæder sig til at komme afsted, er det kun et delmål for ham. Det store mål er at gennemføre det franske løb, der strækker sig over fire etaper.

- Det er først efter et løb, man kan juble. Nu må jeg tage det løb efter løb for at se, hvordan det går. Jeg elsker stadig at køre på cykel og vil fortsætte med det mange år endnu. Men jeg er nødt til at finde ud af, hvad ryggen egentlig kan holde til. Motivationen er der helt sikkert, men der er også et liv efter cykelsporten.

Rhône-Alpes Isère Tour køres fra 3.- 6. maj.