Cykling

Giro-chef vil undgå Contador-episode, hvis Froome dømmes for doping

Giro d'Italias løbsdirektør har bedt om forsikring fra UCI-præsident David Lappartient om, at Froomes resultat ikke vil kunne slettes.

Når den firedobbelte Tour de France-vinder Chris Froome fredag stiller til start i dette års Giro d’Italia, så er det med en uafklaret dopingsag hængende over hovedet.

Froome afleverede under sidste års Vuelta a España en dopingprøve, der viste en for høj koncentration af stoffet Salbutamol.

Salbutamol er ikke ulovligt i sig selv, men Froomes prøve viste et indhold, der var over den tilladte mængde. Men da der endnu ikke er fældet dom i sagen, er briten i sin gode ret til at stille op i det italienske etapeløb.

Og her skal han ifølge løbets direktør ikke frygte for at få sit navn streget fra resultatlisten, når den endelige dom falder.

Løbsdirektør Mauri Vegni oplevede nemlig en lignende sag i 2011, hvor Alberto Contador blev frataget sin samlede sejr i Giro d’Italia, efter der faldt dom i hans clenbuterol-sag fra Tour de France året før. Og det scenarie ønsker han ikke at opleve igen.

- Vores holdning har været kendt i flere måneder. Vi har hele tiden sagt, at vi ikke vil acceptere en situation som den med Contador i 2011. Vi har fået forsikring om, at det ikke vil ske, så vi er overbevist om, at det endelige resultat, når Giroen slutter i Rom, også er det, der vil være gældende fremadrettet, lød det fra Mauro Vegni på torsdagens pressemøde, forud for starten på løbet.

Vegni forklarede, at han har mødtes med UCI-præsident David Lappartient tilbage i marts, og her skulle de to parter have diskuteret forskellige muligheder.

- Med udgangspunkt i den tid, sagen har taget, foreslog jeg over for for præsident Lappartient, at enhver karantæne først vil indtræffe, når en sanktion er udstukket.

- Han virkede åben overfor idéen, og på en måde forsikrede han mig, at der ikke vil blive nogen store problemer med Giroen.

Lappartient har tidligere udtalt, at man forventede en afgørelse i sagen inden Giroen. En udmelding, der senere blev ændret. 

Derfor kan Froome altså i første omgang stille op til løbet, men løftet fra UCI-præsidenten kan alligevel ende med at blive brudt. I sidste ende er det nemlig en uafhængig dopingmyndighed, der skal træffe afgørelsen i salbutamol-sagen. 

Tidligere tilfælde

Tidligere er de italienske cykelryttere Diego Ulissi og Alessandro Petacchi blevet testet positiv for salbutamol med henholdsvis 1900 og 1320 nanogram per milliliter. De fik henholdsvis ni måneder og et års karantæne. Petacchi blev først frikendt af sit eget cykelforbund, men siden dømt af CAS.

Da Alessandro Petacchi blev dømt, slog CAS fast, at han ikke havde taget stoffet med henblik på at snyde, men blev altså alligevel udelukket i et år.

Til sammenligning indeholdte den prøve, som Froome afleverede efter 18. etape af sidste års Vuelta a España, et indhold på 2000 nanogram per milliliter.

Ligesom Petacchi afviste Froome dog, at det var med henblik på at snyde. 

- Min astma blev værre under Vueltaen, så jeg fulgte holdlægens råd og øgede min salbutamol-dosering. Som altid var jeg så omhyggelig som muligt for at sikre, at jeg ikke tog mere end den tilladte mængde, udtalte Chris Froome i en pressemeddelelse, da sagen kom frem i december 2017.

Giro d'Italia starter fredag i Jerusalem med en 9,7 kilometer lang enkeltstart.

Du kan høre meget mere om Giroens favoritter, rute og de danske roller i den seneste udgave af TV 2 SPORTs cykelpodcast, hvor cykelekspert Rolf Sørensen og cykelkommentator og journalist Rasmus Staghøj går tæt på årets Giro d’Italia.

Find den via iTunes eller SoundCloud ved at søge på ’TV 2 CYKLING’. Eller lige her: