Tour de France

- Jeg ser Rolf Sørensen i de hvide sokker for mig

Klumme: Jørgen Leth fortæller om de traditioner og historier, der møder feltet på deres tur gennem Frankrig.

Tiden går. Venskaber består. Igen. Igen.

Så skal Tour de France igen besøge et af sine venskabssteder. Vendée-regionen. Trofastheden er gensidig. Løbet elsker den egn. Og egnen elsker det cykelløb. Og vi, der følger løbet, har haft vores del af oplevelser her. Sympatien er der.

Lige nu kan jeg se for mig prologen i 1993, hvor Jørn Mader og jeg oplevede, at Rolf Sørensen med de hvide sokker kørte sig til en smuk 6.-plads i klassementet. Vi talte om, at det var tredje år med Miguel Indurains dominans, grundlagt på hans hypnotiserende rolige tråd. Og så kom Rolf på startrampen. Og da hans løb var kørt, havde han meldt sig til helt oppe i toppen.

Den dag gav os synet af hans elegante stil i præcis udfoldelse. Han tog plads i hierarkiet.

Jørgen Leth om Rolf Sørensens flotte prolog i Tour de France 1993

Prologen fandt sted i den historiske temapark Puy-du-Fou. En borg med skydeskår og ryttere til hest og den slags. Et sted, en tradition, som gerne vil mase sig ind i Tour de France. Vendée har sin egen blodige historie. Vendéerkrigen er en vigtig fodnote til selve den franske revolution. Nyheden om, at kong Louis d. 16. var blevet guillotineret på Revolutionspladsen i Paris i januar 1793. Fulgt af massearrestation af præsterne, en hård beskatning af bønderne og indkaldelse af 300.000 mand til militærtjeneste. Al den ballade fik folket ude i de vestlige provinser til at rejse sig. De ville ikke være revolutionære. De var kongetro og katolske. De var gudfrygtige og gjorde oprør mod den fremtromlende omvæltning.

Slaget i Vendeé kostede næsten 180.000 mennesker livet.

Kampene bølgede frem og tilbage i Bretagne, Normandiet og Vendée. Bøndernes våben var høtyve og andre markredskaber, og de var dygtige til at bruge de mange hække, som er en typisk del af Vendée-markerne, som kampterræn. Med rig mulighed for at lægge fælder for de bedre bevæbnede, men ikke stedkendte revolutionære tropper.

Vendéerkrigen

Vendéerkrigen var en del af Revolutionskrigene i Frankrig, der hovedsageligt rasede i de vestlige egne. 

Krigen varede fra 1793-1796 og kostede over 100.000 mennesker livet. 

Folket i Frankrig var ekstremt troende, og de søgte derfor at beskytte den katolske tro mod de nye konventioner, der blev indført i årene omkring krigen. 

Englænderne lovede at støtte oprørerne fra Vendée, men hjælpen kom aldrig. 

Greven af Artois havde også lovet sin støtte. Men da den heller ikke kom, måtte oprørerne se sig slået i slutningen af 1996 og krigen fandt sin ende. 

Vendée er i nyere tid blevet en af de vigtigste baser for fransk cykling. Det skyldes især én mands indsats. Jean-René Bernaudau har spillet en kæmperolle. Han var i 80’erne Bernard Hinaults vigtigste hjælperytter. Og vandt selv flere store løb. Senere blev han inspirator og dynamisk indpisker i nye generationer af franske cykeltalenter. Han blev holdejer og var dygtig til at skaffe finansiering i fransk erhvervsliv. Vi kan alle huske årene med Europcar. Ingen vil glemme rytterprofiler som Thomas Voeckler og Sylvain Chavanel, karakterryttere som kørte med mod og mandshjerte. Som trodsede naturlige styrkeforhold. Hvor mange gange har vi ikke glædet os over, at et løb, som syntes stivnet, pludselig blev revet helt åbent af netop ryttere som Voeckler og Chavanel. Ægte angribere. Nu hedder holdet Direct Energie. Men det er netop samme energi fra chefen. Bernaudau har den sjældne evne til at finde talent og til at inspirere sine ryttere.

Thomas Voeckler på toppen af Mont Ventoux iført den gule førertrøje i 2011-udgaven af Tour de France.

Det store løbs ledelse har så også vist sit klarsyn ved hvert år at invitere de mindre franske hold med på wildcards. Det har kunnet betale sig. For pludselig var der noget i den tunge ende af feltet som lyste op og skabte bevægelse. Og de senere år har Frankrig generelt rejst sig fra en lang periodes middelmådighed og er nu igen en af de stærkeste nationer i cykelsporten.