Tour de France

100 år i gult: Derfor er Tourens førertrøje gul

Gule avissider skulle have været afgørende for, at førertrøjen i Tour de France blev gul.

I anledningen af den gule trøjes 100 års jubilæum i Tour de France den 19. juli har vi valgt at genudgive denne artikel fra den 12. juli 2018

Selvom man har iført sig trøjen på den største scene af dem alle i Paris, behøver man tilsyneladende ikke at kende historien bag Tour de Frances gule førertrøje.

Ved du, hvorfor den gule trøje er gul?

- Det ved jeg faktisk ikke, siger Bjarne Riis til TV 2 SPORT.

Bjarne Riis er med 14 dage den dansker, som har kørt i Tour de Frances gule trøje flest gange. En trøje, der ifølge CSM blev indført i 1919 – eller i 1913 (det fremgår ikke med sikkerhed) –, fordi arrangørerne gerne ville markere, hvem der førte løbet.

Historien går på, at farven gul var det naturlige valg, fordi den franske avis L’Équipe, som dengang hed L’Auto, med gule sider som kendetegn var hovedsponsor for løbet.

Bjarne Riis er ikke den eneste, der ikke ved, hvordan den gule trøje blev gul. Indehaveren af den gule trøje i årets Tour de France, Greg van Avermaet, var heller ikke klar over det.

- Jeg fik det forklaret sidste gang (han havde den gule trøje i 2016, red.), men nu har jeg glemt det. Jeg ved det ikke, siger belgieren.

Ej heller kunne Astana-danskeren Michael Valgren fortælle historien bag den gule farve.

Den gule trøjes magi

Noget, Bjarne Riis dog ikke er i tvivl om, er betydningen af at have den gule trøje. Det oplevede han i 1996, da han endte med at blive den første – og indtil videre eneste – dansker til at vinde verdens største etapeløb.

- Det er magi. Den giver vinger. Det er noget helt specielt og en ære at få lov til at køre i den gule trøje, siger Bjarne Riis.

Bjarne Riis på vej mod Tour-sejren i 1996.

’Ørnen fra Herning’ er én af seks danskere, som har kørt i den prestigefyldte trøje. Trek-Segafredo-sportsdirektøren Kim Andersen var tilbage i 1983 den første dansker, som fik opfyldt sin gule drøm. Få hele overblikket her.

De andre trøjer

Den gule førertrøje, den grønne pointtrøje, den prikkede bjergtrøje og den hvide ungdomstrøje. Alle trøjer er ikoniske og uundgåelige at lægge mærke til under Tour de France den dag i dag.

Peter Sagan er den rytter i Tour de France, som har båret den grønne trøje flest gange.

Den grønne trøje blev grøn i 1986, fordi hovedsponsoren dengang var et firma, som solgte græsslåmaskiner, hvorfor den græsgrønne farve var et naturligt valg.

Den nok mest bemærkelsesværdige og anderledes trøje er den prikkede bjergtrøje. Prikkerne stammer fra sponsoren Chocolat Poulain, hvis chokoladebarer ifølge Cvccbike var pakket ind i prikket papir. Den blev indført i 1975.

Den hvide trøje markerede før i tiden den mest komplette rytter i en kombineret konkurrence. I nyere tid er det blevet en trøje for ryttere under 25 år. Hvorfor den er hvid, fremgår ikke.