Tour de France

Jeg glæder mig til at se feltet sprække undervejs i det prægtige terræn

Klumme: Jørgen Leth fortæller om de traditioner og historier, der møder feltet på deres tur gennem Frankrig.

Der er dybe rødder ned til rædsler og tro her ved havet. Stednavne siger meget: Côte Sauvage (Den vilde kyst). Den nordlige kyst lægger låg ovenpå alt det mystiske og voldsomme, som Bretagne rummer. Mysterierne og martyrierne.

Bibelens historier. Bibelens billeder. Når man ser de voldsomme figurgrupper, der står uden for nogle af de små kirker, så kan man fornemme, at både rædslen og troen henter næring i gamle sagn. Og i en angstfuld læsning af biblen.

Den nordlige kyst lægger låg ovenpå alt det mystiske og voldsomme, som Bretagne rummer. Mysterierne og martyrierne.

Jørgen Leth

Den rædsel er måske langt væk i dag, hvor fornuften har lagt en beroligende fernis over de hellige billeder. Men man kan fornemme mørket bag de historier, de udhuggede figurer vil fortælle. Det går langt tilbage i tiden. Det historiske vingefang kan ses mange steder i Bretagne.

Brest var skueplads for den første bretonske arvefølgekrig. Montfort var englændernes ven og havde bedt dem passe på hans by.

Da han blev hertug, ville han gerne have dem ud igen. Men det var ikke så nemt. De havde sat sig fast. Og kunne godt lide det, de havde fået. Den franske konge kunne heller ikke få englænderne til at rejse hjem. Til sidst lykkedes det dog for Charles VI at overtale den engelske kong Richard II til at give Brest tilbage til hertugen.

Det evige drama om magten i Europa i sin første ombæring.

Brest har sin egen historie med Tour de France. Ikke færre end 29 gange har den været etapeby. Første gang var i 1906. Tre gange har byen været ramme om den såkaldte grand départ, altså selve starten på Tour de France. Sidste gang i 2008.

Bretagne er en region med store cykeltraditioner. Den nye chef for UCI David Lappartient er bretoner. Han er, ligesom borgmestrene på ruten, meget tilfreds med, at Christian Prudhomme har vist det store løbs trofasthed på en så markant måde. Eksrytteren Thierry Gouvenou er løbsdirektionens sportslige chef. Han har ansvaret for rutelægningen. Gouvenou har flere gange markeret sin appetit for fornyelse. Det er ham, der har fundet på, at 'muren' skal passeres to gange. Han og Prudhomme har givet udtryk for, at de gerne vil understrege Bretagnes symbolske værdi for cykelsporten.

Jeg glæder mig til at se feltet sprække undervejs i det prægtige terræn.

Mûr de Bretagne

Denne tredje dag har jeg store forventninger til. Tour de France har fundet på, at Mûr-de-Bretagne, 2 kilometer lang, 293 meter høj, gennemsnitsprocent 6,9, skal passeres to gange.

Samlet felt og tæt kontrol før den første passage på selve muren og en formodet eksplosiv afslutning anden gang. Det er en stigning, som altid gør ondt i benene. Den dobbelte stigning kan måske inspirere en ny årgangs martyrer.