Fuglsangs Tour er ikke forbi endnu, vurderer Riis

Bjarne Riis har ikke mistet troen på Jakob Fuglsang, efter den danske Astana-kaptajn tabte fire minutter på 11. etape.

Jakob Fuglsang gik ned og tabte næsten fire minutter på 11. etape til La Rosière.

Dermed faldt danskeren otte placeringer i klassementet, hvor han nu er nummer 12 .

- Jeg kunne forestille mig, at han er gået sukkerkold. Simpelthen. Jeg vil være overrasket, hvis det er total træthed. Det kan også være, at benene bare ikke var der. Sådan er livet, siger Bjarne Riis til TV 2 SPORT om Fuglsangs nedtur.

Den danske Astana-kaptajns nedtur var især ærgerlig, fordi holdkammerater for en gangs skyld var, hvor de skulle.

- På en dag, hvor alle hans hjælperyttere virkelig var helt på toppen af deres ydeevne, skete der et eller andet til sidst. Det var rigtig, rigtig skidt, supplerer cykelekspert Henrik Jul Hansen.

Irriteret, ærgerlig, skuffet

I Astana-lejren mangler man stadig svar på, hvad der udløste kaptajnens deroute. 

- Vi skal finde ud af præcis, hvad der er gået galt. Hans data viser, at der pludselig bliver trådt knap så hårdt i pedalerne, som vi forventer, siger holdets danske træner, Rune Larsen, der nåede at tale med Jakob Fuglsang umiddelbart efter, han havde krydset målstregen.

- Jakob er både irriteret, ærgerlig, skuffet og sikkert også lidt vred, men det har vi tid til at arbejde med frem mod i morgen. Touren er stadig lang.

Ifølge Larsen handler alt nu om at evaluere og finde frem til, hvad der gik galt. Og derefter reagere, så det ikke gentager sig på morgendagens Alpe d'Huez-etape.

- Hvis der er noget i vores setup med væske og forplejning, som vi umiddelbart kan ændre på og derved gøre en forskel, så skal vi selvfølgelig gøre det. Hvis, der er noget, vi kan gøre i forhold til afkøling, skal vi selvfølgelig også gøre det. Det har været en varm og benhård dag. Der er jo mange, der lider, og mange, der sætter tid til, siger Astana-træneren, der afviser, at de høje varmegrader har spillet en rolle. 

- Sidste år havde Jakob også en lidt hård start på den første varme Tour-etape. Det plejer at være kendetegnende for ham, at han lige skal bruge en dag på at vænne sig til det, men vi har haft 30 grader hver dag, siden Touren startede, så jeg tror ikke, det er den største udfordring. 

Vil ikke begrave podiedrømmen

Med dagens resultat er Jakob Fuglsang fire minutter og 53 sekunder efter Geraint Thomas, der vandt etapen og overtog den gule førertrøje.

Men det får ikke Henrik Jul Hansen til at afskrive danskerens podiekandidatur.

- Det er nok en ønskedrøm, jeg har, men jeg synes ikke, han skal glemme podiet. Nu skal de have en lang snak på holdet og finde ud af, om de skal gøre det ene eller det andet, siger eksperten.

Han får opbakning fra en tidligere Tour de France-vinder.

- Nu skal de have tanket Jakob op. Putte noget ny motivation og moral ind i ham. Jeg tror ikke, Jakob er forbi endnu, vurderer Bjarne Riis.

Valgren kunne have vundet

Fuglsangs nedtur fik konsekvenser for hans danske holdkammerat. Michael Valgren var i udbrud og sad med de forreste på den afsluttende stigning, men til sidst måtte han lade sig falde tilbage til sin kaptajn.

- At gå efter etapesejre ligger rigtig godt til holdet. Vi så Michael Valgren i dag, der kunne have vundet etapen. Men der blev truffet en beslutning undervejs om, at Valgren skulle falde tilbage. Det har jeg i hvert fald en formodning om, og det var måske en dum beslutning, mener Henrik Jul Hansen.

Bjarne Riis ser også en etapesejr som et nyt mål for Fuglsang. Et mål, der potentielt kan bringe ham tilbage i kampen om podiet.

- Der er nye muligheder nu. Han skal gå efter en etapesejr, gå tidligt i udbrud og på den måde komme ind i løbet igen. 

Om Jakob Fuglsang formår at rejse sig, kan du se på torsdagens 12. etape, der slutter på legendariske Alpe d'Huez.