Tour de France

Favorit styrtede på vej mod sejren - fransk stjerne vinder igen

Briten Adam Yates var på vej mod sejren på 16. etape, da han styrtede syv kilometer før målstregen og overlod scenen til franske Julian Alaphilippe.

Top-3 på etapen

 1. Julian Alaphilippe
 2. Gorka Izagirre
 3. Adam Yates
 • Michael Valgren blev nummer syv på etapen.
Adam Yates styrtede på den afgørende nedkørsel, da han lå alene fremme på 16. etape. Video: TV 2 SPORT

Klassementet (lige nu - kan ændre sig)

 1. Geraint Thomas
 2. Chris Froome +1:39
 3. Tom Dumoulin +1:50

Trøjerne efter etapen

 • Gul: Geraint Thomas
 • Grøn: Peter Sagan
 • Prikker: Julian Alaphilippe
 • Hvid: Pierre-Roger Latour

Se alle resultater her: Etapen / klassementerne

Fuglsang-status

Den danske Astana-kaptajn sendte Michael Valgren og Omar Fraile af sted i dagens store udbrud, mens han selv blev siddende hos favoritterne til den sidste stigning, Col du Portillon. Her angreb danskeren kortvarigt, men blev hurtigt hentet af feltet igen. Derfra sad han i feltet resten af vejen til målstregen.

Onsdag venter 17. etape, som forventes at blive det helt store brag i Pyrenæerne. Her skal rytterne 'kun' ud på 65 kilometer, men så bliver det til gengæld på tre modbydelige stigninger.

Sådan forløb 16. etape

Af Ritzau

Julian Alaphilippe kom først over målstregen, da rytterne i Tour de France tirsdag kørte 16. etape, som indeholdt fem kategoriserede stigninger.

På Tourens første dag i Pyrenæerne var franskmanden bedst, da han kom først i mål efter en nedkørsel.

Julian Alaphilippe, der også vandt 10. etape i Touren, profiterede af, at briten Adam Yates i førerposition styrtede på den afsluttende nedkørsel og satte en mulig sejr over styr.

Dramatisk demonstration tog fokus

Rytterne skulle ud på en 218 kilometer lang etape, men allerede efter 30 kilometer blev etapen bragt til et midlertidigt stop under dramatiske omstændigheder.

En gruppe landmænd demonstrerede ved at lægge halmballer ud på vejen, og politiet sprayede med enten tåregas eller peberspray. Det gav bagslag, da væsken endte i øjnene på mange ryttere, så de måtte hælde vand i øjnene.

Politiet måtte stoppe demonstranter under 17. etape i Tour de France. Deres peberspray blev kastet ind på rytterne. Etapen blev neutraliseret. Video: Bo Bentsen

Efter cirka et kvarter blev etapen genoptaget, hvor det tog næsten 100 kilometer for et udbrud at komme endeligt væk fra feltet.

Først med omkring 117 kilometer til mål kom 47 ryttere afsted, heriblandt hele tre danskere: Magnus Cort og Michael Valgren (begge fra Astana) og Søren Kragh Andersen (Sunweb).

Med 90 kilometer til mål lå feltet med toppen af klassementet hele seks minutter efter.

Gilbert i grimt styrt

Med udsigt til tre kategoriserede stigninger på de sidste 67 kilometer til målstregen i Bagnères-de-Luchon - heraf to i kategori 1 - skulle det snart åbenbare sig, om blandt andre de tre danskere i udbruddet sad derude som forposter for deres holdkaptajner eller som reelle bud på en etapesejr.

Det var Philippe Gilbert helt sikkert, og for foden af tredjesidste stigning kørte han solo.

Men på nedkørslen fra Col de Portet-d'Aspet styrtede han voldsomt, røg af cyklen, ud over et stengærde og et ukendt stykke ned i dybet på den anden side.

Philippe Gilbert var helt forrest, men formår ikke at få drejet i et sving. Han ryger ud over skrænten, inden han senere får kravlet sig tilbage på cyklen. Video: TV 2 SPORT

Det var netop på den nedkørsel, at italieneren Fabio Casartelli styrtede under Tour de France i 1995 og døde af sine kvæstelser. Philippe Gilbert kom dog op igen og fortsatte på cyklen. Nu langt fra frontgruppen.

Valgren med fremme

Herfra blev også Magnus Cort sat af. Det skete på tirsdagens næstsidste stigning.

På toppen af den lå Michael Valgren i en gruppe godt 30 sekunder efter de ni forreste, mens Søren Kragh Andersen lå længere tilbage.

Michael Valgren kæmpede for at holde sig tæt på de forreste, og danskeren kom tilbage på nedkørslen. Han blev dog sat af igen på den sidste stigning, hvor Adam Yates (Mitchelton-Scott) kom afsted.

Briten kom først til toppen, men oversatsede på nedkørslen og styrtede. Han blev overhalet af franske Julian Alaphilippe, som er iført Tourens prikkede bjergtrøje.

Franskmanden holdt hele vejen til målstregen.

Adam Yates kom ind i den første forfølgergruppe som nummer tre, 15 sekunder efter Julian Alaphilippe.

Michael Valgren var 56 sekunder efter franskmanden som nummer syv.

Ingen ændringer hos favoritterne

Gruppen med favoritterne, heriblandt den førende i Touren, Geraint Thomas (Sky) var knap ni minutter efter sejrherren.

Han er fortsat 1 minut og 39 sekunder foran holdkammeraten Chris Froome i den samlede stilling.

Jakob Fuglsang (Astana) kom også ind med favoritgruppen og er samlet nummer ni, 6 minutter og 14 sekunder efter Geraint Thomas.

Allerede i løbet af etapen blev det klart, at Peter Sagan ikke længere kan indhentes i kampen om den grønne pointtrøje.

Slovakken fra Bora-holdet skal dog først over målstregen på den afsluttende etape søndag til Paris, inden han kan lade sig hylde som vinder af den grønne trøje for sjette gang. Det er tyske Erik Zabel den hidtil eneste, der har præsteret.