Tour de France

Gilbert udgår af Tour de France efter grimt styrt

Philippe Gilbert faldt med egne ord cirka fire meter, da han fløj ud over et stengærde på en nedkørsel under 16. etape.

Belgiske Philippe Gilbert er ikke længere en del af Tour de France-feltet. Det bekræfter hans hold Quick - Step Floors, efter belgieren tirsdag styrtede på en nedkørsel og faldt cirka fire meter ned og landede på ryggen. 

Quick - Step Floors meddeler tirsdag aften, at undersøgelser på hospitalet i Toulouse har vist, at Gilbert har flækket noget af sit knæ. 

- Først og fremmest vil jeg gerne sige, jeg er glad for, at jeg er her efter sådan et hårdt øjeblik. Jeg landede ret voldsomt på nogle sten, og til at starte med havde jeg ikke lyst til at flytte mig. Der var nogle, der hjalp mig med at komme op at stå og komme tilbage på vejen. Det var ikke sådan, jeg ville forlade Tour de France - og at udgå gør virkelig ondt, lyder det fra Philippe Gilbert. 

Uheldet skete på nedkørslen fra Col de Portet d’Aspet, hvor belgieren lavede en bremsefejl, der endte i et grimt uheld. Gilbert kørte sidelæns ind i et stengærde, inden han fløj ud over skrænten. Han lignede næsten en mand, der var ved at tage et hovedspring i en swimmingpool. Alligevel kæmpede han sig på imponerende vis tilbage på både cyklen og i mål, hvor han fortalte TV 2 Norge om det voldsomme styrt:

- Jeg havde en del problemer med at komme i mål, for det gjorde virkelig ondt. Det er som om, der er et stort, dybt hul i mit knæ. Jeg har også mistet en masse blod, siger Gilbert og tilføjer:

Gilbert får lægehjælp efter voldsomt styrt Video: Ida Brodtkorb

- Jeg tror, jeg faldt cirka fire meter. Jeg landede på ryggen på en masse sten. Da jeg åbnede øjnene og så alle stenene troede jeg, jeg lå i 10 stykker. Jeg ville ikke engang prøve at bevæge mig, men en eller anden i gult tøj var tæt på mig og hjalp mig med at rejse mig op, selvom det var næsten umuligt at stå op.

Grund til bekymring

Sportsdirektør Brian Holm var blandt de første, der tilså Gilbert. Han ankom til stengærdet med en vis bekymring.

- Vi hører, han er styrtet. Som man nu gør, så spørger vi, om det er cyklen eller hjulene, eller hvad der er sket. Men der var ikke noget svar, og når der ikke kommer et svar efter et styrt, så har man alle mulige grunde til at være nervøs. Jeg kan godt lide, når de råber eller bander, så det plejer ikke at være godt, når der er stille.

Sådan så Gilberts venstre ben ud, da han var kommet i mål.

- Jeg så den der lille mur og kunne så regne ud, hvor han lå. Det var altså nogle ’giftige’ sten, han var landet i. Der var nogle, der var hoppet derned, og dér ser jeg så hans hoved. Han bander og svovler som ind i helvede, og så tænkte jeg: "Han er god nok. Han er frisk".

Gilbert var lige akkurat frisk nok til at gennemføre etapen. Han kom i mål 31 minutter og 11 sekunder efter vinderen, Julian Alaphilippe, der også kører for Quick – Step Floors. 

Gilbert deltog i år i Tour de France for niende gang. Han er udgået to gange tidligere, senest i 2017, hvor han også forlod løbet efter 16. etape. Belgierens bedste resultat i Tour de France er en etapesejr og en samlet 36.-plads i 2011.

Belgierens exit fra Touren markerer afslutningen på en speciel dag for Quick - Step Floors, da også Tim Declercq forlod løbet under etapen. Til gengæld kan holdet glæde sig over, Julian Alaphilippe vandt etapen.