Tour de France

Leth: Bjergenes skønhed er blot en illusion

Klumme: Jørgen Leth fortæller om de traditioner og historier, der møder feltet på deres tur gennem Frankrig.

Ja, så skal løbet videre. Der er sparet sammen til næste alvorlige kapitel. Pyrenæerne.

Efter den velfortjente hviledag i Carcassonne går det op mod de høje bjergtinder. Starten på etapen er blød, men lige så meget synet af Pyrenæerne ude i horisonten er blidt, drømmerisk, romantisk, lokkende - ligeså meget er det en illusion.

Først ruller feltet ud på flad vej, så skifter geografien drastisk til de sidste 70 kilometer. Hvor de skal over tre truende bjerge.

Sandheden venter.

Først Portet d’Aspet, som en lille forret over 5,8 kilometer med stigningsprocent på 6,8. En slags opvarmning. På nedkørslen fra passet kommer rytterne forbi mindestenen for den italienske cykelrytter Fabio Casartelli, som styrtede fatalt her i 1995.

Mindesmærket for Casartelli i Portet-d'Aspet, hvor styrtet fandt sted.

Lige så snart feltet er kommet ned i dalen, går vejen brat opad igen, op mod Col de Menté. Som også er et skæbnebjerg i Tour de France.

Det var nemlig her, Eddy Merckx’ spanske udfordrer Luis Ocana, som førte løbet med syv minutter foran Merckx, styrtede i et forfærdeligt uvejr i 1971.

Han blev derefter påkørt af portugiseren Joaquin Agostinho og blev kørt væk i ambulance.

Col de Menté er 7 kilometer lang, og har fra 7,8 til 10 procent stigning. 

Så følger en nedkørsel med masser af hårnålesving ned i dalen, som har navn efter Garonne-floden. Bagnères de Luchon er en kendt og populær lokalitet i Touren.

Byen var kursted fra Napoleons tid og har stadig en gammeldags charme.

Og etapen med de høje Pyrenæere er ofte endt i en spurt mellem en håndfuld overlevende bjergryttere.

Thomas Voeckler vandt i 2012, Michael Rogers, som var meget stærk i sin sidste Tour med Bjarne Riis som sportsdirektør, vandt i 2014.

Og Chris Froome i 2016. Det var på den etape, han demonstrerede sin nye opsigtvækkende akrobatiske nedkørsels-teknik. Det var her, man fik respekt for ham som innovativ cykelrytter.

Chris Froome kørte alene over stregen på 8. etape i 2016