Tour de France

Touren fik et chok efter nyt styrt på nedkørsel, der sendte tidligere OL-mester i døden

Philippe Gilberts styrt på nedkørslen fra Portet d'Aspet bragte ubehagelige minder frem.

Den belgiske stjernerytter Philippe Gilbert undervurderede et sving i høj fart, ramlede ind i en lav stenmur og blev kastet ud over skrænten.

Minutters uvished sendte en slem forskrækkelse gennem cykelverdenen, indtil Gilbert blev hjulpet op efter et fald på omkring fire meter. Hans strakte tommelfinger til tv-motorcyklen fik cykelverdenen til at puste ud igen.

- Da I sagde, han var styrtet og røg ud over, fik jeg simpelthen kuldegysninger ned gennem hele kroppen. Det er altså 100 meter før, stakkels Casartelli slog sig selv ihjel, lød det fra TV 2's cykelekspert Rolf Sørensen, der kommenterede etapen fra en motorcykel tæt på Gilberts uheld.

Sørensen var førstehåndsvidne, da Gilbert kom tilbage på cyklen. Slemt forslået og forskrækket, men langt fra den skæbne, som italienske Fabio Casartelli led på 15. etape i Tour de France i 1995.

Casartelli styrtede på nedkørslen fra Portet d'Aspet med hovedet først ind i en betonklods langs vejen. Forsøgene på at genoplive ham var forgæves, og den blot 24-årige olympiske mester fra 1992 afgik ved døden.

- Jobbet som cykelrytter er farligt. Det så vi igen med Philippe Gilberts styrt, som gjorde alle bange op nedkørslen fra Portet d’Aspet, hvor jeg lige har lagt en buket til Fabio Casartelli, som døde kun 24 år gammel, sagde løbsdirektør Christian Prudhomme efter etapen.

Christian Prudhomme (th) lagde tirsdag blomster ved Fabio Casartellis mindesmærke på Portet d'Aspet.

I kølvandet på forskrækkelsen med Gilbert blev der også pustet kollektivt ud fra flere Tour-hold, hvor ordet 'lettelse' gik igen og igen på Twitter.

Hovedpersonen selv gennemførte etapen, men undersøgelser på hospitalet efterfølgende viste, at dele af knæskallen var flækket, hvorfor han nu er ude af Tour de France.

En billig pris, trods alt.

- Først og fremmest vil jeg gerne sige, jeg er glad for, at jeg er her efter sådan et hårdt øjeblik. Jeg landede ret voldsomt på nogle sten, og til at starte med havde jeg ikke lyst til at flytte mig, sagde Philippe Gilbert.