Tour de France

Brian Holm har bedt chefen om deltidsaftale - ellers er det forbi

Det er Brian Holms sidste Tour de France som sportsdirektør, men han ønsker fortsat at være en del af cykelsporten i samme rolle på deltid.

Om få timer er det slut for Brian Holms tid som sportsdirektør under et Tour de France. Quickstep-sportsdirektøren meldte nemlig under årets løb, at denne er hans sidste af slagsen.

- Jeg er nervøs for det. Man kalder det det sorte hul, når man stopper. Jeg har haft mellem 120 og 220 dage på landevejen siden 1983, siger Brian Holm til TV 2 SPORT.

Selvom den 55-årige sportsdirektør er nervøs, er han også afklaret med beslutningen. Men han er dog ikke helt færdig med cykelsporten, hvis det står til ham selv – det er bare slut med Tour de France.

- Jeg er nervøs for, at jeg aldrig skal ud at rejse igen. Så jeg har spurgt chefen (Patrick Lefevere, red.), om jeg kan få et deltidsjob. Og heldigvis sagde han, at han havde det på samme måde. Og han var også lidt bange for det. Så jeg tror, jeg får et deltidsjob, så jeg stadigvæk selv føler, at jeg er lidt sportsdirektør, siger Brian Holm, som dog er afklaret, såfremt det ikke lykkes af lande en aftale.

- Hvis det ikke lykkes, stopper jeg definitivt. Så er det simpelthen forbi.

- Nok er nok

Brian Holm fortæller, at han aldrig har været på sommerferie med familien, og at påskeferier og diverse familietraditioner for det meste har været uden ham. Derfor glæder han sig til at se, hvad fremtiden uden tre uger i Frankrig i juli bringer.

- Det er en lettelse. Jeg elsker cykelløb og har nydt hvert et sekund. Men nok er nok. Jeg må videre med mit liv. Der er andet i livet end cykelløb og Tour de France – selvfølgelig vil jeg følge med. Selvfølgelig vil jeg det. Det har været hele mit liv, og det vil det blive ved med at være.

Hvor skal du på ferie henne, når der er Tour de France?

- Frankrig - jeg elsker Frankrig. Jeg kunne godt tænke mig at tage af sted med familien i en minicamper og køre lidt rundt. Ikke nødvendigvis rundt med Tour de France. Jeg synes bare, der er smukt. Specielt Alperne kan jeg godt lide at cykle lidt rundt og vandre i bjergene.

Har aldrig haft gæster

Det er dog ikke kunne sommerferier under Tour de France, Brian Holm ser frem til. På en deltidskontrakt som sportsdirektør bliver rejsedagene også reduceret i resten af sæsonen, og dette skulle gerne give Brian Holm overskud til mere i hverdagen.

- Jeg glæder mig til at få rutiner indarbejdet. Komme hjem med en kuffert og kunne pakke den ud frem for bare at sætte den mandag og rejse igen om fredagen. At få nogle dagligdagsrutiner, ud at handle eller ud at spise med venner. Få et socialt liv.

- Fordi jeg ikke er så meget hjemme, har min kone og jeg aldrig haft gæster. Når jeg endelig er hjemme, er der mennesker overalt. Jeg sidder og spiser med 15-20 mennesker hver aften. Når jeg kommer hjem, vil jeg bare have fred. Jeg kan simpelthen ikke holde ud at høre på nogen, siger han.

Gode minder

Den årlige sommertradition slutter nu. Minderne er der dog ingen, der kan tage fra Brian Holm – og dem er der mange af.

Gennem tiden som sportsdirektør har han gået op og ned ad rytterne mange dage i træk. Det har givet venskaber for livet.

- Jeg har altid hørt, at man ikke må blive venner med sine ryttere. Men der er ryttere, som jeg vil huske mere end andre og resten af livet, som jeg vil have et godt forhold til, efter jeg stopper: Daniel Martin, George Hincapie, Mark Cavendish, Lars Bak og André Greipel. De var mere end bare cykelryttere og har betydet sindssygt meget for mig.

Se Brian Holms sidste Tour de France-etape som sportsdirektør på 21. etapes paradekørsel med optakt fra klokken 14:30 på TV 2 og TV 2 PLAY.