Riis undrer sig over Astanas taktik i Paris

16x9
'Vino' vil spille på flere heste i finalen i Paris. Foto: TV 2 SPORT

Astana spiller på flere heste i den store Tour-finale på Champs-Élysées. Det er næppe vejen til succes, vurderer Bjarne Riis.

For mange er opløbet på Champs-Élysées finalen over alle finaler.

Derfor er søndagens afslutning på Tour de France allerede blevet diskuteret i flere dage, hvor Astanas manager, Alexander Vinokourov, har luftet holdets planer.

- Vi forsøger med Magnus Cort i Paris. Hvorfor ikke? Vi vil se, om vi kan aflevere ham i spurten, og så må vi se. Måske kan vi også prøve inden sprinten. Jeg har også vundet i Paris, selvom jeg ikke er sprinter, siger Vinokourov til TV 2 SPORT.

Ligesom på travbanen skal man satse, hvis man vil vinde i Tour de France – men man skal kun satse på én (jern)hest, hvis man vil vinde stort. Det mener Bjarne Riis, der under Touren er cykelekspert på TV 2.

- Jeg kan ikke forstå, han siger det. Det er enten eller. Cort har brug for nogle hjælperyttere. Hvis de skal ligge og forsøge at køre alene hjem, hvad jeg ikke tror de kommer til, så har Cort dem ikke til at køre for sig i spurten. ’Vino’ må bestemme sig for, hvad han vil, lyder det fra Bjarne Riis.

’Vino’ snød sprinterne i 2005

Som Vinokourov nævner, har han tidligere triumferet på Champs-Élysées. I 2005 stak han af fra feltet, inden sprinterne fik kørt sig i stilling, og kasakheren formåede lige akkurat at holde favoritterne bag sig på opløbsstrækningen.

Alexander Vinokourov vandt i 2005 Tourens sidste etape i Paris.

Det er en bedrift, han også har nævnt over for sine ryttere, fortæller Magnus Cort:

- Vinokourov har luftet over for Valgren og Freile, at han har kørt alene hjem i Paris, men hvis de ikke kører alene hjem, så kører de nok for mig. Det er helt sikkert muligheder. Det er ikke nemt, men jeg prøver, siger Magnus Cort til TV 2 SPORT.

Ifølge Bjarne Riis skal Astana ’køre som et hold’, hvis de skal lykkes med at vinde søndagens etape.

- Det der hold har ikke vist i Touren, at de kan køre som et hold. Hvis Cort skal have en chance i Paris, så skal de køre som et hold.

Og så skal Cort overveje at træne en ny måde at køre på.

- Magnus er en rigtig spændende rytter, og han skal bare have lært én ting, hvis han skal vinde mange flere cykelløb – hvad jeg tror, han kan. Han skal lære at køre nogle mindre gear og komme oven på pedalerne, som man siger.

Magnus Cort vandt 15. etape i årets Tour de France. Det var den førte danske etapesejr i Touren i ni år.

Tidligere var Corts resultatmæssige højdepunkt to etapesejre i Vuelta a Espana 2016. Den ene af sejrene vandt han på den afsluttende etape til Madrid.