Præsidents 'drastiske' forslag deler danske sportsdirektører

16x9
Nicki Sørensen ser fordele i David Lappartients forslag. Foto: TV 2

UCI-præsident David Lappartient foreslår at skære Tour-holdene til seks mand og indføre lønloft. Tre danske sportsdirektører er splittede.

Før ĂĄrets cykelsæson blev det besluttet, at holdene fremover skulle stille med otte ryttere og ikke ni, som det hidtil havde været tilladt i Grand Tours.

Nu lufter præsidenten for Den Internationale Cykelunion, UCI, imidlertid idéen om at skære yderligere to mand af de i forvejen decimerede cykelhold. Team Sky er stadig for dominerende, lader ræsonnementet til at være.

- De vinder, og det ville være forkert af dem at gøre andet. Men publikum ser det anderledes. De vil have et show. Sky er som et fodboldhold, der spiller rigtig godt, men uden at begejstre fansene, siger David Lappartient, der sidste ĂĄr overtog stillingen, der anses som cykelsportens mest magtfulde hverv. 

- Når seerne ser holdets otte ryttere diktere tempoet og dermed låse løbet, skifter de hurtigt kanal for at se en sæbeopera. Bolden er på vores banehalvdel. Det er op til UCI at sikre, at løbene er attraktive.

I tillæg til forslaget om at nedbringe holdene overvejer UCI-præsidenten at indføre et lønloft for at forhindre et enkelt hold i at dominere.

- Team Sky har Geraint Thomas, Chris Froome og Egan Bernal. Tre ryttere, der kunne slutte som nummer et, to og tre i Tour de France. I cykelsportens interesse er det bedre, hvis de bedste ryttere er på forskellige hold, forklarer Lappartient ifølge schweiziske Le Temps.

Forslagene deler vandene blandt tre danske sportsdirektører, der i øjeblikket er med ved PostNord Danmark Rundt, hvor hvert hold har seks ryttere til start.

Overfor TV 2 SPORT tilkendegav de følgende meninger om UCI-præsidentens forslag:

Nicki Sørensen, sportsdirektør Aqua Blue Sport

- Jeg kan ikke rigtigt se, hvordan lønloftet skulle implementeres. Men umiddelbart er det et interessant forslag. Når jeg sidder og ser Tour de France, synes jeg, at det er synd for løbet, at Team Sky er så overdrevent stærke. De har et budget, som gør, at de sidder med fire mand hver gang, der er 10 mand tilbage i bjergene. 

- At reducere antallet af ryttere per hold til seks vil også gøre det mere interessant. Det er meget svært at kontrollere et løb med kun seks mand på holdet. 

- Det bliver mere og mere farligt at være cykelrytter. Vi ser, at rytterne brækker knogler i alvorlige styrt hele tiden. Hvis et felt med færre ryttere kan hjælpe til, at der ikke kommer så mange styrt, så er det velkomment. 

Lars Michaelsen, sportsdirektør Astana Pro Team

- Seks ryttere er måske lidt dramatisk, men jeg kan godt se pointen i det. Vi har været vidne til endnu et Tour de France, hvor Sky har haft begivenhederne i et jerngreb. Færre ryttere, og dermed færre hjælpere til deres kaptajn, vil åbne lidt op for mulighederne. 

- Som sagt synes jeg, at seks er en lidt drastisk nedgang. Det begrænser muligheden for at få hjælp fra en holdkammerat. Vi lægger strategien og fordeler arbejdsopgaverne efter, hvor mange ryttere vi har. Starter du med seks ryttere og mister to undervejs, bliver det svært at lave et stykke arbejde, som det vi er vant til at se.

- Hvis Sky stiller op med seks ryttere, stiller de i i virkeligheden op med seks ryttere, der har kvaliteter til at være kaptajner på et hvilket som helst andet hold. Det er der skævvridningen har ligget igennem mange år efterhånden, fordi Sky's rekruttering er så stærk. 

- Jeg har fuld opbakning til et lønloft eller budgetloft for holdene, for det er bestemt en ulige kamp, der kæmpes. Kwiatkowski eller Wout Poels, der sidder som hjælperyttere, kunne sådan set godt være kaptajner for et andet hold. 

- Det er meget interessant, hvis Lappartient gør noget ved forslaget. Lad os da håbe, at han kan få rystet posen lidt. 

Morten Bennekou (Team Sunweb) er ikke begejstret for Lappartients forslag.
Morten Bennekou (Team Sunweb) er ikke begejstret for Lappartients forslag. Foto: TV 2

Morten Bennekou, sportsdirektør Team Sunweb

- Hvis man gerne vil have cykelløb for cowboys og indianere, så er det godt med så få som muligt på hver hold. De kunne jo også bare køre en og en. Jeg synes, det antal, vi er nede på nu, er passende. Reducerer man til seks mand i de helt store løb, kommer det til at fylde, og ingen vil turde gøre noget. Hvis det kommer til en afstemning, vil jeg stemme for, at vi lod det blive, som det er nu. 

- Real Madrid vinder også Champions League tre år i træk, og det må man acceptere. Der bliver talt om budgetloft, og Sky har et budget, der gør, at selv hvis man minimerer, har de et rigtig stærkt hold. Det er elitesportens natur, at nogle er i teten og bedre end mange af de andre. Det kan vi godt leve med. 

- Jeg kan ikke forestille mig, at man kan indføre et lønloft. Der er lidt af det i NHL i ishockey, som er meget kommercielt styret på alle leder og kanter. Ellers kan jeg ikke komme i tanke om andre eksempler, og jeg tror også, det bliver svært at administrere.

Tilbage hos David Lappartient lader alt til at være til forhandling for tiden - i hvert fald så længe det kan højne cykelløbenes seværdighed. UCI-præsidenten siger overfor Le Temps, at unionen nedsætter en gruppe af specialister, der vil tage cykelsporten under lup:

- Vi vil lancere et studie i attraktivitet, for der er mange aspekter i det her. Bør vi forbyde radioer, der ødelægger rytternes egne initiativer og watt-målere, der overvåger rytterne? Bør vi genoverveje etapernes stil? Vi bliver nødt til at analysere alting.