Cykelcross-verdensmester vinder Danmark Rundt

16x9
Wout Van Aaert vinder Postnord Danmark Rundt. Foto: Thomas Sjoerup / Ritzau Scanpix

Belgiske Wout van Aert vandt Danmark Rundt samlet, mens Tim Merlier tog sejren på femte og sidste etape til Frederiksberg.

Belgiske Tim Merlier (Verandas Wllems) vandt sin anden etapesejr i PostNord Danmark, da han var hurtigst i massespurten på Frederiksberg.

Holdkammerat, landsmand og cykelcross-verdensmester, Wout Van Aert, blev løbets samlede vinder.

To danskere tog løbets øvrige podiepladser. Rasmus Quaade (BHS Almeborg-Bornholm) blev toer, mens Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport) tog tredjepladsen.

De sidste 10 års vindere af Danmark Rundt

2018: Wout van Aert

2017: Mads Pedersen

2016: Michael Valgren

2015: Christopher Juul-Jensen

2014: Michael Valgren

2013: Wilco Kelderman

2012: Lieuwe Westra

2011: Simon Gerrans

2010: Jakob Fuglsang

2009: Jakob Fuglsang

På sidste etape til Frederiksberg blev Andreas Stokbro (Riwal) bedste dansker med en sjetteplads i spurten.

Forinden var sidste års etapevinder Casper Pedersen (Aqua Blue Sport) blevet hentet fire kilometer før mål efter et flot soloudbrud. Sådan et forsøgte 18-årige Julius Johansen (ColoQucik) sig også med, da feltet ramte de sidste tre kilometer.

Det danske stortalent var imidlertid chanceløs overfor det altædende felt, der holdt det hele samlet, så det endte i en massespurt på Frederiksberg, som Merlier vandt. Belgieren henviste Max Kanter (Sunweb) og Shane Archbold (Aqua Blue Sport) til etapens anden- og tredjeplads.

Den franske sprinterstjerne Bryan Coquard (Vital Concept) kom i mål som nummer syv).

Sådan forløb etapen

Af Ritzau

Den sidste etape i PostNord Danmark Rundt bød ikke på paradekørsel, som man kender det fra eksempelvis sidste etape i Tour de France. Ruten var på 198,8 kilometer, og der blev sluttet af med ti omgange på Frederiksberg Allé. 

Med 32 sekunder ned til den danske BHS-Almeborg-Bornholm-rytter Rasmus Quaade inden etapen, så lignede det, at kun uheld kunne fravriste Wout van Aert sejren. 

19 ryttere var i front med 84 kilometer til mål og et forspring på 37 sekunder. Feltet med klassementfavoritterne hentede dog gruppen ved Dalgas Boulevard, og så blev der slået kontra. 

En gruppe på fem ryttere havde et forspring på lige under et minut med 40 kilometer igen. I gruppen sad Robin Carpenter og Adam De Vos samt danskerne Casper Pedersen, Nicolai Brøchner og Tobias Mørch Kongstad.

Med 32 kilometer tilbage var Brøchner væk, og feltet jagtede, og med 20 kilometer igen var forspringet nede på omkring et halvt minut.

Christopher Juul Jensen havde over et minut op til Wout van Aert i den samlede stilling og forsøgte at køre væk, men belgieren var over ham med det samme. Det betød, at førergruppens forspring skrumpede ind, og Casper Pedersen forsøgte et sidste angreb og fik 24 sekunder til feltet med 13 kilometer til mål. 

Et slemt styrt i feltet gik ud over blandt andre en tydeligt frustreret Mads Pedersen, der lørdag vandt løbets enkeltstart. Det lignede dog en umulig mission for Casper Pedersen inden sidste omgang med 12 sekunder ned til feltet. 

Den 22-årige dansker blev da også hentet med tre kilometer igen, og Julius Johansen forsøgte et kontraangreb, men feltet ville have en massespurt som afslutning. Her vandt Tim Merlier foran Max Kanter og Shane Archbold.