Brian Holm efter ny Ullrich-skandale: Vi har længe vidst, han ikke havde det godt

16x9
Jan Ullrich har stiftet bekendtskab med ordensmagten i både Spanien og Tyskland inde for den seneste uge. Foto: Ritzau Scanpix

Særlig tysk presse bærer et medansvar for Jan Ullrichs nedtur, mener den tidligere cykelrytter Brian Holm.

Den tidligere Tour de France-vinder Jan Ullrich gennemgår lige nu sit livs måske største deroute. 

To gange på en uge er han blevet anholdt af politiet - først gik han amok til naboens havefest på Mallorca, hvor han angreb flere af gæsterne.

Fredag morgen var den så gal igen på Kennedy Hotel i Frankfurt. Her har han ifølge sigtelsen kvalt en prostitueret, til hun mistede bevidstheden, og det har fået tysk politi til at overveje, om Ullrich skal sigtes for drabsforsøg eller "blot" grov vold

Læg oven i de to voldsepisoder, at Ullrich blev skilt fra sin kone gennem 13 år i foråret - noget som han til Bild mandag erkendte, havde taget hårdt på ham. 

Den tidligere cykelrytterkollega og nuværende sportsdirektør Brian Holm har kendt Ullrich, siden han blev professionel i 1995. Cykelmiljøet har længe vidst, at Ullrich ikke har haft det godt.

Ifølge ham er det særlig tysk presse, der har et medansvar for Ullrichs ulykker:

- Jans største forbrydelse er, at han er tysker. Pressen har hakket ham ned hver gang, de fik muligheden. Når der var en dopinghistorie, fik han med grovfilen, og der har været nul komma nul tilgivelse. Jeg håber, nogle af de mennesker sidder med en flov fornemmelse lige nu, siger Brian Holm, der senest hilste kort på Ullrich ved sidste års Tour de France, hvor vinderen fra 1997 stod langs ruten. 

Jan Ullrich føres væk efter at være blevet afhørt af politiet i Frankfurt.
Jan Ullrich føres væk efter at være blevet afhørt af politiet i Frankfurt. Foto: Boris Roessler / Ritzau Scanpix

Haft det svært siden Operacion Puerto

Den britiske journalist Daniel Friebe skriver på en biografi om Jan Ullrich og har i den forbindelse snakket med flere end 60 mennesker tæt på ham. Han tegner et billede af en verdensstjerne, der har haft svært ved at finde sin identitet, efter han blev smidt ud af Tour de France i 2006 på grund af dopingsagen Operacion Puerto. Fra at cykling var alt for Ullrich, var der nu intet tilbage.

- Hele Tyskland elskede Ullrich, og pludseligt blev han fuldstændig ignoreret, da han blev sparket ud af Touren. Der havde det været lettere, hvis Ullrich kom fra Spanien eller Italien, hvor man tager lidt lettere på doping. I Tyskland er man meget moralistisk, så man skal virkelig gå planken ud, hvis man begår en fejltagelse, siger Friebe. 

Han hæfter sig ved, at det indtil nu var lykkedes Ullrich at holde sig uden for mediernes søgelys i Schweiz og på Mallorca, hvor han har haft boliger. 

- Ullrich tav også ved sidste års tour-start i Tyskland, hvor flere undrede sig over, at landets største cykelstjerne ikke var blevet inviteret. Det virkede særligt noget hyklerisk, når Richard Virenque(også tidligere dopingdømt rytter, red.) frit kunne bevæge sig rundt i startbyen Düsseldorf. 

Cykelverdenen har ikke noget problem

Listen med tidligere topryttere, der er endt i dybe personlige kriser efter at være blevet knaldet for doping, er lang - meget lang. Det mest kendte tilfælde er nok Marco Pantani, hvis stofmisbrug endte i selvmord, men ryttere som Luca Paolini, Tom Boonen og Gilberto Simoni er også blevet taget med ulovlige stoffer på sig. 

Daniel Friebe tror, at de mange triste skæbner delvis skyldes den store fordømmelse, ryttere mødes af, når de tages med fingrene i apotekerskabet. 

- Doping er blevet fordømt hårdt, men fordømmelsen har fra visse kanter også nogle gange været ude af proportioner, hvor man ikke helmer uanset rytterens undskyldning.  

Brian Holm understreger, at man internt i cykelverdenen forsøger at passe på hinanden som en "stor familie". 

- Jeg kalder det for verdens bedste netværk, og vi forsøger at holde kontakten. Jan har bare ikke haft psyken til al den opmærksomhed, der fulgte med evnerne på cyklen, siger han og fortsætter: 

- Jan drømte aldrig om at blive kendt. Han var genert og introvert og så tilfældigvis bare en gave fra Gud på en cykel, der aldrig blev anerkendt som den stjerne, han var.

Jan Ullrichs karriere toppede med sejren i Tour de France i 1997.
Jan Ullrichs karriere toppede med sejren i Tour de France i 1997. Foto: Patrick Kovarik / Scanpix Denmark

Jan Ullrich fik sit helt store gennembrud, da han i 1996 i sin anden sæson som professionel blev nummer to i Tour de France efter Bjarne Riis.

Året efter vandt tyskeren.

Han vandt desuden verdensmesterskabet i enkeltstart to gange og var også først over stregen i landevejsløbet ved OL i Sydney i 2000.

I 2013 indrømmede Ullrich, at han brugte ulovlige præstationsfremmende midler i løbet af sin cykelkarriere.