Cykling

Tidligere Tour-etapevinder Javier Otxoa er død – blev 43 år gammel

Javier Otxoa vandt i 2000 en etape i Tour de France, inden han blev paraatlet, efter han blev kørt ned under en træningstur i 2001.

Efter lang tids sygdom gik Javier Otxoa bort fredag. Det skriver blandt andre AS.

I de sene 90’ere og i år 2000 var baskeren en lovende bjergrytter for fremtiden. Dette beviste han blandt andet i 2000 hvor han vandt 10. etape af Tour de France, som sluttede på toppen af det store bjerg Hautacam foran blandt andre Lance Armstrong.

Som en bonus kunne han iføre sig den prikkede bjergtrøje. 11 etaper senere endte han som nummer 13 i løbet. Karrierens største resultat skulle dog vise sig at blive det sidste store af slagsen for den dengang 25-årige Kelme-Costa Blanca-rytter.

I februar året efter blev han kørt ned på en træningstur sammen med sin bror, Ricardo Otxoa. Broren døde på stedet, mens Javier Otxoa led adskillige knoglebrud samt skader i ryggen og i hovedet. Han lå i koma i 64 dage, inden han vågnede, hvor det senere blev slået fast, at hans karriere som professionel cykelrytter var slut. Føreren af bilen blev idømt en bøde på 13.500 kroner samt et års fratagelse af kørekortet.

Javier Otxoa gav dog ikke op i kampen for at konkurrere, og i 2004 resulterede hans anstrengelser i en OL-guldmedalje ved De paralympiske lege (handicap-OL) i Athen, hvor det også blev til en sølvmedalje. Fire år senere gentog han bedriften i Beijing med en sølv- og guldmedalje.

Javier Otxoa gik bort i Alhaurín de la Torre, som ligger 18 kilometer sydvest for Malaga. Lørdag klokken 12.00 er der begravelse i Malaga. I samme by begynder årets Vuelta a España, hvor der vil blive afholdt et minuts stilhed til minde for den afdøde.

Her stiller stjernen Alejandro Valverde til start, og han sendte fredag aften en hilsen til sin afdøde landsmand.

- Et stort knus til familien og venner af Javier Otxoa. Han var et eksempel på hårdt arbejde og forbedring i hele sit liv. Hvil i fred, skriver Alejandro Valverde.