Cykling

Løkke får gul trøje af Macron - alt tyder på dansk Tour-start

Lars Løkke Rasmussen fik onsdag overrakt en gul førertrøje af den franske præsident. Endnu et signal på en dansk Tour-start, mener ekspert.

Allerede mandag blev snakken om europapolitik, alliancer og erhvervsliv første gang afbrudt af snakken om Tour de France, da den franske præsident, Emmanuel Macron, og Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, afholdt debat i København.

- Du overværede Tour de France i Amiens, og jeg glæder mig til at se Tour de France i København om nogle år, sagde Emmanuel Macron.

Dagen derpå skulle de to så træde en tur i pedalerne på en ægte københavnsk morgentur på to hjul. Her gik turen blandt andet forbi Nationalbanken, Nyhavn, Den Lille Havfrue, Kongens Nytorv, Børsen og Christianshavn.

Mest bemærkelsesværdigt, set med danske Tour-øjne, var det dog, at statsminister Lars Løkke Rasmussen fik overrakt en gave fra den franske præsident. En gul førertrøje signeret af årets Tour-vinder, Geraint Thomas fra Team Sky. Lige ved siden af stod løbets direktør, Christian Prudhomme, der også var med på cykelturen.

- Det er en gave fra den franske præsident. Jeg har intet med den at gøre, lød det fra Prudhomme, inden både han, Lars Løkke Rasmussen og Emmanuel Macron brød ud i grin.

Indehaveren af den gule trøje lagde efterfølgende ikke skjul på, at Danmark er tæt på at sikre sig Tour de France-starten om tre år.

- Man kan tælle dagene frem til Tour-starten i 2021, og så kan man regne ud, hvor tæt det er på, hvis vi får det.

Gør vi det?

- Altså jeg har en meget god fornemmelse. Jeg er ikke sådan en, der går og smider om os med penge, så når vi sætter penge af på finansloven, er det, fordi jeg tror på, at jeg får dem brugt, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

Såfremt de danske landeveje bliver valgt i 2021, bliver det sandsynligvis den første lørdag i juli, det går løs. Det er den 3. juli 2021 på kalenderen, og her har statsministeren sat et stort, fedt kryds ud for.

- Jeg vil i hvert fald selv planlægge min ferie i 2021 efter at være hjemme i de tre dage, og det skal være min opfordring til alle andre danskere, som går op i cykelløb.

Lars Løkke Rasmussen fik onsdag overrakt en gul førertrøje af den franske præsident. Endnu et signal på en dansk Tour-start. Video: TV 2 SPORT

Alt tyder på dansk Tour de France-start

Det er ingen hemmelighed, at Danmark arbejder på højtryk for at få Tour de France-starten til Danmark i 2021. I kulisserne har blandt andre Københavns overborgmester, Frank Jensen, samt en af idemændene bag det Joachim Andersen længe forsøgt at overbevise de franske arrangører. 

Onsdag morgen kom det desuden frem, at der er afsat 17 millioner på finansloven til at få Tour de France til Danmark.

Spørger man TV 2 SPORT's cykelekspert Brian Nygaard, der har et indgående kendskab til hele det store Tour-cirkus, så tyder alt nu på, at det bare er et spørgsmål om tid, før den store nyhed offentliggøres endegyldigt:

- Ser man på alle de signaler og analyserer på det samlet, så vil jeg blive meget overrasket, hvis ikke Touren kommer til Danmark. Macron nævner Touren og giver denne gave, Prudhomme er hyppigt på besøg i Danmark, og det er også kommet på den politiske dagsorden.

- Selvom det ikke er officielt, så er der efterhånden alt for mange mennesker, der vil tabe ansigt, hvis ikke Danmark får den Tour-start. Og når man ser på, hvad der ellers har været af Tour-starter og udviklingen i det, så vil det være oplagt og meget almindeligt i de her moderne etapeløb, siger Brian Nygaard.

Flere samtaler med løbsdirektør

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har også tidligere givet udtryk for, at han er optimistisk på Danmarks vegne, med baggrund i de samtaler han har haft med løbsdirektør Christian Prudhomme de senere år.

Prudhomme har i disse dage været i Danmark som en del af den franske delegation i forbindelse med præsident Emmanuel Macrons statsbesøg.

Den franske præsident udtalte sig tirsdag under en debat på Den Sorte Diamant i positive vendinger om en mulig dansk Tour-start:

- Det ville gøre mig glad at se Tour de France i København et af de kommende år, sagde han til stor glæde for de 300 fremmødte studerende.

Det forventes, at sammenlagt 930.000 tilskuere vil følge Tour de France-etaperne på dansk jord, hvoraf ti procent vil være udlændinge.

Tour de France har tidligere gæstet lande som Holland, Belgien, Tyskland, Storbritannien, Irland og Spanien, men aldrig Danmark.

Derimod blev de første etaper af Giro d'Italia i 2012 afviklet i og omkring Herning og Horsens.