Cykling

Omstridt holdejer taler ud efter lukning af danskerhold

Aqua Blue Sports holdejer kalder belgisk hold for løgnere og fortryder aftale med cykelsponsor. Det fortæller han fredag aften.

Mandag den 27. august midt under Vuelta a España blev fokus med det samme rettet fra den spanske Grand Tour og mod Irland og det irske cykelhold Aqua Blue Sport.

Til manges overraskelse valgte holdejer Rick Delaney at lukke holdet med Lasse Norman Hansen, Casper Pedersen og sportsdirektør Nicki Sørensen.

I første omgang var meldingen, at det ville lukke efter denne sæson. Senere kom det frem, at lukningen var øjeblikkelig.

Siden dén mandag har ingen medier kunne komme i kontakt med Rick Delaney. Men fredag fortalte han endelig, hvad der skete. De gør den tidligere holdejer i den engelske cykelpodcast ’The Cycling Podcast.

Hvorfor lukkede Aqua Blue Sport?

Rick Delaneys forklaring er langt og startede, som lange forklaringer ofte gør, med begyndelsen.

  • Tilblivelsen af holdet.
  • Hvordan cykelsporten fungerer.
  • Hvor frustrerende det kan være ikke at blive inviteret til cykelløb.
  • Og hvor svær den internationale cykelunion, UCI, er at have med at gøre.

Problemer med cyklerne

Men især én ting blev begyndelsen på enden for det nu tidligere irske prokontinentalhold.​ Holdets cykler - 3T.

En cykelmodel, som holdet skiftede til efter en relativt god første sæson på ’Ridley’-cykler.

- Det er ikke nogen hemmelighed. Gå på sociale medier og se, hvad vores personale og ryttere har skrevet. De har klaget over udstyret. Noget udstyr, som vi også er forpligtigede til at bruge de næste 2,5 år.

- Producenterne havde ingen interesse i holdet, og to uger inde projektet tænkte de: ’Åh gud, hvad har vi gjort. Så i min optik brugte de efterfølgende de næste otte måneder på at gøre os mere og mere frustrerede, siger Rick Delaney i ’The Cycling Podcast.

Ifølge den nu tidligere holdejer var problemerne store og samarbejdet med 3T så ringe, at de under Schweiz Rundt måtte ud og låne reservedele hos andre hold. Det blev for meget for de schweiziske arrangører, fortæller Delaney.

- Vi havde en løbsarrangør  i Schweiz, der sagde til mig før næstsidste etape, at vi skulle få styr på vores cykler.

- Jeg troede, at vi ville have stor opbakning fra vores cykelsponsor, men det havde vi overhovedet ikke. Og det satte os i en meget svær situationen - blandt andet rent juridisk, for jeg har nu en cykelsponsor, der skal stå for vores cykler de næste 2,5 år, og det fungerer ikke.

- Så hvordan kommer du ud af det? Hvordan starter du en skilsmisse?

'The Cycling Podcast' har været i kontakt med 3T, der fortæller til programmet, at alle hold har tekniske problemer med cyklerne. Det er en del af cykelsport, lyder det fra cykelfabrikanten. Omkring Rick Delaneys udsagn om, hvorvidt det ville være svært at undgå et juridisk efterspil, hvis Aqua Blue Sport brød med dem, siger 3T, at de luftede muligheden for at ende sponseringen af holdet efter 2018-sæsonen.

Løgn på løgn

Rick Delaney ville altså gerne ud af samarbejdet med 3T, men med en kontrakt på over to år følte han, at omkostningerne i forbindelse med et brud ville blive for store.

Derfor begyndte han at undersøge muligheden for at lave en fusion med et andet hold.

Det var den ene løgn efter den anden

Rick Delaney

Firmaet bag det belgiske hold Veranda's Willems, Sniper Cycling, dukkede op.

- Min strategi var, at vi måtte fusionere med et andet hold. Jeg begyndte at forhandle med Sniper Cycling, fortæller Delaney og understreger, at det var Sniper Cyclings folk, der kom til ham.

- De her samtaler med Sniper varede i 2,5 måned, og det må være de mest frustrerende måneder. Det var den ene løgn efter den anden.

- Jeg giver dig et eksempel. Vi lavede en pressemeddelelse, der sagde, at vi havde lavet en fusion med dem (Den udkom under PostNord Danmark Rundt, red.). Vi gjorde det ikke bare ud af det blå. Vi fik en meddelelse fra Nick Nuyens den eftermiddag. Det var hans ord, der var i den pressemeddelelse.

- Da vi udsender den, var Nick Nuyens på vej tilbage til Belgien den eftermiddag sammen med vores CEO, hvor de lige havde talt med Niki Terpstra og forsøgt at overtale ham til at blive en del af holdet. De havde talt med Andre Greipel under Touren.

- Vi udsender pressemeddelelsen, og to timer senere får vi et opkald fra dem, hvor de beder os om at tage den ned. I dét øjeblik vi tog den ned, udsendte de en ny pressemeddelelse, hvor de tog afstand, men fortalte, at der var samtaler mellem de to hold.

'The Cycling Podcast' har spurgt 'Sniper Cycling', om de havde givet tilladelse til at udsende pressemeddelelsen om en fusion. Sniper Cycling siger, at de ikke havde givet lov til det.

Her stopper forhandlingerne mellem de to hold dog ikke ifølge Delaney.

Fredag den 24. august fortæller Delaney, at det ser ud til, at aftalen endelig bliver til noget, men igen sker der ingenting.

- Det bliver mandag, og så hører vi, at de har fusioneret med Roompot.

- Jeg ved det, du ved det, hele industrien ved det. Det sker ikke på en uge. Der foregår måneders forhandlinger om sådan noget. Specielt når der er flere sponsorer. Det sker ikke fra den ene nat til den anden. Det tager uger og uger.

- De udnyttede mig, og de udnyttede Roompot.

- Jeg græd

Rick Delaney valgte efterfølgende at sende en mail til sine medarbejdere, hvor han fortalte dem om situationen, inden han klokken 10 mandag udsendte en pressemeddelelse, hvor han fortalte, han lukkede holdet. Ifølge den tidligere holdejer var det en hård beslutning.

- Jeg kan fortælle dig, at jeg græd mandag, da det skete. Det har været min passion og min drøm de seneste år.

- Jeg har brugt millioner på denne her sport og givet 42 mennesker et arbejde de seneste to år. Jeg har gjort ingenting galt. Jeg har betalt alle mine regninger, fortæller Delaney.

Ifølge Rick Delanay vil alle ryttere få deres løn, uanset om de har kontrakt til og med denne sæson eller den næste.

Aqua Blue Sport havde Lasse Norman Hansen og Casper Pedersen på holdet som ryttere og Nicki Sørensen som sportsdirektør.