Vuelta a España

Vueltaen beklager kaotisk kollision, der kunne være endt meget værre

Løbsorganisationen beklager, at en medarbejder sendte ryttere i asfalten. Det kunne være endt helt galt, vurderer ekspert.

Først var det en helikopter - så en vildfaren medarbejder fra organisationen bag Vueltaen. 

Ligesom 6. etape endte Vuelta a Españas 12. løbsdag i et styrt efter målstregen. Og det vakte hovedrysten i kommentatorboksen, hvor Brian Nygaard tørt konstaterede:

- Mod dumhed kæmper selv guderne forgæves.

Opløbsstrækning ved Estaca de Bares var uhyre smal, og derfor var pladsen knap i målområdet. Etapevinder Alexandre Geniez nåede akkurat at undvige den horde af fotografer, der havde taget opstilling efter stregen.

Franskmanden var til gengæld chanceløs, da en mand pludseligt og uden varsel forsøgte at krydse vejen. De to bragede sammen, hvorved manden landede midt på vejen. Her kørte etapens nummer to, Dylan Van Baarle, direkte ind i ham og fortsatte over styret.

- Uheldet sker, fordi der ikke er nok plads, men den primære årsag er, at han er en klovn, ham der løber op tværs af vejen. Han ser ikke, at rytterne er lige bag ham, og så skifter han bane meget pludseligt, forklarer Brian Nygaard.

'Klovnen' selv var tilsyneladende hårdest ramt af kollisionen. Overfor TV 2 SPORT fortæller Vuelta a Españas kommunikationsanvarlige, Laura Cueto Morillo, at medarbejderen pådrog sig en hjernerystelse og småskavanker i sammenstødet. Ikke desto mindre vurderer Cueto Morillo, at han formentlig bliver i stand til at varetage sit arbejde på fredagens 13. etape.

- Vi er kede af situationen. Det var en fejl fra vores side, lyder det videre fra Vueltaens repræsentant.

Hvis jeg kunne, ville jeg have vundet etapen, selvom jeg var styrtet og havde brækket kravebenet

Victor Campenaerts, cykelrytter

Ifølge Nygaard var medarbejderen ikke eneansvarlig for styrtet. Også fotograferne var medskyldige i miseren.

- Selv hvis ham keglen ikke havde været der, så var fotograferne alt for tæt på. De står helt sikkert efter UCI-reglementet, men hvis der var kommet en endnu større gruppe først til mål, så havde de torpederet dem direkte. De kommer jo i højt fart.

Kunne ligeså godt have brækket kravebenet

Quick-Step-rytteren Michael Mørkøv overværede ikke situationen, men han kørte selv opløbsstrækningen en rum tid efter udbryderne. Og han var ikke tilfreds med, hvad han så.

- Der er ikke meget plads at være på, og i virkeligheden er det nok lige tåbeligt nok at slutte sådan et sted. Det er lidt for lille en gedesti, de har fundet til os her, siger den danske mester til TV 2 SPORT.

Modsat Mørkøv var Dylan Van Baarle - som nævnt - involveret i styrtet. Den hollandske Sky-rytter var bestemt heller ikke begejstret for etapens sidste meter.

- Det var i forvejen en dum afslutning, og så laver de vejen så smal, selvom der også skal være plads til fotografer. Der var kun plads til én rytter på vejen, og da der så gik en person på vejen, kunne vi ikke undgå at styrte. Det er virkelig, virkelig dumt.

Den europæiske mester i enkeltstart, Victor Campenaerts fra Lotto Soudal, overværede styrtet på nærmeste hold, men undgik selv at kysse asfalten. Han blev femmer på etapen.

- Hvis jeg kunne, ville jeg have vundet etapen, selvom jeg var styrtet og havde brækket kravebenet, bekendtgør belgieren.

Sejren gik i stedet til franske Alexandre Geniez, der så ud til at slippe nogenlunde uskadt fra uheldet. Det var imidlertid ikke givet, hvis man spørger Brian Nygaard:

- Styrtet sker få sekunder, efter han krydser målstregen som vinder. Han kunne lige så godt have brækket kravebenet på hans største dag i sæsonen.