Vuelta a España

'Fremragende' ung dansker imponerer tempokonger, eksperter og familien

Tirsdag leverede Kasper Asgreen sit bedste resultat som professionel, da han blev nummer 10 på Vueltaens lange enkeltstart.

Den var i forvejen i Kasper Asgreens kikkert, 16. etape af Vuelta a España. 

Men efter at have prøvekørt den 32 kilometer lange enkeltstart blev optimismen mindre hos den 23-årige dansker, der havde håbet på en fladere rute.

- Jeg vidste ikke rigtigt, hvordan benene ville have det i dag, for vi er trods alt i den tredje uge af min første Grand Tour. Derfor havde jeg ingen forhåbninger overhovedet, sagde Asgreen til TV 2 SPORT, efter han var kørt over målstregen i Torrelavega. 

Og dét, til hans egen store overraskelse, i bedste tid.

- Det er første gang, jeg sidder i hot seat, så jeg er rigtig glad lige nu. Det havde jeg sgu ikke regnet med, da jeg stillede til start, lød det.

- Jeg er rigtig godt tilfreds med den enkeltstart, jeg har kørt, og jeg er glad for, det lykkedes at ramme den dag, jeg havde håbet på.

Kasper Asgreen var stolt af at have slået den europæiske mester Victor Campenaerts. Video: TV 2 SPORT

Ingen idé

Kort efter Kasper Asgreen sprintede den europæiske mester over stregen i en tid, der var syv sekunder langsommere end den unge danskers.

- Det er en super stærk præstation. Jeg bliver nødt til at sige, at jeg ikke rigtig kender rytteren, men han må være rigtig stærk, lød Victor Campenaerts umiddelbare reaktion, inden Asgreen trådte ud af en camper lige ved siden af det sted, hvor europamesteren rullede af.

Pludselig var Campenaerts ikke i tvivl om, hvem snakken gik på.

- Nu kender jeg ham. Jeg har lagt mærke til ham i løbet, men jeg vidste ikke, at han er en god enkeltstartsrytter. Han har generelt været stærk, selvom han kun er førsteårsprofessionel. Jeg er imponeret.

Heller ikke Rohan Dennis, den australske mester i enkeltstart og vinder af etapen, var klar over, hvem Kasper Asgreen er.

- Jeg har faktisk ingen idé om, hvem du taler om. Det er en skam, indrømmede BMC-rytteren overfor TV 2 SPORT.

- Men bare resultatet i sig selv er imponerende. Det er bedre, end hvad jeg præsterede i den alder. Han er på sporet, han har passet på sig selv, og han har tydeligvis en masse talent, når det kommer til enkeltstarter. Han er én, man skal holde øje med i fremtiden.

På tide

Før enkeltstarten havde Kasper Asgreens vel nok største fans meldt deres ankomst. Den nærmeste familie stod klar til at heppe den 23-årige dansker i mål, og særligt mor Henriette var spændt på sønnens vegne. 

Af samme grund var glæden til at få øje på, da han kom i mål i hidtil bedste tid. 

- Jeg er lettet. Det er helt fantastisk, for det er verdens bedste enkeltstartsryttere, der er med her. Jeg ved, han var indstillet på at give den alt, hvad remmer og tøj kunne holde. Alt kørte, som det skulle. Det er super flot, og vi er meget stolte af ham. 

Hvad siger det om ham, at han sætter bedste tid på den vigtigste enkeltstart, han har kørt i år?

- Det er typisk ham. Han er mentalt stærk, virkelig fokuseret og tager alting med ro.

TV 2 SPORT mødte europamester i enkeltstart Victor Campenaerts såvel som Kasper Asgreens yngste lillebror efter storebrors pragtpræstation. Video: TV 2 SPORT

Et uforløst potentiale

Da Simon Yates kørte i mål som sidste rytter, var den bedste tid ikke længere Kasper Asgreens. Rohan Dennis havde igen smadret alt og alle, mens en række etablerede stjernenavne havde passeret danskeren.

En 10. plads blev det endelige resultat. Men Asgreen var kun 20 sekunder langsommere end den amerikanske mester Joey Rosskopf, der var næstbedst efter Dennis.

- Det er fremragende. Virkelig fremragende. Han er debutant, og han har arbejdet røven ud af bukserne for at få noget ud af det. Han er kommet godt igennem nogle virkelig hårde bjergetaper, og så havde han ovenikøbet sat sig det mål, at han ville køre en flot enkeltstart, lød vurderingen fra eksperkommentator Brian Nygaard, inden Rolf Sørensen samstemmende konstaterede:

Jonathan Castroviejo var den første, der slog Kasper Asgreens tid. Den spanske mester var 20 sekunder hurtigere. Asgreens reaktion:

- Han begynder at blande sig. Det er klart, at store ryttere som Geraint Thomas, Tom Dumoulin og Chris Froome mangler her, men der er masser i vente for ham. Det er et uforløst potentiale, han sidder med. Han har stor fysisk styrke, en stor motor, og han er super dygtig til enkeltstart, men der kan bygges endnu flere lag på. Det er en stor rytter, vi har med at gøre her.

Bange anelser

Også Kasper Asgreens landsmand på Quick-Step var imponeret - og en smule overrasket.

- Jeg vidste, at han var opsat, det er jo hans specialitet, men jeg havde også mine bange anelser. De fleste enkeltstarter, han har kørt indtil nu, er han mødt frisk og veludhvilet op til. At præstere under et stort etapeløb er noget helt andet, og det har han nu bevist, at han kan, fastslog Michael Mørkøv, inden han satte præstationen i perspektiv.

- Han kørte en fantastisk tid og havde over et minut til de næste, da han kom i mål. Desværre kørte stærke ryttere som Rohan Dennis og Jonathan Castroviejo hurtigere, men han slog altså europamesteren Victor Campenaerts.

Michael Mørkøv roser Kasper Asgreen efter en flot tid på enkeltstarten. Video: TV 2 SPORT

Og netop dét var Asgreen selv benovet over, da resultatet tikkede ind. 

- Det tyder på, at jeg har gjort mit hjemmearbejde ordentligt. Jeg er glad for, at jeg har det rigtig godt stadigvæk. Da jeg stillede til start, var jeg ikke sikker på, hvordan kroppen ville reagere, nu det er min første Grand Tour, lød det fra den nyprofessionelle dansker, der var glad for, at karrierens hidtidige højdepunkt kom på en enkeltstart.

- Jeg har været både dansk og europæisk mester i disciplinen, så det er noget, jeg er meget ærekær omkring, går rigtig meget op i og kan lide at køre. Jeg håber for fremtiden, at jeg kan blive endnu bedre.