Cykling

Kamp kæmper for professionel kontrakt: - Handler ikke kun om at køre stærkt

Alexander Kamp jagter drømmen om at blive fuldtidsprofessionel i sportens øverste divisioner. Men her handler det ikke kun om at køre stærkt på cykel.

Da han først lå i ambulancen, var han aldrig rigtig i tvivl.

Det højre kraveben var brækket og stak ud. Som han lå der, i en ambulance lidt uden for en norsk landsby, kunne han konstatere, at han havde kørt sit sidste cykelløb i sæsonen 2018. En sæson, hvor alt har handlet om én ting: at køre sig til en professionel kontrakt.

Dagen forinden var han kørt først over stregen som vinder af det norske endagsløb Lillehammer GP.

Planmæssigt. Formen var timet, og nu skulle topresultater overbevise de store cykelhold om, at han var værd at satse på.

- Der er nogle styrt, hvor man på forhånd kan se, det går galt. Det her skete som lyn fra en klar himmel. Cyklen skred bare under mig. Jeg opfattede ikke så meget, udover at jeg pludselig var i smerte og ikke kunne støtte med armen, siger Alexander Kamp.

Ugen efter fik han opereret en skinne på kravebensbruddet. Nu er en stribe planlagte cykelløb og sejre erstattet med kirurgens formaninger om hvile.

- Det værste var sådan set, at jeg havde en god form, som jeg gerne ville udnytte til at lave flere resultater, inden sæsonen var ovre. Jeg havde sat mig for at få nogle sejre her sidst på året og timet formen, siger Alexander Kamp.

Nu står han i stedet over for en ny udfordring: Det er nu, drømmen om at en professionel kontrakt på enten prokontinentalniveau eller World Tour skal realiseres. En drøm, der er blevet sparket til hjørne to gange.

- Jeg har ambitioner om at køre større løb næste år og vise mig frem på en større scene. Jeg skal tage i hvert fald et niveau op, siger han.

Alexander Kamp vinder DM 2016

Det vanskelige skridt

24-årige Alexander Kamp er den slags cykelrytter, mange følgere af cykelsporten undrer sig over. Hvorfor i alverden er han ikke allerede at finde i folden hos et udenlandsk cykelhold, er der sikkert mange, der tænker.

Alexander skal tage skridtet op nu

Jesper Worre, manager for Alexander Kamp

Fra titlen som danmarksmester i 2016, hvor han som 22-årig kunne iføre sig dannebrogstrøjen, syntes karrierevejen banet til et internationalt gennembrud og en kontrakt på sportens højeste niveau, World Touren.

Siden fulgte holdlukninger og udeblivende kontrakttilbud, selvom resultaterne på landevejen gav løfter om mere.

- Han har resultaterne med sig og formatet til et højere niveau. I nogle perioder har han vist et meget højt topniveau, forklarer Jesper Worre.

Iført danmarksmestertrøjen kørte Alexander Kamp i 2016 for Stölting-holdet, der senere kom i økonomiske problemer.

Worre fungerer som Kamps manager – en slags lightversion af en agent. Han har fået til opgave at finde det rette cykelhold til den tidligere danmarksmester.

- Alexander skal tage skridtet op nu. Det synes jeg, og det synes han også selv. Det er det, vi arbejder hen imod.

Tre sejre nåede Alexander Kamp at hente i denne sæson, indtil kravebenet knækkede på en norsk landevej. I PostNord Danmark Rundt var han tæt på sejren på løbets kongeetape i Vejle, men blev akkurat slået af den belgiske stjerne, Wout van Aert.

- Min opgave har været at køre stærkt. Det føler jeg, jeg har bevist. Det er det eneste afgørende for mig, siger Alexander Kamp.

Det er et puslespil, hvor det ikke kun handler om at køre stærkt

Alexander Kamp

Handler ikke kun om at køre stærkt

Men at Kamp kan køre stærkt og vinde cykelløb, har han vist før uden afkast i form af kontrakttilbud.

Erfaringerne rigere fra tidligere transfervinduer har den unge sjællænder indset, at en fuldtidsprofessionel kontrakt i høj grad tiltuskes i lokaler langt fra opløbsstrækninger og sejrsskamler.

- Der er meget netværk og kontakter, der spiller ind, når man skal have en kontrakt. Der er jeg lidt på udebane. Det er en verden, der bliver styret af agenter, som har en masse ryttere i folden, og det er et puslespil, hvor det ikke kun handler om at køre stærkt, siger Alexander Kamp.

Danske ryttere lader ellers til at være efterspurgte for tiden.

Unge talenter som Rasmus Byriel Iversen og Jonas Vingegaard har cyklet sig til kontrakter hos Lotto Soudal og Team Jumbo med et mere beskedent CV end Kamp, der til gengæld er et par år ældre end de to nævnte ryttere.

Og selvom han sagtens kan glæde sig over, at andre unge danskere får chancen, er han også overbevist om, at deres agenter har gjort et godt stykke arbejde.

- Jeg har ad flere omgange lært, at cykelsportens marked til tider er usikkert. Nogle gange bærer det præg af, at det handler om netværk og tilfældigheder, siger han.

Efter en hård finale fik Alexander Kamp, hvad han kom efter i Norge, hvor han besejrede spanier på stregen. Video: TV 2 SPORT

Taler med flere hold

Selv har Alexander Kamp ikke fremtiden på plads endnu. Dermed er drømmen altså endnu svævende et sted mellem rækkevidde og uden for rækkevidde.

Han har før talt om World Tour og verdensmesterskaber, men det lader til, at næste hylde for Kamp er et hold med status om prokontinental – niveauet lige under World Tour.

- Jeg er rimelig fortrøstningsfuld i forhold til at havne på kontrakt et godt sted. Lige nu er det hold på prokontinentalniveau, der er relevant for mig.

Han vil ikke sætte navne på holdene, der forhandles med. Efter flere år i sporten har han lært, at en aftale først er en aftale, når kontrakten er underskrevet.

Til gengæld fortæller Jesper Worre, at de lige nu forhandler med både danske mulige prokontinentalhold og udenlandske hold.

Særligt varmt taler han om hold fra cykelsportens hjerteland, Belgien og Holland.

- De belgiske og hollandske prokontinentalhold har et program, hvor de kører forårsklassikere. Det er løb, som passer godt til Alexander. Heldigvis kører mange hollandske og belgiske hold også i Norge, hvor Alexander før har hentet sejre, siger Jesper Worre uden at ville uddybe yderligere.

Worre og Kamp forventer at kunne melde nyt ud inden for 14 dage om, hvor fremtiden tager den angrebsivrige cykelrytter med hen. Indtil da henviser Kamp til det sprog, han bedst taler – det med benene.

- Du kan tage mine resultater. Jeg har bevist, at jeg kan vinde cykelløb på højt niveau. Jeg har slået ryttere, der har kørt Tour de France.