Vuelta a España

Yates vinder Vueltaen, mens komet triumferer i Valverdes nedtur

Vuelta a España fik en formidabel afslutning, da favoritterne spillede ud mod hinanden på den korte 20. etape. Forrest var unge Enric Mas stærkest.

Top tre på etapen:

  1. Enric Mas
  2. Miguel Ángel López +0:00
  3. Simon Yates +0:23

Top fem i klassementet: 

  1. Simon Yates 
  2. Enric Mas +1:46
  3. Miguel Ángel López +2:04
  4. Steven Kruijswijk +2:54
  5. Alejandro Valverde +4:28

Briten Simon Yates var den eneste rytter, der formåede at forsvare sin podieplads, da han i forholdsvis sikker stil forsvarede sin røde førertrøje. Dermed er han så godt som sikker på sin første Grand Tour-sejr, hvor han søndag bare skal rulle med i mål på den sidste flade etape.

- Endelig. Jeg prøver stadig at forstå det. Jeg er også virkelig stolt af holdet. De bar mig igennem de tre uger. Det er den første Grand Tour-sejr til holdet, og det er helt utroligt, sagde Yates efter etapen.

Helt fremme kørte 23-årige Enric Mas (Quick-Step) og 24-årige Miguel Angel Lopez (Astana) væk fra samtlige af konkurrenterne, og det kostede podiepladserne for både Alejandro Valverde, der gik helt kold på sidste stigning, og hollænderen Steven Kruijswijk.

Movistars Alejandro Valverde gik helt kold på 20. etape og smed sin podieplads i Vuelta a España Video: TV 2 SPORT

Sådan forløb etapen

Af Ritzau

Vinderen af årets Vuelta a España bliver efter alt at dømme Simon Yates (Mitchelton).

Kun uheld på søndagens sidste etape, hvor der er lagt op til ren paradekørsel til Madrid, kan forhindre briten i at vinde årets sidste Grand Tour.

Lørdagens 20. og næstsidste etape var kun 97 kilometer lang og blev vundet af Enric Mas (Quick-Step) lige foran Miguel Ángel López (Astana).

Etapen bød også på et overraskende tidligt angreb fra Simon Yates, løbets førende rytter, med 17 kilometer til mål.

Et storstilet angreb, som kunne koste dyrt, hvis benene ikke var til at klare den sidste 7,1 kilometer lange og hårde stigning, som var den sidste af seks kategoriserede stigninger. Men Simon Yates havde benene.

Og fire kilometer senere var de to forreste ryttere, colombianerne Miguel Ángel López og Nairo Quintana (Movistar), hentet.

Med på vognen kom også Enric Mas (Quick-Step), og dermed var løbets nummer fire, fem og seks med på Simon Yates-toget.

Derimod var hverken nummer to eller tre i løbet, Alejandro Valverde (Movistar) eller Steven Kruijswijk (Team LottoNL-Jumbo), med.

Enric Mas og Miguel Ángel López kunne derfor gå benhårdt efter podiepladserne, mens Simon Yates var tilfreds med at forsvare den samlede føring i løbet.

Det gjorde Simon Yates på smukkeste vis, og han endte på etapens tredjeplads, 23 sekunder efter Mas, der vandt etapen.

- Den seneste uge har jeg hver dag kigget på videoen fra 2012, hvor Valverde vandt på denne stigning. Jeg vidste, jeg skulle indlede spurten først og igennem sidste sving før Lopez, og så fik den fuld gas i de sidste 50 meter, sagde etapevinderen efterfølgende.

Valverde og Kruijswijk mistede til gengæld deres podiepladser, som nu indtages af Mas og Lopez.

38-årige Valverde, som tidligere har vundet Vueltaen, røg fra andenpladsen og helt ned på femtepladsen.

I den samlede stilling fører Simon Yates med 1 minut og 46 sekunder ned til Enric Mas. Miguel Ángel López, som blev toer på lørdagens etape, er samlet nummer tre.

Det plejer at være en uskreven regel, at de førende ryttere ikke bliver angrebet på den sidste etape, som byder på flade 101 kilometer og går fra Alcorcon til Madrid.