Ung dansker fyldt med selvtillid før titelforsvar: - Jeg er den bedste

16x9
Mikkel Bjerg blev U23 verdensmester i enkeltstart i en alder af 18 år. I dag vil han vil han forsøge at genvinde titlen. Foto: NTB SCANPIX / Scanpix Denmark

19-årige Mikkel Bjerg tror på, at han kan blive verdensmester i U23 enkeltstart for andet år i træk.

Da Mikkel Bjerg sidste år pakkede tasken for at rejse til VM i Bergen for at konkurrere i U23-klassen for første gang, snakkede han med sin agent.

- Jeg vinder VM, sagde den dengang blot 18-årige dansker.  

- Det må du sgu ikke sige, svarede hans agent.  

Bjerg måtte ikke ’jinxe’ det, mente agenten. Og hvad ville omverden ikke tænke, hvis en 18-årig trådte ind blandt U23-drengene med sådan en attitude?

Det kunne gå galt.

Men Mikkel Bjerg stod fast på sin påstand med et stort smil på læben.

Og sådan blev det. Selvom Bjerg tabte kæden undervejs på enkeltstarten, vandt han VM foran favoritten Brandon McNulty, som var mere end et minut efter Mikkel Bjerg.

Det var en overlegen og overraskende sejr for omverdenen. 

Mikkel Bjerg på vej mod VM-triumfen i Bergen i 2017.
Mikkel Bjerg på vej mod VM-triumfen i Bergen i 2017. Foto: Jonathan Nackstrand / Scanpix Denmark

Har altid troet på sig selv

Den eneste der ikke var overrasket over sejren, var Mikkel Bjerg selv. Han har altid troet på sig selv, og lige siden han opdagede enkeltstartscyklen har han ment, at han var den bedste. Det er ganske vist ikke altid, det er lykkedes for ham at vinde, men han har altid ment, at han var den bedste.

Tag bare Mikkel Bjergs første optræden til DM. Det var danmarksmesterskaberne for ungdomsryttere i Middelfart i 2014. Bjerg var 15 år og gik stadig i folkeskolen, men han ville forsøge at vinde U17 DM i enkeltstart. Han trænede alt hvad han kunne, og han tog toget fra hjemmet i Allerød til Middelfart flere gange for at teste ruten, så han kendte hvert et sving på vejene.

På den store dag var han sikker på, at han skulle ud og vise, at han var den bedste til at køre enkeltstart. Men under undervejs på ruten knækkede han bagskifteren og måtte trille over målstregen som nummer 91.

- Jeg var grædefærdig, husker Mikkel Bjerg, som følte sig efterladt med et 'uafsluttet kapitel'.

- Jeg følte, at jeg skulle vise alle, at jeg altså var den bedste i U17 til at køre enkeltstart. Jeg havde trænet som en gal op til det DM, men jeg vandt ikke, og jeg lavede faktisk heller ikke nogle særligt gode resultater i U17. Jeg var dog stadig overbevist om, at jeg var den bedste, og derfor blev jeg ved med at forsøge. Jeg skulle fandeme tilbage og vise dem, tænkte jeg.

Landstræner Anders Lund om Mikkel Bjerg: - Det er måske en af Mikkel Bjergs største aktiver, at han er enormt ambitiøs og sulten. Jeg synes, at hans reaktion på at vinde VM sidste år var meget sigende. Han spurgte straks sig selv, hvad det næste mål var. Han ville bruge sin form til at lave et nyt resultat. Han er svær at gøre mæt, for han vil hele tiden have mere.

14 måneder uden cykelløb

Som førsteårsjunior begyndte Bjerg i talentfabrikken Roskilde Cykle Ring. En skade i knæene gjorde det dog umuligt for ham at træne ordentligt på cyklen, og derfor fik han heller ikke her mulighed for at vise, at han var den bedste til at køre enkeltstart.

Han startede i gymnasiet og begyndte at svømme i stedet for. Studierne blev han dog aldrig rigtigt glad for, og han droppede senere ud igen, og svømningen endte med at give ham for stor en overkrop. Han ville nemlig stadig tilbage til enkeltstartscyklen, og der kan man ikke bruge store muskler på armene til noget.

Skaden holdt ham ude i 14 måneder, men da knæene tillod ham at træde ordentligt i pedalerne igen, ville han ud at vise verden, at han kunne slå alle på en enkeltstart.

Han stillede op til junior DM i Vordingborg i 2016, og denne gang holdt både bagskifter og knæ, og han vandt foran sin ven Frederik Rodenberg og blev juniordanmarksmester.

- Jeg tror, der var nogen, der syntes, det var en overraskelse, at jeg vandt, men jeg vidste jo godt, at jeg var den bedste, siger Mikkel Bjerg med et smil.

Senere samme år kom Mikkel Bjerg til junior-VM i Doha og vandt sølv 35 sekunder efter Brandon McNulty.

Mikkel Bjerg (tv) vandt sølv til junior VM i Doha i 2016.
Mikkel Bjerg (tv) vandt sølv til junior VM i Doha i 2016. Foto: Khaled Desouki / Scanpix Denmark

Gennembrud i Doha

Det var til VM i Doha, at agenten Ken Sommer fik øje på Mikkel Bjerg. Han kunne se, at der var noget at bygge videre på, og det blev bekræftet, da Mikkel Bjerg blev nummer to til EM i U23-enkeltstart i Danmark året efter, kun slået af Kasper Asgreen.

Men derfra til at tro, at Mikkel Bjerg kunne blive verdensmester kort tid efter, var der alligevel ret langt, mente alle undtagen Mikkel Bjerg.

Efter VM-triumfen i Bergen var en del af familien ærgerlig over, at de ikke alle sammen var taget til Bergen for at opleve familiens stolthed blive verdensmester.

- Jeg vinder også næste år, sagde han til dem.

- Er du nu også sikker på det, spurgte de mig. Jeg svarede ja, og dagen efter bestilte min moster en billet til Innsbruck, så hun kunne komme ned og se mig i år.

Som 18-årig slog Mikkel Bjerg alle konkurrenterne i U23-klassen og blev verdens bedste enkeltstartsrytter i aldersklassen.
Som 18-årig slog Mikkel Bjerg alle konkurrenterne i U23-klassen og blev verdens bedste enkeltstartsrytter i aldersklassen. Foto: Jonathan Nackstrand / Scanpix Denmark

I år er næsten hele familien taget med til VM. Det samme er hans forlovede Emma Norsgaard Jørgensen, som selv skal køre VM. Far har kørt bagefter Mikkel Bjerg på træningsturene rundt omkring Innsbruck med vandflasker, energi og ekstra tøj. 

Nu hænger Mikkel Bjerg på sin store mund, men det lader ikke til at tynge ham. Cykelryttere kan være utilnærmelige lige op til deres store mål, men Mikkel Bjerg går derimod afslappet rundt på hotellet med et smil på læben. Han har masser af tid til interview efter den sidste træning om eftermiddagen. Han skal bare lige ned og tjekke cyklen, som mekanikeren er ved at lave de sidste justeringer på.

Han er spændt men ikke nervøs før sit titelforsvar. Han er heller ikke bange for at sige, at han vil vinde. 

- Jeg har fået at vide af min agent og af Anders Lund (landstræner, red), at det måske nogle gange kan være bedre at melde sine ambitioner lidt mere defensivt ud og så overraske, og det forstår jeg godt, men jeg kan godt lide at have forventningspresset på mig. Jeg vil ikke gå ud og sige, at jeg kan køre top 10, hvis jeg tror, jeg kan vinde. Jeg synes, det giver mig vinger at melde det ud.

Landstræner Anders Lund om Mikkel Bjerg: - Enkeltstarten bliver en test på, hvordan han håndterer presset. Vi håber, at han gør det rigtigt godt, men uanset hvad, kommer han til at lære noget af det. Vi skal huske på, at de her junior- og U23-medaljer er ungdomsmedaljer. Det er vigtigt at huske på i sejrsstunden, hvor det hele går så godt, at det ikke er endemålet.

Skal stadig lære at køre landevejsløb

Bjerg har gjort enkeltstarten til sit speciale. Det betyder også, at han ikke er blevet helt så god til at køre landevejsløb endnu. Der kender han trods alt sine begrænsninger, og selvom han som professionel på U23-holdet Hagens Berman Axeon, som hører til på pro continental-niveau, er blevet bedre til landevejsløb, går han ikke og bilder sig ind, at han er verdens bedste endnu.0

Han er ikke vokset op med cykelløb, og da han først i de senere år er begyndt at køre landevejsløb, er han stadig ved at lære både taktik og at sidde rigtigt i et felt. Det lyder simpelt, men det er det ikke, når man er vant til at køre alene på en cykel. Der er meget at lære. 

Faktisk var det blandt andet hans manglende erfaring i at sidde i et felt, der gjorde, at han i foråret styrtede og brækkede tre knogler i hånden og håndleddet. Han peger ned på et stort ar på hånden og fortæller hvilke knogler, han brækkede, da han selvforskyldt kørte ind i Mads Würtz Schmidts baghjul under et løb og tog en lang række ryttere med ned i faldet.

Han fik gips på hånden, men heldigvis passede armen alligevel ned i bøjlen på enkeltstartscyklen, som han lå og trænede på hjemme i stuen på hometraineren. Han kørte flere tusind kilometer på hometraineren i den position, og i alt har han kørt mere end 10.000 kilometer i år på sin enkeltstartscykel. Han kører næsten lige så meget på sin enkeltstartscykel, som han kører på sin normale landevejscykel.

Det er usædvanligt for en cykelrytter. Men Mikkel Bjerg er heller ikke ligesom alle andre. Faktisk er han så usædvanlig, at Politiken og Team Danmark sidste år kårede ham til Årets Fund. En sportspris, som på tværs af sportsgrene hædrer Danmarks største talent. Prisen er i nyere tid blevet uddelt til navne som Caroline Wozniacki, Viktor Axelsen, og Thorbjørn Olesen.

Det er fint selskab, men Mikkel Bjerg er klar til at leve op til forventningerne. I næste sæson har han også kontrakt på Hagens Berman Axeon, og derefter er planen, at han skal på World Touren. Men ingen World Tour-hold vil skrive kontrakt med en rytter, som kun kan køre enkeltstart, og derfor vil han gerne udvikle sig til at blive god til at køre landevejsløb.

Det betyder blandt andet flere kilometer på landevejscyklen i de kommende år. 

Landstræner Anders Lund om Mikkel Bjerg: - Han er ikke færdigudviklet endnu, for han skal have sit niveau overført til landevejen. Det er han i gang med på sit hold i øjeblikket, og han bliver hele tiden bedre til det.

'Jeg er den bedste'

I første omgang gælder det dog et titelforsvar på U23 enkeltstart. Den største konkurrent hedder for tredje år i træk Brandon McNulty.

- Hvis ikke jeg vinder er det min egen skyld, for så er det fordi, jeg flopper.

Er du den bedste U23-enkeltstartsrytter?

- Det mener jeg selv, at jeg er, men skulle der komme en i morgen, der kører superstærkt og kører mig over, så tager jeg hatten af for det. Jeg ved, at jeg har forbedret mig i forhold til sidste år, så de andre skal have forbedret sig endnu mere end mig, hvis de skal vinde.

- Jeg har også sagt til min agent, at jeg vinder, siger han med et grin.

Se om det lykkes Mikkel Bjerg at vinde U23 VM i enkeltstart på TV 2 SPORT fra kl. 14.30 i dag.