Træd til side, danske talenter - her er cykelsportens 'fænomen'

18-årige Remco Evenepoel viste tirsdag, at han er cykelsportens største talent. Han kan blive fremtidens magtfaktor i Grand Tours.

Se alt fra VM i cykling på TV 2 PLAY.

Hvad stiller man op, når man konkurrerer mod en rytter, der virker til at køre i sin helt egen liga?

Det var ikke engang overraskende

Renaat Schotte, Sporzas cykelkommentator

Australske Lucas Plapp kunne med en sølvmedalje om halsen ikke gøre andet end at smile og overgive sig, da han fik spørgsmålet.

- Der er ikke så meget at stille op overfor ham. Han er åbenlyst noget helt specielt, resignerede sølvvinderen på VM-enkeltstarten for juniorer.

18-årige Remco Evenepoel fra Belgien var så suveræn på junior-enkeltstarten ved VM, at der var lige dele jubel og måben i målområdet, da han krydsede målstregen og slog Lucas Plapp med knapt halvandet minut.

Det var en uhørt magtdemonstration, der viste, hvorfor World Tour-holdet, Quick-Step Floors, har skrevet kontrakt med Evenepoel fra næste sæson, selvom han kun er 18 år.

- Det var ikke engang overraskende. Det var normalt for ham i denne sæson, fortæller Renaat Schotte, cykelkommentator på den belgiske TV-station Sporza.

Og han har ret. Evenepoel har en resultatliste i 2018, hvor der står 1-taller nærmest over det hele. Hvad enten det har været endagsløb, etapeløb eller enkeltstarter, har han vundet. 30 førstepladser står der på hans CV inklusiv førertrøjer, bjergtrøjer og pointtrøjer.

Sammenlignes med Merckx

Han lader ingen andre vinde, når han stiller op til cykelløb. Det virker nærmest kannibalistisk. Han æder sine jævnaldrende i sportslig forstand.

Kannibalbeskrivelsen er ikke tilfældig, og den blev bragt op på vinderpressemødet med Evenepoel. Det er en reference til cykelsportens største stjerne i historien, belgieren Eddy Merckx, som blev kaldt kannibalen, fordi han ingen barmhjertighed viste overfor sine konkurrenter og åd alle sejre.

Og sammenligningen er der allerede mellem Evenepoel og Merckx i belgiske medier.

Evenepoel smilede og tog en lille kunstpause, inden han svarede på sammenligningen.

- Jeg kan ikke så godt lide at høre, at jeg bliver sammenlignet med Eddy Merckx. Jeg er den nye… mig, svarede han med et smil.

Trods Evenepoels suverænitet mener Renaat Schotte heller ikke at sammenligningen er retfærdig.

- Det er ikke fair. Man skal ikke sammenligne nogen som helst med Eddy Merckx. Merckx kommer fra en anden æra, og jeg tror cykelsporten har udviklet sig så meget siden da, at det ikke er muligt at præstere, hvad Merckx gjorde dengang.

- Evenepoel kan heller ikke lide sammenligningen. Han siger, at han vil blive den første Evenepoel, men han drømmer om at blive en magtfaktor i Grand Tour-sammenhæng. Det er hans største mål. På den måde kan han blive en arvtager for Eddy Merckx, men ikke i forhold til Merckx’ samlede CV.  

Tidligere fodboldspiller i Anderlecht

Men sådan er det, når man kommer fra Belgien, hvor arven i cykelsporten er tung.

- Der er et pres i Belgien, som intet andet land i verden kan matche i cykelsporten, og derfor sker der rigtigt meget omkring ham, som han skal forholde sig til. 

- Vi er allerede opmærksomme på hver eneste detalje omkring ham i Belgien. Han har været i store talkshows under Tour de France, og han er blevet vist i det største belgiske sportsshow. Hans resultater har allerede været fulgt af mainstream-medier i et stykke tid nu. Det sætter ham i en meget presset situation, men han virker til at have den rette mentalitet, og han har jo en styrke som ingen andre, så jeg tror, at vi i dag så en sand mester træde frem på scenen. Han er et fænomen, siger Renaat Schotte.

Remco Evenepoels far har været professionel fodboldspiller, og Evenepoel var selv en talentfuld ungdomsspiller i Anderlecht. Men Evenepoel ville hellere se cykling end fodbold i tv, da han var dreng, og til sidst blev interessen for cykelsport så stor, at han droppede fodbolden til fordel og cyklen.

Talentet var åbenlyst fra begyndelsen, og kun få år efter står han med en professionel kontrakt i hånden, når han i næste sæson bliver professionel på storholdet Quick-Step Floors.

- Han er det største talent i cykelsporten lige nu, vurderer TV 2's cykelekspert, Chris Anker Sørensen.

- Han har motoren til at blive moderne cyklings mest væsentlige rytter i fremtiden. Han virker til at være ret komplet, og så kan han vinde i de fleste terræner. Men næste år har han meget at lære, og Quick-Step skal virkelig ’nurse’ ham.

- Han har et kæmpe potentiale, men der er mange faldgruber på vejen til at indløse det, vurderer Sørensen.

Vil satse på Grand Tours

De fleste unge belgiske talenter drømmer om at blive brostensrytter og vinde Flandern Rundt, men Evenepoel har andre drømme. Hans bedste evner ligger i bjergene og på enkeltstarten, og derfor er drømmen at satse på de tre Grand Tours, Giro d'Italia, Tour de France og Vuelta a España.

Den drøm går han så småt i gang med at jagte allerede i næste sæson.

- Vi vil gerne forberede mig på Grand Tours i fremtiden, så vi kommer til at arbejde med højdetræning, bjergkørsel og enkeltstart. Jeg kommer ikke til at køre ret mange løb i næste sæson, fordi det er et helt andet niveau, jeg skal køre på. Vores plan er, at jeg kommer til at køre korte etapeløb som et skridt henimod Grand Tours i fremtiden.

På torsdag kører Remco Evenepoel igen til VM til Innsbruck, når der er landevejsløb for juniorer. Resultatet kan meget vel blive, at nummer to og tre igen må smile og overgive sig til cykelsportens fænomen.