Cykling

VM-ruterne for 2019 offentliggjort - helt ny disciplin på programmet

Når VM i cykling skal køres i England i 2019, er det med en helt ny disciplin, hvor de mandlige og kvindelige ryttere skal køre holdløb sammen.

Yorkshire i England danner i 2019 rammer for verdensmesterskaberne i cykling, og det bliver med en helt ny disciplin på programmet.

For første gang nogensinde skal der dystes i en holdtidskørsel, hvor mandlige og kvindelige ryttere kører sammen på nationale hold. Holdene kommer til at bestå af henholdsvis tre mandlige ryttere og tre kvindelige ryttere, der skal køre i en form for stafet.

Ny disciplin: Holdtidskørsel for mænd og kvinder

Rytterne på den mixede holdtidskørsel skal køre på nationale hold á seks ryttere. Der vil være henholdsvis tre mandlige ryttere og tre kvindelige ryttere. 

Først vil de tre mandlige ryttere blive sendt afsted på den 28 kilometer lange rute. Når den anden mandlige rytter er i mål, bliver de tre kvindelige ryttere så sendt afsted på den samme rute, som de mandlige ryttere har kørt. 

Når den anden kvindelige rytter er i mål, er det så det nationale hold med den bedste samlede tid, der kan kalde sig verdensmester.

Disciplinen vil erstatte den nuværende holdtidskørsel, hvor de mandlige og kvindelige ryttere har kørt for de hold, de repræsenterer til dagligt. Det er det internationale cykelforbund, UCI, der står bag ændringerne.

- Jeg kan ikke vente med at opleve den første holdtidskørsel, hvor mænd og kvinder kører sammen. Det er en del af, at UCI vil gøre verdensmesterskaberne mere attraktive, have fokus på ligestilling og vise de nationale forbund fra deres bedste side, siger UCI's præsident, David Lappartient.

Kuperede ruter

Landevejsløbene for de mandlige og kvindelige ryttere bliver på en kuperet rute, der blandt andet på første del byder på et par korte, skrappe stigninger.

I alt skal de mandlige cykelryttere tilbagelægge 284,5 kilometer, hvor den sidste del af ruten består af syv relativt kuperede omgange. De kvindelige ryttere slutter af med tre omgange på den samme kuperede rute.

I Yorkshire-området, der er kendt for at være et bakket landskab, bliver enkeltstarterne også afviklet i et kuperet terræn. Mændenes rute er 54 kilometer lang, og den starter ud med et fladt stykke, inden den bliver bakket. På samme måde er kvindernes enkeltstartsrute også flad på den første del, inden den så bliver kuperet.

Du kan se de forskellige ruteprofiler ved at klikke på billedet nedenunder.

OL-kvalifikation på spil

Når verdensmesterskaberne i cykling bliver afviklet i september, så er det med under et år til, at der er OL i Tokyo, og derfor er der ifølge UCI's præsident, David Lappartient, endnu mere på spil ved mesterskaberne næste år.

- Når der er under et år til de olympiske lege, vil rytterne også jagte vigtige point for at kvalificere sig til de olympiske lege i Tokyo. Det vil kun gøre det endnu mere interessant at se cykelløbet i og omkring Yorkshire, siger han.

VM i cykling 2019 finder sted fra den 21. september til den 29. september.