- Vi har brug for en ændring i mentaliteten, siger landstræner

16x9
Amalie Dideriksen har lavet store resultater for Danmark over de seneste år. I 2016 blev hun verdensmester og sidste år vandt hun VM-bronze. Tiderne er i gang med skifte for kvindecykling, mener landstræner Catherine Marsal. Foto: Jonathan Nackstrand / Scanpix Denmark

TV 2 SPORT har mødt Danmarks landstræner Catherine Marsal og talt med hende om kvindernes forhold i international cykling.

- Mercy, skrev landstræner for det danske landshold, Catherine Marsal forleden på Twitter.

Det var en tak til den internationale cykelunions (UCI) præsident, landsmanden David Lappartient, som annoncerede, at UCI var nået til enighed om en ny reform for kvindecykling. Reformen indebar blandt andet, at der bliver indført en mindsteløn på kvindernes World Tour fra 2020.

Fantastisk nyt, mente Marsal.

- Det er den første præsident, vi har i UCI, der taler om lighed, og som gerne vil udvikle kvindecykling, forklarer hun om sin begejstring for nyheden.

Lørdag står Marsal i spidsen for det danske landshold til eliteløbet ved VM i Innsbruck. I 1990 blev hun selv verdensmester på landevejen for Frankrig. Hun var 19 år gammel, og hun havde ikke noget hold at køre for til daglig. Hun kørte for Frankrigs landshold, når det var muligt, og derudover måtte hun klare sig fra løb til løb med personlige sponsorater.   

Hun vandt et hav af cykelløb og verdensmesterskaber på banen siden hen, men kvindecykling var dårligt organiseret, der var ingen opbakning fra UCI og slet ingen penge at hente.

Bedre forhold i dag

Det felt, der kører ud på VM-ruten i Innsbruck i dag, har det nemmere og bedre. Marsal ser stadig udfordringer og problemer - og det kommer vi tilbage til - men grundlæggende har kvindecykling betydeligt bedre forhold, end dengang Marsal var blandt de bedste i verden i 90erne.

- Vi kan mærke en stigende interesse for kvindecykling

Henrik Jess Jensen, formand i Danmarks Cykle Union

Og specielt i den seneste tid er det begyndt at gå hurtigt med at udvikle kvindecykling.

- Kvindecykling bliver større og større. Jeg tror, at markedsværdien stiger i øjeblikket, og det er dét, der kan gøre forskellen i forhold til at opnå lighed mellem mænd og kvinder i cykelsporten.

Catherine Marsal går ikke rundt til daglig og prædiker om lighed eller taler kvindecykling kontra herrecykling. Hun koncentrerer sig bare om cykling. Men når hun nævner lighed, mænd og kvinder, er det fordi, hun bliver spurgt til det. Og så har hun en mening.

Lige nu oplever hun et skred i kvindecyklingens udvikling i den rigtige retning. Og det handler blandt andet om opmærksomhed.

- Jeg forstår godt, at markedsværdien er vigtig for at udvikle kvindecykling. Der skal tv-tid, medieopmærksomhed og eksponering til. Hvis bolden begynder at rulle, kan det begynde at gå stærkt, og det virker til, at vi er på rette spor.

Der er kommet flere nye, store cykelløb for kvinder i de senere år, og tv-dækningen er højere end tidligere. I år blev Flandern Rundt og Amstel Gold Race tv-dækket, hvilket ikke er sket tidligere i samme omfang. Det samme er tilfældet med flere andre løb. 

Catherine Marsal peger desuden på, at Trek-Segafredo i næste sæson starter et World Tour-hold, og at der er så mange penge med i projektet, at det kan udfordre de bedste hold i verden. Flere og flere ønsker tilsyneladende at investere i kvindecykling. 

Lizzie Deignan skifter i næste sæson til Trek-Segafredo, som bliver et nyt storhold i kvindecykling.
Lizzie Deignan skifter i næste sæson til Trek-Segafredo, som bliver et nyt storhold i kvindecykling. Foto: Bryn Lennon / Scanpix Denmark

DCU får henvendelser fra sponsorerer

Formand for Danmarks Cykle Union (DCU), Henrik Jess Jensen, har samme oplevelse af, at kvindecykling er på vej frem.

- Vi kan mærke en stigende interesse for kvindecykling. Der er virksomheder og sponsorer, der spørger direkte til kvindecykling, fordi de vil satse på det. Det er for mig en indikation på, at kvindecykling er kommet til et sted, hvor det kommercielle også følger med, og det er vigtigt, siger DCU-formanden.

Minimumsløn fra 2020, nye storhold, mere tv-tid og mere medieopmærksomhed samt større politisk opbakning. Det er hovedpunkterne, der peger i retning mod en bedre fremtid for kvindecykling.

- Kvinder bliver behandlet som en lavere kategori

Catherine Marsal, landstræner for Danmark

Men det betyder ikke, at alt er godt. Kvindecykling er stadig langt efter herrecykling.

Grunden til at minimumslønnen er blevet indført er, at der kører kvinder rundt i de professionelle felter, som ikke får løn. Og dem der får løn, er i overvejende grad ikke overvældende godt betalt på landevejen. Amalie Dideriksen, som blev verdensmester i 2016, har fortalt, at hun lige præcis tjener nok til at kunne leve af det og flytte hjemmefra.

De hollandske stjerner Annemiek van Vleuten og Anna van der Breggen tjener formentlig mere, men ingen af dem er i nærheden af Peter Sagans anslåede løn på 30-40 millioner om året. De tjener næppe hans månedsløn om året.

- Nogle mennesker er jo nærmest retarderede på sociale medier

Lønnen er et udfordring, men Marsal peger på et andet og større problem. Hun oplever, at der stadig bliver set ned på kvindecykling.

- Kvinder bliver behandlet som en lavere kategori, siger hun.

- Hvis vi tager enkeltstarten her til VM. Der er store forskelle på profilerne fra kvinder til mænd. Mændenes var meget hård, og kvinderne havde den samme distance som juniordrengene. Det er ikke fordi, kvinder og mænd altid skal have de samme ruter, men kvinderne er professionelle atleter, og de har den samme distance som juniordrengene. Hvorfor er det sådan?

- Eliteløbet for kvinder lørdag er hårdt, og selvom det ikke er den samme som mændene, så det er ikke noget problem. Men når de taler om 'hell climb' til mændene og gør et stort nummer ud af det, så står man og tænker "hmm, hvorfor er det sådan?".

Landstræneren oplever, at der hersker en mandsdomineret måde at se cykling på.

- Jeg synes, jeg oplever... Altså nogle mennesker er jo nærmest retarderede på sociale medier. "Lad kvinder blive i køkkenet", "kvindecykling er ikke en sport". Alt sådan noget. Vi har brug for en ændring i mentaliteten.

- Vi skal derhen, hvor man ikke siger kvindecykling, men bare cykling. Vi skal se på det som cykling, og så er der professionelle kvinder og professionelle mænd. Men det hele er cykling.

Hun peger på tennis som en sport, hvor mentaliteten er anderledes. Trods de fysiske forskelle på kvinder og mænd og forskellige længder på kampene, tiltrækker sporten opmærksomhed uanset hvilket køn, der spiller.  

- Jeg ser ikke, at man sammenligner på samme måde i tennis, som man gør i cykling. Jo, der taler man om servehastighed, og mændene slår hårdere end kvinderne, hvor det måske handler mere om finesse hos kvinder. Men begge dele er interessant at se på, og det får opmærksomhed. Det burde at være det samme i cykling. Hvis man ser på et kvindeløb, så er det interessant. Men hvis man ser på det med det udgangspunkt, at det skal være ligesom mændene, så drop det. Man skal se på det som cykling.

Se kvindernes VM-linjeløb på TV 2 SPORT eller TV 2 PLAY lørdag fra klokken 12.00.