Cykling

Stortalent sætter dansk timerekord

19-årige Mikkel Bjerg slog Martin Toft Madsens danske timerekord, da den talentfulde temporytter bragede igennem på velodromen i Odense Cyklebane.

Den ambitiøse målsætning var en dansk timerekord, og det indfriede Mikkel Bjerg.

I en alder af 19 år er han lige blevet verdensmester for U23-ryttere for anden gang, og torsdag forsøgte han at udnytte sin gode form til at vippe indehaveren af den danske timerekord, Martin Toft Madsen, af pinden.

Opskriften på det var simpel: Kør over 53,619 kilometer på velodromen i Odense Cyklebane, og det lykkedes. Mikkel Bjerg kørte 53 kilometer og 730 meter - 111 meter længere end den tidligere rekord.

- Det var superhårdt. Jeg formår at få pacet rigtig godt. Min træner, Thomas Dalsted, og jeg har lagt en plan, og jeg synes nærmest, at jeg følger den helt slavisk hele veje.

- Det var muligvis min bedste præstation på en cykel. Det er superfedt, siger Mikkel Bjerg til TV 2 SPORT.

Hurtigt ud af startblokken

Den 19-årige dansker satte et solidt tempo fra start. Efter 12 minutter var han således allerede seks sekunder foran Martin Toft Madsen, og det gav både en tommelfinger op og efterfølgende to dæmpende hænder fra hans træner, Thomas Dalsted, som nøje fulgte med i, hvordan Mikkel Bjerg fløj forbi omgang efter omgang.

Efter 17 minutter var gennemsnitshastigheden præcis den samme mellem de to kørere. Dermed var hans opgave herfra at skrue på tempoet. Lykkedes det, ville han slå Martin Toft Madsen.

Tommelfingeren fra Thomas Dalsted begyndte senere at pege nedad, men halvvejs gennem forsøget var han fortsat foran Martin Toft Madsen.

Den hårde sidste halve time

Efter 39 minutter var Mikkel Bjerg ti sekunder foran Martin Toft Madsen, men fem minutter senere bemærkede Thomas Dalsted, at hans rytter begyndte at slingre lidt mere. Det begyndte for alvor at gøre ondt. Omgangstiderne blev ujævne, nogle under 53 kilometer i timen, andre et stykke over.

- Med 20 minutters tid tilbage kunne jeg godt mærke, at jeg skulle grave ekstra dybt. Men på en dag som i dag, hvor der er en rekord på spil, giver det lyst til lige at grave lidt dybere, siger Mikkel Bjerg efter rekordforsøget.

Dybt blev der gravet. Med ti minutter tilbage var der fortsat tommelfinger op fra træneren, som forsøgte at opmuntre en træt Mikkel Bjerg omgang for omgang.

- Vi tager ham!, blev der råbt med hentydning til den nuværende indehaver af rekorden, Martin Toft Madsen.

Pludselig skruede Mikkel Bjerg op for tempoet og kørte omgange med gennemsnitsfart på over 55 kilometer i timen. Og det så ud til at virke. Da timen blev rundet, stod det klart, at Mikkel Bjerg er den nye indehaver af den danske timerekord.

Sigter efter verdensrekord

Den tidligere Tour de France-vinder Bradley Wiggins er indehaver af verdensrekorden. Han kørte 54,526 kilometer i timen. Mikkel Bjergs tid tæller ikke internationalt, fordi der ikke er UCI-kommisærer til stede ved forsøget. Talte den, ville det være verdens næsthurtigste tid.

Verdens næsthurtigste tid er på sigt ikke nok for Mikkel Bjerg. Efter at mælkesyren i benene havde lagt sig, var der plads til en frisk udmelding:

- Hvis der er en verdensrekord, jeg skal tage, er det timerekorden.

- Nu har jeg ikke verdensrekorden endnu, så jeg bliver nødt til at se det som et skridt på vejen. Jeg har forbedret mig siden sidste år. Det giver også blod på tanden, at hvis jeg formår at forbedre mig lige så meget de kommende sæsoner, er rekorden inden for rækkevidde.