Chris Anker: Derfor skal prestigiøs trøje tilbage i cykelsporten

16x9
Alejandro Valverde ville være en af favoritterne til trøjen, som Chris Anker Sørensen gerne ser tilbage. Foto: Heinz-peter Bader / Ritzau Scanpix

KLUMME:

Alejandro Valverde blev manden, der frem til næste VM skal køre rundt i regnbuetrøjen - trøjen, der viser, at han er verdensmester. Regnbuetrøjen og de nationale mestres trikoter får måske snart selskab af endnu én, nemlig World Cup-trøjen. Det er i øjeblikket på tale at genindføre World Cuppen, som Rolf Sørensen for år tilbage var ved at vinde. Tidligere i år snakkede jeg varmt for netop en genindførelse i en podcast.

Jeg kan huske, hvor præstigiøs World Cup-trøjen var i sin tid. Siden er det ikke lykkedes at skabe den samme prestige omkring stillingen på World Touren. Det er kun, fordi jeg var inde at tjekke, at jeg ved, Simon Yates fører. Lige nu er der alt for mange rangeringer, og det er alt for knudret at finde ud af. UCI burde lave en samlet verdensrangliste, hvor alle løb tæller, og hvor alle ryttere kan score point. Ved siden af den skal World Cup-rangeringen være. World Cuppens førende rytter skal være iklædt en føretrøje. 

Jeg var dog lidt i tvivl om, hvorvidt jeg var en del af en minoritet, der ønskede den tilbage. Derfor har jeg snakket med en håndfuld af mine tidligere kollegaer. Alle var generelt enige om, at det ville være fedt med genindførelsen af World Cuppen. Selv Richie Porte, selvom han med et glimt i øjet sagde:

- Er der ikke nogle etapeløb med, så kan det være lige meget.

Jeg føler dog, at stemningen blandt mange ryttere er, at ryttere som Chris Froome og Simon Yates, der præsterer godt i Giroen og Touren, kommer meget langt op på World Tour-listen, hvorimod specialisterne endagsløb bliver forfordelt. Jeg synes kun, det er fair, at der er en trøje til at hædre den rytter, der præsterer bedst i endagsløb i alle mulige terræner og på alle underlag. Det kunne også skabe incitament til, at eksempelvis Peter Sagan, ville kaste sig over Liège-Bastogne-Liège og Clasica San Sebastian og prøve sig af på profiler som disse.

Flèche Wallone har jeg aldrig kunnet fordrage

Chris Anker Sørensen

Samtidig ville ryttere som Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali og Romain Bardet formentlig have lidt mere mod på at blive en fast bestanddel af brostensklassikerne. Jeg vil gerne se alle de store navne i de store løb. Måske, det er fordi, jeg er nostalgiker og er ved at blive gammel og sentimental. Mange af mine unge holdkammerater driller mig da også, fordi jeg sidder hjemme lørdag aften med et tæppe, en kop te og bliver underholdt at se Matador. Matador eller ej, så tror jeg, løbene bliver mere underholdende, hvis der kommer en samlet World Cup at køre efter, så der bliver flere taktiske facetter af løbene.

Derudover er der bare forskel på at være god til endagsløb og etapeløb. Froome er jo en gudsbenådet etapeløbsrytter, men når det kommer til endagsløb halter det. Jesper Hansen var også inde på det i sit interview efter VM. Her pointerede han netop, at han ikke kan det der med endagsløb. Han er bedre i etapeløb. Det kan lyde skørt, at man er bedre til at køre mange dage fremfor en enkelt. Evnen til at køre sig selv helt i hegnet på en dag er en kunst, nogle ryttere ikke besidder. Det er kun en af mange forskelle på etapeløb og endagsløb. Endagsløb er ofte mere intense, for du kan ikke reparere på resultatet en anden dag. Du har kun de 5-7 timer, løbet varer. 

Derudover får etapeløbs rytterne lov at sole sig i den lyserøde, gule, eller hvilken farve førertrøjen i etapeløbet nu har. Hvad med klassikerrytteren? Bevares, kritikere vil nok sige, at han har VM-trøje på, men det er slet ikke sikkert. Verdensmestertrøjen kan jo værefor en specialist alt efter, hvordan ruten er. Hvis den er pandekageflad, er det jo mere for sprinterene. Årets hårde rute i Innsbruck var for folk, der kan klatre.

Jeg synes, de konstante præstationer i endagsløb må belønnes. Rytteren, som altid er med fremme og skaber god underholdning gennem hele sæsonen. 

De udvalgte endagsløb

Hvilke løb skal med i World Cuppen? Det kan helt sikkert dele vandene. Efter moden overvejelse og lidt debat frem og tilbage - primært med mig selv og lidt med Michael Mørkøv - er jeg kommet frem til følgende liste med 12 løb:

 • Milano San Remo
 • E3 Harelbeeke
 • Strade Bianche
 • Flandern Rundt
 • Paris Roubaix
 • Flandern Rundt
 • Amstel Gold Race
 • Liège-Bastogne-Liège
 • Clàsica San Sebastian
 • Cyclassics Hamburg
 • Bretagne Classic
 • Paris-Tours
 • Lombardiet Rundt

Løbene, der ikke klarede cuttet

Omloop Het Nieuwsblad ligger en anelse for tidligt, til folk er i topform. Det er fint som et optaktsløb, hvor man kan få en idé om, hvem der kan gøre det godt i de første forårsløb

Gent-Wevelgem, synes jeg, mangler lidt af den charme, mange af de andre brostensløb har. I min bog er der mange løb, der er federe. Det er altid sådan et løb, jeg aldrig lige får set. 

Flèche Wallone har jeg aldrig kunnet fordrage. Jeg ved godt, det er et traditionsrigt løb, men for mig personligt har det altid været et løb, der bare skulle overstås inden Liège

GP Quebec og GP Montreal er ikke så traditionsrige, hvilket taler imod. Cykelsporten er jo til tider meget traditionsbundet. For globaliseringen af sporten vil det dog give mening med løb udenfor Europa. Her er disse to i min bog de eneste, der har niveauet til at blive nye klassikere. Ruterne er også fede og kunne sagtens erstatte enten Hamborg eller Paris Tours. Hvis man skal holde det på 12 løb, kunne Montreal - som, jeg synes, er det mest interessante af de to - være med i World Cuppen, mens Quebec kunne fungere som et opvarmningsløb.  

Giro dell'Emilia elsker jeg virkelig højt, men jeg kan mærke, at mange andre ryttere ikke deler min passion. Argumentet for at tage det med er at have et løb, der favoriserer bjergrytterne.

Chris Ankers pointsystem

En topplacering i et af de udvalgte endagsløb giver:

1. plads: 100 point

2. plads: 80 point

3. plads: 70 point

4. plads: 60 point

5. plads: 50 point

6. plads: 40 point

7. plads: 35 point

8. plads: 30 point

9. plads: 25 point

10. plads: 20 point

11. plads: 18 point

12. plads: 16 point

13. plads: 14 point

14. plads: 12 point

15. plads: 10 point

16. plads: 8 point

17. plads: 6 point

18. plads: 4 point

19. plads: 2 point

20.-30. plads: 1 point

Med mit bud på et pointsystem (se faktaboks) ville World Cuppens top 10 i år se således ud inden de sidste to afdelinger:

 1. Peter Sagan 290 point
 2. Niki Terpstra 270 point
 3. Greg Van Averamaet 258 point
 4. Michael Valgren 256 point
 5. Julian Alaphilippe 195 point
 6. Oliver Naesen 194 point
 7. Tiejs Benoot 182 point
 8. Romain Bardet 175 point
 9. Phillipe Gilbert 174 point
 10. Arnaud Demare 158 point

Jeg synes, denne liste af ryttere rummer folk med mange forskellige egenskaber. Der er både sprintere, bjergryttere, brostensspecialister og puncheurtyper. Men verdensmesteren er Valverde ikke med. Han mangler lidt over 30 point. De tre Grand Tour-vindere, som ellers dominerer World Tour ranglisten, er fuldstændig fraværende. 

Der kan allerede blive ændret i min top 10 søndag, hvor Paris-Tours bliver kørt. I år i en væsentligt hårdere udgave med grusstykker undervejs. 

Se Paris Tours søndag fra klokken 15.20 på TV 2 og TV 2 PLAY.