Cykling

- Han er en fantomrytter, siger udenlandsk kommentator om Søren Kragh

Søren Kragh Andersen skal i de kommende år fokusere på at specialisere sig som rytter, mener udenlandske eksperter, som peger på klassikerløbene.

Søren Kragh Andersen kiggede end ikke på sine to konkurrenter, da han skiftede op på den store klinge, rejste sig fra sadlen og ubesværet trådte væk.

10,9 kilometer manglede fortsat af efterårsklassikeren Paris-Tours, men Niki Terpstra og Benoît Cosnefroy havde ikke tænkt sig at samarbejde om at lukke hullet til den danske Team Sunweb-rytter. Sejren var hjemme.

Der så jeg, at han var noget specielt

TV 2 Norges cykelkommentator Johan Kaggestad om sit første møde med Søren Kragh Andersen i 2015

En fuld fortjent en af slagsen, mener Johan Kaggestad, som er fast cykelkommentator for TV 2 Norge og kommenterede årets Paris-Tours.

- Han viste, at han var i fuld kontrol det meste af løbet. Han kørte væk fra de andre på det rigtige tidspunkt, kørte taktisk perfekt og var den stærkeste rytter, fortæller Kaggestad til TV 2 SPORT.

Med sejren kunne Søren Kragh Andersen nærmest ikke have rundet året bedre af. I 2018 gjorde han sig bemærket med en etapesejr i Schweiz Rundt, toppræstationer på enkeltstarter, indehaver af ungdomstrøjen undervejs i Tour de France og nu vinder af en klassiker.

Det siger noget om hans alsidige evner. Hvilket gør ham svær at sætte i en bestemt kasse, mener Matt Rendell, som har skrevet adskillige bøger om cykling og arbejder som freelancejournalist.

- Jeg ved ikke helt, hvilken ryttertype han er, for han virker som en stor, kraftfuld fyr, og han har en stor spændevidde. For mig ser han nok mest ud som en Michael Matthews, som har vundet nogle fantastiske løb opad.

Her tænker Rendell især på Giro d’Italia i 2014, hvor Matthews vandt sjette etape til Monte Cassino foran en klatrer som Cadel Evans, selvom etapen sluttede med en 8,7 kilometer lang kategori 2-stigning.

Klatreevnerne, som Søren Kragh Andersen ligeledes besidder, får også Rendell til at sammenligne ham med den nuværende OL-guldvinder.

- Måden, han kører og klatrer på, gør ham måske også til en Greg Van Avermaet-type, siger den britiske journalist.

Besidder to vigtige egenskaber

Første gang, Johan Kaggestad stødte på Søren Kragh Andersen, var tilbage i 2015. Dengang var Søren Kragh i Norge med sit daværende hold Team Trefor – Blue Water.

Den 9. maj vandt han Hadeland Grandprix, inden han dagen efter blev nummer to i Ringerike Grandprix. To fysisk krævende løb.

- Der så jeg, at han var noget specielt, fortæller Kaggestad.

Senere på måneden vendte Søren Kragh tilbage til Norge, hvor han vandt en etape i Tour de Fjords og samlet blev nummer to. Resultater som var med til at score en kontrakt til sæsonen efter hos Team Giant-Alpecin. Det som i dag hedder Team Sunweb.

Skiftet fra kontinental- til et World Tour-hold gik ifølge den norske cykelkommentator yderst fornuftigt. Noget der ikke er en selvfølge i cykelverden.

I sensommeren 2017 begyndte tandhjulene for alvor at falde i hak. To tredjepladser i Vuelta a Espana og en verdensmestertitel i holdtidskørsel blev begyndelsen på et år, hvor Søren Kragh Andersen hele tiden formåede at finde et gear mere.

I Tour de Fjords, som i år var præget af flere World Tour-hold end i 2015, blev han samlet nummer otte. Måneden efter vandt han sjette etape af World Tour-løbet Schweiz Rundt og blev desuden nummer to på enkeltstarten.

I syv dage nåede Søren Kragh Andersen at komme på podiet under Tour de France og modtage den hvide ungdomstrøje.

Den individuelle tidskørsel imponerede han også med i sit første Tour de France. Kun specialister som Tom Dumoulin, Chris Froome, Geraint Thomas og Michael Kwiatkowski var hurtigere end ham. Tidligere i løbet nåede han også at køre i den hvide ungdomstrøje i syv dage. Som et tegn på han var den bedste rytter på 25 år eller derunder i løbet af den uge.

En af forpligtelserne ved at bære den hvide trøje er, at rytteren efter hver etape skal forbi mixed zone, hvor journalisterne står klar. Interviewene er ikke længere end to minutter per medie, men det var nok til, at Søren Kragh Andersen gjorde indtryk på Matt Rendell.

- Touren er et kæmpe cirkus, og alt ved siden af er småt sammenlignet med det. Så jeg var imponeret over, at han tog alt sammen i stiv arm. Han var meget afslappet, sjov og talte rigtig godt engelsk.

- Jeg tror mentalt, er han helt klart en af de ryttere, som ikke lider af nerver på de store dage, og som kan præstere.

Rendell fremhæver den bjergrige 11. etape af årets Tour de France, hvor Søren Kragh Andersen lod sig falde tilbage til feltet efter at have været i udbrud.

Da feltet passerede toppen af kategori 2-stigningen Cormet de Roselend, satte danskeren et angreb ind med sin kaptajn Tom Dumoulin på slæb. På nedkørslen fik de hul til forfølgerne. Det var en øjenåbner for Rendell.

- At kunne køre nedad er en meget interessant egenskab. Det er som at svømme hurtigt - det er svært at lære. Men når du kan det, får du en ekstra dimension. Når du som Søren også kan præstere, når det gælder, kan du arbejde med alt andet. Men det er svært at arbejde med de to ting.

Søren Kragh Andersen og Tom Dumoulin angriber favoritfeltet på nedkørslen før den sidste og afgørende stigning. Video: TV 2 SPORT

Bør ikke blive klassementsrytter nu

Både Kaggestad og Rendell mener, at der venter nogle vigtige år for Søren Kragh Andersen. Selvom han er et åbenlyst talent og besidder flere kvaliteter, kan det også blive en ulempe.

Et eksempel er den australske cykelrytter Jay McCarthy, som kørte i tre år hos Saxo-Tinkoff og nu er hos Bora-Hansgrohe. Ifølge Rendell var han en yderst talentfuld rytter, som siden er forsvundet under radaren.

- Cykling er så specialiseret en sport, at nogle gange går det imod den, som har mange egenskaber. Du skal enten være en af de 10 bedste bjergryttere, 10 bedste sprintere eller en af de 10 bedste klassikerryttere.

Så han bliver nødt til at specialisere sig i noget?

- Ja, det er nok svaret. Men det er en meget svær situation at være i. Når man er så talentfuld, som han er, er det svært.

De to journalister er ret enige om, hvad det er, Søren Kragh Andersen bør satse på i de næste par år. Klassikerløb som Flandern Rundt, Paris-Roubaix og Circuit Cycliste Sarthe eller kortere, flade etapeløb som Binck Bank Tour, Driedaagse De Panne og Tour de Fjords. Etapeløb som Paris-Nice, Baskerlandet Rundt og Catalonien Rundt, mener de, bliver for hårde for ham.

Han er en fantomrytter

Johan Kaggestad, cykelkommentator TV 2 Norge

Søren Kragh Andersen fortalte ellers til TV 2 SPORT under Tour de France, at han overvejede at udvikle sig til en klassementsrytter i fremtiden.

- Det kunne jeg godt tænke mig, men det er faktisk mit hold, der presser lidt på, at jeg holder min vægt. Det har de gjort her det seneste års tid. Mine watt er gode, og min fedtprocent er ikke superlav, og jeg kunne godt tabe måske tre kilo.

- Nu må vi se, hvad fremtiden bringer, og hvor mit potentiale er størst. Så beslutter jeg det sammen med holdet, sagde han i sommer.

Det er da heller ikke utænkeligt, at han kan transformere sig til sådan en type rytter. Ligesom enkeltstartsspecialister som Bradley Wiggins og Tom Dumoulin også har gjort det.

Ifølge Rendell er der her dog tale om yderst sjældne ryttere, for det gælder om at kunne miste nogle kilo uden at miste det kraftfulde tråd.

- Jeg tror kun, man kan finde ud af det ved at prøve det. Men hvis han gør det og ikke lykkes, mister han to år af karrieren på sit eksperiment. Det er en meget stor risiko at tage. Især når en karriere cirka er 15 år lang, siger Rendell, som i stedet anbefaler ham at gå efter sejre nu og her.

- Når han så modnes, kan han overveje at blive trimmet. En rytter med hans kvaliteter bør kigge på Geraint Thomas, som har taget lang tid at komme derhen, hvor han er nu, fordi han satsede på klassikerne.

I en alder af 32 år vandt Geraint Thomas i år Tour de France. I løbet af sin karriere har han udviklet sig fra at være en klassikerrytter til at blive en klassementsrytter.

Inden betegnelsen som klassementsrytter kommer på tale, er der nogle delmål, som Søren Kragh Andersen kan jagte.

Hvis sulten og iveren efter at blive bedre stadig er lige så stor som tidligere, mener Kaggestad, at der kan være noget godt i vente for Danmark og Søren Kragh Andersen ved OL i Tokyo i 2020.

- Han bør have en toårsplan frem mod enkeltstarten ved OL. For han har helt klart potentiale til at få en medalje der. Han er en fantomrytter.