Cykling

Fem præstationer Chris Anker vil huske 2018 for

Søren Kragh Andersen er den seneste dansker, der har kunnet juble over en sejr, da han vandt klassikeren Paris-Tours. Guillaume Souvant / Ritzau Scanpix

TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen ser tilbage på fem højdepunkter fra cykelsportens 2018-sæson.

Der har været mange ting at glæde sig over i 2018 set fra cykelperspektiv.

Husker du f.eks. Valgrens sejr i Amstel Gold Race, Vincenzo Nibalis overraskende triumf i Milano-Sanremo eller Chris Froomes overraskende comeback i Giroen?

TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen har kigget sine noter fra sæsonen igennem og kommer her med fem ting, som han vil huske cykelsæsonen 2018 for.

Dansk succes

Søren Kragh Andersen kørte solo de sidste 10 kilometer.

- Det har været et helt vildt år for dansk cykling. Og det har overrasket mig meget, hvor godt det er gået i år.

- 2018 er blevet året, hvor mange af det her store talenter slog igennem. Senest set ved Søren Kragh Andersen, der vandt Paris-Tours. Men man må heller ikke glemme Mads Pedersens andenplads i Flandern Rundt og Valgrens sejr i Amstel Gold Race og Omloop Het Nieuwsblad.

- Nogle år har det været svært at finde ud af, hvem man skulle nominere til årets danske rytter, fordi der ingen resultater har været, men i år er det lige modsat. Der er så mange, der kunne få den pris.

LottoNL-Jumbo’s genfødsel

Primoz Roglic markerede sig flot under årets Tour de France, hvor han blandt andet vandt en etape.

- Alpe d’Huez-etapen med Steven Kruiswijk står stærkt i min hukommelse, men derudover har de jo hele året virkeligt kørt flot væddeløb.

- Det har været nogle turbulente år, efter Rabobank forlod holdet. Men nu ser de ud til at være genfødt.

- Jeg synes, at det er en spændende forandring som LottoNL-Jumbo har gennemgået i år. De har været en fornøjelse at følge.

- Primoz Roglic har også markeret sig stærkt i år. Hans måde at køre cykelløb har været superfed. Sidste år snakkede vi om, at han kunne køre klassement i de store løb. Efter i år er der ingen tvivl. Ham skal vi regne med i fremtiden i de store treugers etapeløb.

Froomes Giro-comeback

Chris Froome kørte solo på store dele af 19. etape af Giro d'Italia 2018. Det soloridt sikrede ham i sidste ende den samlede sejr i løbet.

- Chris Froomes comeback i Giroen og det vilde ridt på 19. etape af løbet er et af de mest dristige og vildeste, jeg har set. 

- Jeg havde fuldstændig afskrevet ham som en mulig Giro-vinder i en af vores podcasts, men hold nu op hvor tog jeg fejl.

- Jeg tror, man vil snakke om sejren på 19. etape i mange år, når man taler Chris Froome. Om ikke andet må han i hvert fald selv tænke tilbage på lige præcis den sejr med ekstra stor glæde, når han engang stopper sin karriere.

Tre britiske Grand Tour-sejre

Til manges overraskelse vandt Geraint Thomas i 2018 Tour de France, foran sin normale holdkaptajn Chris Froome.

- Det er ret imponerende, at Storbritannien har vundet alle tre Grand Tours. Ikke bare det. Men som den første nation nogensinde, har de formået at gøre det med tre forskellige ryttere.

- Det er i øvrigt lidt vildt, at det ikke er sket før, når man f.eks. tænker på, hvor mange gode spaniere, italienere og franskmænd der har været gennem tiden. 

- En flot præstation og bare en indikation på, at britisk cykling har gjort noget rigtig op igennem 00’erne med hensyn til talentarbejde.

Remco Evenepoel

Remco Evenepoel er juniorverdensmester i både enkeltstart og linjeløb.

- Remco Evenepoel. Jeg var meget i tvivl, om han skulle med. For hvor er han om fem år? Det er der ingen, der ved.

- Hvis han står som cykelsportens førende skikkelse, vil alle snakke om første gang, man så ham på tv. Hvis han bare er en i mængden, vil hans VM-sejr i Innsbruck bare stå som et lille komma, i cykelsportens store fortælling.

- Men den måde, som han vandt Junior-verdensmesterskabet på, det var helt vildt. Man snakker om, hvad der skal gå galt for, at han IKKE vinder. Hold nu op, hvor er han god.

- Det store spørgsmål er, om han kan køre cykelløb på sigt? For jeg tror ikke, at han er særlig god taktisk, for han kører jo bare fra de andre juniorer. Men dét tror jeg altså ikke, at han kan, når han bliver professionel til næste sæson.

- Vi kan ikke vide, hvilken vej det går med ham, men om fem år kan have vundet alle klassikerne, men han kan også ende på et værtshus.