Cykling

Danmark får rekordmange ryttere på World Touren i 2019

Juul-Jensen, Asgreen og Mørkøv er blandt de danskere, der har vist sig frem på World Touren i 2018. Til næste år kommer endnu flere til at køre på cykelsportens højeste niveau. Scanpix Denmark

Cykelrytteren Asbjørn Kragh Andersens skifte til Team Sunweb bringer antallet af danske ryttere på World Tour-hold op på et rekordhøjt niveau.

Aldrig har der været så mange danske ryttere på cykelsportens højeste niveau.

Det blev en realitet, efter at World Tour-holdet Team Sunweb onsdag annoncerede, at Asbjørn Kragh Andersen fra næste sæson træder op på den største scene og skal køre for det tyske mandskab.

Danskerens skifte fra Bjarne Riis’ Waoo-hold på kontinentalniveau til Team Sunweb betyder, at 17 danske ryttere i 2019-sæsonen er på kontrakt på et World Tour-hold. Det er det højeste antal, siden World Tour-holdene blev indført for otte år siden.

- I forhold til antal indbyggere og antal cykelryttere, så burde Danmark slet ikke have så mange professionelle. Det er bare endnu engang en understregning af, hvor godt det går for dansk cykling lige nu. Der er stor interesse og rift om at skrive kontrakt med danske ryttere, fordi holdene kan se, at det er rigtig godt at få en dansk rytter ind, siger TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen.

TV 2 SPORT har gennemgået alle cykelsæsonerne siden indførelsen af World Tour-hold i 2011 og set på, hvor mange danske ryttere World Tour-holdene har haft på kontrakt. Efter et lille fald i 2016 har man kunne se en stødt opadgående kurve de seneste sæsoner.

Tryk på grafen for at se antallet af ryttere på World Tour-hold år for år.

Fra Riis-effekten til Valgren-effekten?

Chris Anker Sørensen mener, at stigningen i antallet af danske ryttere på World Tour-hold skyldes, at talentarbejdet i klubber, på kontinentalhold og i Danmarks Cykle Union (DCU) har båret frugt.

- Der er blevet lavet et helt sindssygt godt stykke talentarbejde i Danmark. Der har danskerne også rent træningsmæssigt været foran, hvor de træner mere end for eksempel italienske og spanske cykelryttere, hvor der slet ikke er den samme vilde talentmasse på vej, siger han.

Chris Anker Sørensen mener, at det rekordhøje antal danske cykelryttere på højeste niveau kan være med til at gøre dansk cykling endnu bedre og bidrage til en fortsat stigning de kommende år.

Det kræver ifølge cykeleksperten en fortsat vækst af unge cykelryttere, hvor de etablerede danske cykelryttere agerer rollemodeller for de kommende generationer. Eksempelvis omtaler Chris Anker Sørensen ’Bjarne Riis-effekten’, der var med til at få ham til at begynde med cykling.

- Det er altid positivt, at vi har nogle danske professionelle. Det er jo det, der kan gøre, at folk starter. Jeg havde set Tour de France, hvor Bjarne gjorde det godt, og så blev jeg fascineret af det. Så det håber jeg også, at der vil ske nu. For lige nu er der måske ikke de største ungdomsårgange blandt de 10 til 12-årige, der cykler.

- Jo flere der cykler, jo større chance er der for at ramme talenterne, så det er vigtigt, at der er nogle danskere, der præsterer på allerhøjeste niveau, så vi kan holde talentkæden i gang. Så kald det Mads Pedersen-effekten eller Michael Valgren-effekten, det må vi se, hvad det bliver, men jo flere professionelle der er, jo bedre, siger Chris Anker Sørensen.

Ifølge statistikvirksomheden Gracenote har i alt 35 forskellige danske ryttere deltaget i et World Tour-løb siden 2011. Chris Anker Sørensen husker selv tilbage på vigtigheden i, at man som dansker kan støtte sig til andre landsmænd i cykelfeltet.

- Især i de perioder, hvor det var lidt surt, fordi der er altså nogle perioder, hvor det ikke er særlig sjovt, og man kører langsomt eller man bare synes, at tilværelsen som professionel cykelrytter ikke er særlig sjov, fordi der er det ene eller det andet galt.

- Der kan det nogle gange være rart nok lige at kunne finde en i feltet inden start at brokke sig lidt til og komme af med den vrede. Det kan være sundt at komme ud med den frem for at køre rundt og have den i sig, så det er bestemt en fordel for alle de her særligt unge fyre. Selv om man har nogle gode holdkammerater, så er det nogle gange bare anderledes at snakke med en anden dansker, så det er rigtig vigtigt, siger Chris Anker Sørensen.

Danske ryttere på World Tour-hold i 2019

Astana

-

AST

 • Jonas Gregaard Wilsly
 • Jakob Fuglsang
 • Magnus Cort 
Foto: -

Dimension Data

-

DDD

 • Michael Valgren
 • Lars Ytting Bak 
Foto: -

Lotto Soudal

-

LTS

 • Rasmus Byriel Iversen 
Foto: -

Mitchelton-Scott

-

ORS

 • Christopher Juul-Jensen 
Foto: -

Deceuninck - Quick-Step

-

QST

 • Michael Mørkøv
 • Kasper Asgreen 
 • Mikkel Frølich Honoré
Foto: -

Team Katusha - Alpecin

-

KAT

 • Mads Würtz Schmidt 
Foto: -

LottoNL - Jumbo

-

TLJ

 • Jonas Vingegaard 
Foto: -

Team Sunweb

-

SUN

 • Casper Pedersen
 • Søren Kragh Andersen 
 • Asbjørn Kragh Andersen
Foto: -

Trek - Segafredo

-

TFS

 • Mads Pedersen
 • Niklas Eg 
Foto: -

EF Education First-Drapac

-

EF Education First-Drapac

 • Matti Breschel 
Foto: -