Cykling

Sky's kontroversielle fantomdragt forbydes

Den internationale cykelunion har indført nye regler, der forhindrer Team Sky i at bruge en særlig fantomdragt.

Da Geraint Thomas sidste år vandt Tour de France indledende enkeltstart i Düsseldorf, skete det i en dragt, der nu er forbudt.

Den internationale cykelunion (UCI) har nemlig indført nye regler for cykelholdenes beklædning under løb. Regler, der tilskriver, at fantomdragterne ikke må beklædes med anordninger, der kan forbedre aerodynamikken.

Sådanne var at finde på Castelli Body Paint 4.0, som Team Sky's ryttere blandt andet bar under førnævnte Tour-enkeltstart. Dragten havde en form for luftlommer vævet ind i stoffet.

Sådan lyder de nye UCI-regler

- Cykeltøjet må ikke ændre rytterens kropsform. Alle uvæsentlige elementer, der ikke har til formål at beklæde eller beskytte rytteren, er forbudte.

- Det er tilladt at ændre tøjets ruhed, men kun som et resultat af at stoffet samles ved hjælp af syning eller vævning. Tøjets overflade må ikke overstige en forskel i profil på en millimeter (...).

- Tøjet må under ingen omstændigheder indeholde selvbærende elementer eller stive dele, når det ikke er slidt.

I en mail til Cyclingnews bekræfter Castellis (Team Sky's leverandør af cykeltøj, red.) Brand Manager, at det britiske cykelhold fremover vil være forhindret i at benytte netop den type beklædning, ligesom Movistars lignende model, Enduras Drag2Zero, bliver forbudt. 

- Alle dragter med rillet stof bliver formentlig også ulovlige at bruge, fordi de går imod kravet om, at stoffets forhøjninger ikke må overstige en millimeter, tilføjer Steve Smith, der ikke ryster i bukserne ved tanken om de nye reguleringer.

- Vi har arbejdet på en række nye fantomdragter, der fuldt ud opfylder de nye regler, og som faktisk er hurtigere end Body Paint 4.0. Så vi er faktisk ganske glade.

Skabte debat i Touren 2017

Allerede da Team Sky tog den specielle fantomdragt i brug under sidste års Tour, lød der kritiske røster. 

Professor Frederic Grappe, der er tilknyttet det konkurrerende Groupama-FDJ, gik så langt som at beskylde briterne for at snyde.

- Reglerne er meget klare. Man må ikke køre med trøjer, der har aerodynamiske fordele. Sky har klart overtrådt reglerne, lød det fra professoren, der påstod, at dragten gav en fordel på fem procent, hvilket svarer til mellem 18 og 25 sekunder på enkeltstarten.

Påstanden om at dragterne dengang var ulovlige, blev manet til jorden af jury-chef hos Tour-arrangørerne, Philip Marien.

- Vi undersøgte dragterne og de luftlommer, der er integreret i dragterne, så det er ikke imod UCI-reglerne. Jeg kan forstå påstanden fra de andre hold, men i øjeblikket har vi ingen reel grund til at forbyde dem.

Også Sky-sportsdirektør Nicolas Portal gav et modsvar til kritikken:

- Andre hold bruger det samme materiale, men det er os, der bliver angrebet. Vores udstyr er lovligt og godkendt af løbskommissionen. Vi ville aldrig risikere at tabe Tour de France på den første etape ved at snyde.