Cykling

Froome er overrasket over Tour de France-rute

Chris Froome er overrasket over, at der ikke er flere enkeltstartskilometer på næste års Tour de France-rute.

27 kilometer. 

Det er det antal enkeltstartskilometer, som Chris Froome og de andre ryttere skal køre under næste års Tour de France. Det overrasker den firedobbelte Tour de France-vinder, at der ikke er flere kilometer, hvor rytterne skal kæmpe mod uret.

- Med en som Dumoulin inde i billedet (til den samlede sejr, red.) er jeg overrasket over, at der ikke er flere enkeltstartskilometer, og at der ikke bliver en større kamp mellem tempospecialister og bjergryttere. Det havde jeg forventet, siger Chris Froome til TV 2 SPORT. 

Han bakkes op af Team Sky-holdkammeraten Geraint Thomas, der havde håbet på flere kilometer alene, når han skal ud og forsvare sin samlede sejr.

- Selvom der ikke er så mange enkeltstartskilometer, så bliver det stadig en afgørende dag. Jeg havde foretrukket, hvis der var nogle flere enkeltstartskilometer. Jeg nyder dem, og jeg præsterer godt, siger han.

Enkeltstarten er en kuperet en af slagsen og ligger på den 13. etape. Men allerede på den 2. etape får Froome og Thomas dog brug for enkeltstartscyklen, når der venter en 28 kilometer lang holdtidskørsel. 

Bliver afgjort i bjergene

Med få enkeltstartskilometer er der derfor lagt op til, at bjergetaperne bliver helt afgørende for at finde den samlede vinder, mener Chris Froome.

- Det bliver stadig et stort slag. Der er nogle rigtig store bjergetaper med over 2.000 meter (højdemeter, red.). Jeg tror, at det bliver spektakulært. Det er det altid, siger han. 

Samme vurdering har den forsvarende vinder Geraint Thomas.

- Den er som altid hård. Der er mange hårde bjergetaper og kuperede etaper, og en masse bjergetaper hvor der er over 2.000 højdemeter, så det kommer til at spille en afgørende rolle, siger han.

Begge ryttere afventer nu, at ruten til Giro d'italia bliver offentliggjort i næste uge, før de planlægger deres sæson og finder ud af, hvilke løb de skal køre. Men cykelfans kan ifølge Chris Froome se frem til, at både han og Geraint Thomas igen får lov til at køre deres chance ved næste års Tour de France.

- Jeg kan ikke se, hvorfor det skulle være anderledes. Det fungerede rigtig godt med Geraint Thomas og mig selv ved Tour de France, og det vil ikke være anderledes næste år, siger han.

Tour de France-ruten 2019

 1. Bruxelles > Bruxelles

  Pascal Ackermann vandt årets Brussels Cycling Classic, der deler opløb med 1. etape af Touren 2019.

  1. etape, lørdag den 6. juli 

  1. 192 kilometer
  2. Flad etape

  2019 er 50-året for den femdobbelte Tour-vinder Eddy Merckx' første sejr i løbet, og samtidig fejrer den gule trøje (maillot jaune) 100 års fødselsdag. Det markeres med Grand Depart i den belgiske hovedstad, Bruxelles, hvor de to første etaper har start og mål.

  Tourens første etape tager rytterne igennem Vallonien og Flandern, hvor rytterne blandt andet skal over den brostensbelagte stigning Muur Van Geraardsbergen (kendt fra monumentet Flandern Rundt).

  - Det kan medføre en masse stress, men det ligner alligevel en dag for sprinterne. Vi får en fed spurt på Avenue du Parc Royal. Det er en rimelig legendarisk boulevard, hvor også endagsløbet Brussels Cycling Classic slutter, fortæller Chris Anker Sørensen.

 2. Bruxelles > Bruxelles

  Quick-Step er verdensmestre i holdløb.

  2. etape, søndag den 7. juli

  1. 27 kilometer
  2. Holdløb

  Holdløbet på løbets anden etape er 27 kilometer langt og forholdsvis fladt. Det bliver kørt i Bruxelles' gader.

  - Et holdløb er altid afgørende, og vi så i år, at der kan blive lavet store forskelle. Nogle favoritter kan komme til at tabe omkring et minut, og det er meget så tidligt i løbet, vurderer Chris Anker.

 3. Binche > Épernay

  De sidste 30 kilometer af 3. etape indbyder til angreb.

  3. etape, mandag den 8. juli 

  1. 214 kilometer
  2. Kuperet etape

  Løbets anden massestart tager feltet ind i Frankrig, hvor finalen har hele fire stigninger de sidste 30 kilometer. Det går opad mod mål. 

  - Typer som Philippe Gilbert kan angribe udefra, men det vil højst sandsynligt blive en spurt i en mindre gruppe. Michael Matthews, Peter Sagan eller Greg Van Avermaet kan meget vel vinde. Etapen kan blive stressende for klassementfolkene, der skal sørge for at holde sig til, lyder det fra Chris Anker.

 4. Reims > Nancy

  I 2014 vandt Matteo Trentin (th) spurten i Nancy med et mulehår til Peter Sagan (tv).

  4. etape, tirsdag den 9. juli

  1. 215 kilometer
  2. Flad etape

  Rytterne kører mod det nordøstlige hjørne af Frankrig, hvor etapen afgøres i Nancy.

  - En decideret sprinteretape, der slutter på en lang lige boulevard på halvanden kilometer. Vi danskere kan håbe på at se Michael Mørkøv i et flot lead out for Elia Viviani, påpeger Chris Anker.

 5. Saint-Dié-des-Vosges > Colmar

  Tårene fik frit løb, da Heinrich Haussler vandt i Colmar.

  5. etape, onsdag den 10. juli

  1. 169 kilometer
  2. ​Kuperet etape

  Nu begynder det for alvor at tage fat. Rytterne har kurs mod Vogeserne, og der venter en række stigninger inden nedkørslen til målet i Colmar. Her vandt tyske Heinrich Haussler 13. etape i målbyen i 2009 fra et udbrud. Feltet var decimeret til omkring 50 ryttere, da de kørte over målstregen.

  - Det er tidligt, der kommer en så kuperet etape. Det er den hårdeste i løbet indtil videre, vurderer Chris Anker.

 6. Mulhouse > Planche des Belles-Filles

  Fabio Aru vandt sidst, Touren havde mål på Planche des Belles-Filles.

  6. etape, torsdag den 11. juli

  1. 157 kilometer
  2. Bjergetape

  Allerede på sjette etape venter løbets første regulære bjergafslutning, når der er mål på Planche des Belles-Filles i Vogeserne. Inden det skal rytterne over hårde stigninger som Grand Ballon og Ballon d'Alsace på etapen.

  - Vi vil se en samlet favoritgruppe ramme Belles-Filles, inden det eksploderer i finalen, for det er en led stigning. Dét, at man får en kilometer i forhold til tidligere år, betyder meget, for der er ramper på 20 procent. Vi får en indikation af favoritternes styrkeforhold, siger Chris Anker.

 7. Belfort > Chalon-sur-Saône

  Sam Bennett vandt i Chalon-sur-Saône var i sidste års Paris-Nice.

  7. etape, fredag den 12. juli

  1. 230 kilometer
  2. Flad etape

  - Det er en af de få transportetaper. Den fører rytterne ned til Massif Central. En decideret sprinteretape, mener Chris Anker.

 8. Mâcon > Saint-Étienne

  På 8. etape tager feltet hul på Massif Central.

  8. etape, lørdag den 13. juli

  1. 199 kilometer
  2. Kuperet etape

  Efter en dag for sprinterne skal udbryderne igen i aktion. 3.750 højdemeter venter rytterne, så der er tale om en hård etape. 

  - Det er ikke en decideret bjergetape, men der er mange små, stejle stigninger. Terrænet minder meget om det i Baskerlandet, og det indbyder til angreb, siger Chris Anker.

 9. Saint-Étienne > Brioude

  9. etape har mål i Romain Bardets fødeby på Bastilledagen.

  9. etape, søndag den 14. juli

  1. 170 kilometer
  2. Kuperet etape

  Endnu en etape i Massif Central betyder endnu en chance for lykkeridderne.

  - En dag, der hele tiden går op og ned, og en klassisk udbrudsetape. Favoritterne vil ikke spille voldsomt ud, men de skal være årvågne, advarer Chris Anker.

 10. Saint-Flour > Albi

  I 2013 vandt Peter Sagan (tv) Tourens 7. etape i Albi.

  10. etape, mandag den 15. juli

  1. 218 kilometer
  2. Flad etape

  Etapen har en rigtig svær start, inden profilen flader ud. .

  - Meget afhænger af starten. Hvis den bliver hård, kan et udbrud holde hjem. Hvis ikke ender det nok i en sprint, vurderer Chris Anker. (efter 10. etape tilbringer rytterne løbets første hviledag i målbyen Albi)

 11. Albi > Toulouse

  Mark Cavendish vinder 8. etape i 2008 foran Gerald Ciolek og Jimmy Casper.

  11. etape​, onsdag den 17. juli

  1. 167 kilometer
  2. Flad etape

  Ifølge Chris Anker Sørensen bliver det en dag for sprinterne. I 2008 vandt Mark Cavendish sin anden af 30 Tour de France-etapesejre i netop Toulouse. Måske kan han genrejse sig her? 

  - Jeg tvivler, lyder det fra Chris Anker.

 12. Toulouse > Bagnères-de-Bigorre

  Fuglsang og Dan Martin stak af fra favoritfeltet på etapen til Bagnères-de-Bigorre i 2013.

  12. etape, torsdag den 18. juli

  1. 202 kilometer
  2. Kuperet etape

  En hård etape, der slutter med en nedkørsel til målbyen Bagnères-de-Bigorre. Her vandt Dan Martin i 2013, da han besejrede Jakob Fuglsang i en tomandsspurt.

  - Den har stigningerne til at gøre forskellen, men det kan meget vel blive nedkørslen, der bliver udslagsgivende. Den er ikke verdens sværeste, men den kommer på et afgørende tidspunkt, siger Chris Anker, der håber, Fuglsang får revanche. 

 13. Pau > Pau

  Den gule førertrøje fylder 100 år 19. juli 2019.

  13. etape, fredag den 19. juli 

  1. 27 kilometer
  2. Enkeltstart

  Løbets eneste enkeltstart finder sted i og omkring Tourens mest besøgte by, Pau, hvor der er start og mål.

  - Der er to stigninger undervejs, så den følger trenden med de hårde enkeltstarter. En tempospecialist vinder, men forskellene bliver ikke så store, som på en længere, flad enkeltstart, vurderer Chris Anker.

 14. Tarbes > Col du Tourmalet

  Alberto Contador og Andy Schleck på Tourmalet i 2010.

  14. etape, lørdag den 20. juli 

  1. 117 kilometer
  2. Bjergetape

  Mytiske Tourmalet er et af Tour de France' mest benyttede bjerge, men det sker sjældent, at der er mål på toppen. Faktisk er det kun tredje gang i løbets historie, bjerget i Pyrenæerne lægger asfalt til en målstreg. 

  - Det er så fedt, at der er mål på toppen af en af de mest legendariske Tour-stigninger. De to foregående gange har virkelig været fede etaper, siger Chris Anker Sørensen.

  Der var mål på Tourmalet første gang i 1958 og anden gang i 2010, hvor Alberto Contador og Andy Schleck udkæmpede en stor duel, som Schleck trak sig sejrrigt ud af.

 15. Limoux > Prat d'Albis (ved Foix)

  I 2017 vandt Warren Barguil etapen til Foix foran Nairo Quintana og Alberto Contador.

  15. etape, søndag den 21. juli

  1. 185 kilometer
  2. Bjergetape

  Løbets tredje bjergafslutning finder sted på Pyrenæer-stigningen Prat d'Albis ved den sydfranske by Foix. En 12 kilometer lang stigning, der har stejle ramper med op til 11 procent i bunden. Inden da skal en nyklassiker i Tour-sammenhæng i form af Mur de Péréguere forceres.

  - En etape, der minder lidt om Foix-etapen fra 2017-udgaven, hvor der virkelig skete ting og sager. Fuglsang stod af, Aru mistede trøjen, og Froome tabte tid, fortæller Chris Anker. (efter etapen kan rytterne nyde Tourens anden og sidste hviledag i Nîmes)

 16. Nimes > Nimes

  Alexander Kristoff vandt massespurten i Nimes sidst, Tour-feltet lagde vejen forbi.

  16. etape, tirsdag den 23. juli

  1. 177 kilometer
  2. Flad etape

  Etapen starter i Nîmes, inden den slår en sløjfe mod nord og vender tilbage til den sydfranske by. 

  - Vinden kan spille en rolle i området. Ofte har vi dog oplevet, at det ikke blæser meget i juli, og derfor er der stor sandsynlighed for en massespurt. Det er sidste chance inden Paris, så jeg tror ikke, sprinterne vil lade muligheden forpasse, vurderer Chris Anker. 

 17. Pont du Gard > Gap

  Etapen starter ved romernes mest berømte akvædukt-bro, Pont du Gard.

  17. etape, onsdag den 24. juli

  1. 206 kilometer
  2. Kuperet etape

  På denne oplagte udbrudsetape har rytterne kurs mod Alperne. 15 kilometer fra mål rammer de stigningen Col de la Sentinelle.

  - Det er et oplagt sted at angribe fra udbruddet, hvis man ikke er hurtigste mand. Favoritterne vil sandsynligvis holde sig i ro og spare sig til de kommende dage, mener Chris Anker, der peger på Julian Alaphilippe som mulig etapevinder.

 18. Embrun > Valloire

  De sidste 100 kilometer byder på både Izoard og Galibier.

  18. etape, torsdag den 25. juli

  1. 207 kilometer
  2. Bjergetape

  Så går det løs. Tre dage med voldsomme Alpebjerge skal afgøre Tour de France 2019, inden vinderen kan iføre sig løbets gule førertrøje og rulle mod Paris. Etapen har tre bjerge i form af Col de Vars, Izoard og til slut Galibier inden nedkørslen til Valloire. 

  - Her kommer vi for alvor ind i de høje bjerge. Tre gange over 2000 meters højde kan få konsekvenser for ryttere, der ikke bryder sig om højderne, vurderer Chris Anker. 

 19. Saint-Jean-de-Maurienne > Tignes

  Tourens højeste punkt er på Col de l'Iseran i 2.770 meters højde.

  19. etape, fredag den 26. juli

  1. 123 kilometer
  2. Bjergetape

  På Alpernes andendag venter endnu en bjergafslutning - med mål i skisportsbyen Tignes. Inden da skal rytterne over Col de l'Iseran på den højest beliggende asfaltvej i de franske Alper. 

  - Der kan laves store forskelle mellem favoritterne. Stigningerne er ikke de stejleste, men de er virkelig lange og udmarvende. Hvis du først bliver sat, kan du miste meget tid, vurderer Chris Anker Sørensen. 

 20. Albertville > Val Thorens

  Kun en gang har Val Thorens været målby i Touren. I 1994 blev Rolf Sørensen bedste dansker på en 13. plads.

  20. etape, lørdag den 27. juli

  1. 131 kilometer
  2. Bjergetape

  Endnu en Alpedag, endnu en bjergafslutning i endnu en populær skisportsby. Bjergvejen, der fører op til Val Thorens, er sidste chance for at vende op og ned på klassementet i Tour de France 2019. Cormet de Roselend og Côte de Longefoy venter inden løbets sidste stignning. I alt klatrer rytterne på 60 af etapens 131 kilometer.

  - Nu skal Touren afgøres. Efter to så hårde dage vil folk gå over evne, og vi vil helt sikkert se ryttere, der eksploderer.

  - Roselend er en hård og lang stigning, og i år har de tilføjet en svær nedkørsel derfra. Her kan folk som Romain Bardet sætte et afgørende angreb ind, som vi ser det oftere og oftere i moderne cykelsport. Sidste stigning til Val Thorens er ikke særligt svær, men til gengæld virkelig lang med sine 23 kilometer, siger Chris Anker.

 21. Rambouillet > Champs-Elysées

  Brostene i hjertet af Paris bliver igen underlaget for Tourens sidste meter.

  21. etape, søndag den 28. juli

  1. 127 kilometer
  2. Flad etape

  Paradekørsel til den franske hovedstad er tradition i verdens største cykelløb, og 2019-udgaven er ingen undtagelse. Champs-Elysées danner endnu en gang ramme om 'sprinternes uofficielle verdensmesterskab', inden årets vinder bliver hyldet ved en storslået podieceremoni.