Tour-ruten begejstrer: 'Fantastisk, uforudsigelig og enormt hård'
TV 2 SPORTs cykeleksperter Brian Nygaard og Chris Anker Sørensen guider dig gennem ruten til Tour de France 2019.
54 enkeltstartskilometer, syv maratonetaper og fem bjergafslutninger.
Det er nogle af elementerne i næste års Tour de France-rute, der torsdag blev præsenteret i Paris. TV 2 SPORT giver dig her den store guide til ruten.
Men først får du eksperternes umiddelbare reaktion på de 21 etaper, løbsarrangørerne har sammensat.
- Det er en fantastisk rute. Vi lavede jo en ønskeseddel til den perfekte rute, og jeg synes, den rammer nogenlunde plet. Det fede ved ruten er, at mange bliver lukket ind i varmen og kan gøre sig forhåbninger om podiet. Og måske endda sejren, siger Brian Nygaard.
- Den er enormt hård, og den favoriserer ikke en bestemt type rytter. Selvfølgelig er der mange bjerge, men der er også en enkeltstart og et holdløb, og så er der nogle teknisk svære etaper, hvor holdet med den førende rytter skal tænke sig rigtig godt om.
Chris Anker Sørensen er overvejende enig.
- Det er en fed rute. Jeg synes ikke, den er vildt overraskende eller nyskabende, men det er fedt, at de har fundet plads til flere etaper, hvor det er svært at forudse, hvad der kommer til at ske, fortæller han og tilføjer:
- Jeg kan godt lide, at Touren holder fast i det traditionelle med Alperne eller Pyrenæerne lige inden sidste etape til Paris. En stor del af Tour de France er, at der er noget, man vender tilbage til - lidt ligesom ris a la mande juleaften. Det ville være underligt, hvis det pludselig blev erstattet af noget andet.
(Artiklen fortsætter under grafikken)
Adspurgt om rutens nøglepunkter peger Brian Nygaard på distrikterne Champagne og Bourgogne som vigtige for ham personligt. For favoritterne er sagen en anden.
Her følger fem dele af Tour-ruten, hvor løbet kan vindes. Og tabes.
1. Tidlig bjergetape
Da årets Tour-felt rullede fra Annecy på 10. etape var der tale om løbets første regulære bjergetape. Så længe skal vi ikke vente i 2019. Allerede på femtedagen rammer rytterne bjergkæden Vogeserne i Frankrig nordøstlige hjørne, og 6. etape byder på løbets første bjergafslutning.
Tour de France 2019 i tal
- 3.460 kilometer
- 30 stigninger i kategori HC, 1 og 2
Etaperne
- 7 flade
- 5 kuperede
- 7 bjergrige (hvoraf 5 slutter opad)
- 2 tidskørsler (en individuel og et holdløb)
- Det er fedt med en tidlig bjergetape. I Touren har der modsat i Giro d'Italia og Vuelta a Epaña ofte været et langt tilløb, og det er godt, at man nu gør noget andet, siger Chris Anker Sørensen.
Inden rytterne rammer målbjerget Planche des Belles-Filles, skal de over fire kategoriserede stigninger. Heriblandt bjergene Grand Ballon og Ballon d'Alsace.
- Det er interessant, at der ligger en meget hård bjergetape så tidligt. Det betyder, at de store favoritter skal disponere kræfterne. Hvis man tager trøjen og bruger sit hold op for tidligt, kan det blive et problem senere i løbet, supplerer Brian Nygaard.
- Der er allerede sket tidsforskelle inden da med holdløbet på 2. etape. Planche de Belles Filles er en virkelig god mulighed for at se det tidlige klassement udforme sig.
2. Undervurderet udbrudsterræn
- 8. etapen til Saint-Étienne kan snyde, og det er en af de etaper, jeg glæder mig rigtig meget til at se. Den har de her korte stejle stigninger, som på profilen ligner noget a la Valby Bakke, men det er de bestemt ikke. Det er hårde stigninger, vurderer Chris Anker Sørensen.
Dagen efter venter endnu en svær etape i området, når rytterne på Bastilledagen drejer ind i landet mod Brioude.
- Massif Central er altid enormt svært at forudsige på grund af vejret. Det kan være et af de varmeste steder i Frankrig, og så kan det være et af de steder, hvor det regner allermest, siger Brian Nygaard og tilføjer:
- De etaper har en tendens til at blive undervurderet. Det er enormt besværlige veje at køre på og asfalten er langsom. Samtidig kommer de i en midterdel, hvor folk måske tror, de kan spare sig efter de hårde etaper i Vogeserne. Etaperne er som udgangspunkt oplagte for udbrud, men derfor kan klassementfolkene godt begynde at røre på sig.
3. Hård enkeltstart
Ruten byder på to tidskørsler, men kun en enkeltstart hvor favoritterne dyster mod hinanden individuelt. Den er 27 kilometer lang, køres i og omkring sydfranske Pau og udgør løbets 13. etape.
- Enkeltstarten bliver afgørende. Det er fedt, at den ikke ligger som den næstsidste etape (som i 2018), for det kan nemt ende i et antiklimaks. Den er hård og ikke voldsomt lang, og derfor vil nogle af bjergrytterne kunne overleve uden at indkassere et kæmpe tidstab, vurderer Brian Nygaard.
- Enkeltstarten er med stigninger på en hård rundstrækning. Ryttere som Miguel Ángel López og Romain Bardet må være glade, for de ville stå betydeligt værre, hvis det var en lang, flad enkeltstart, lyder det fra Chris Anker Sørensen.
4. Tourmalet
I forhold til 2018-udgaven er der næste år byttet om på Tourens to store bjergkæder, så Pyrenæerne kommer midt i løbet. Her venter to bjergafslutninger, hvor særligt den første er bemærkelsesværdig.
På den korte 14. etape skal rytterne over Col du Soulour, inden der er mål på mytiske Col du Tourmalet for tredje gang i Tour de France' historie.
- Det er så fedt, at der er mål på toppen af en af de mest legendariske Tour-stigninger. De to foregående gange har virkelig været fede etaper, siger Chris Anker Sørensen.
Der var mål på Tourmalet første gang i 1958 og anden gang i 2010, hvor Alberto Contador og Andy Schleck udkæmpede en stor duel. Spanieren vandt etapen, men er siden blevet frataget resultatet og den senere Tour-sejr på grund af hans clenbuterol-sag.
5. 'Massiv Alpeblok'
Tour de France 2019 rundes af med tre monstrøse Alpeetaper, der tager sin start i Embrun. Her ruller de tilbageværende ud på 207 kilometer, der byder på Col du Vars, Izoard og Galibier, inden nedkørslen til målet i Valloire. Den næste byder på bjergafslutning i Tignes, inden de 131 kilometer på 20. etape, hvoraf næsten halvdelen går opad.
Chris Anker Sørensen er begejstret for rutens mange mellemsvære etaper, og han havde gerne set en af dem kort før Paris.
- Rytterne ville nok være mere risikovillige, hvis de lå i de sidste dage. Der ligger i stedet en massiv Alpeblok, som mange nok vil forsøge at spare kræfter til, forklarer han. Eksperterne er enige om, at alt tyder på en afgørelse i Alperne.
- Som regel er det de sidste bjergetaper, der bliver de mest afgørende. Alle vil være trætte, og det gør forskellen, lyder det fra Brian Nygaard, der uddyber:
- Bjergetaperne rummer i det hele taget en spændende kombination af halvlange etaper og ret korte etaper. Det kan betyde, at det først bliver afgjort til allersidst, som vi så det i årets Vuelta. Ruten er ikke ligeså hård som Vueltaens, men den bliver formentlig kørt hårdere, for der er bare bedre cykelryttere med.
Og hvem er så med? Det er det vigtigste spørgsmål, som denne artikel ikke giver svar på. På nuværende tidspunkt er det de færreste ryttere, der med sikkerhed kan sige, at de står på startlisten til næste års Tour de France.
Ikke desto mindre forsøger vi os med et tidligt bud på favoritterne til den samlede sejr.
De kan vinde
Eksperternes udvalgte:
- Chris Froome (Sky)
- Tom Dumoulin (Sunweb)
- Simon Yates (Mitchelton-Scott)
I en alder af 32 år vandt Geraint Thomas sit første Tour de France i år, men eksperterne levner ham ikke mange chancer for at forsvare det resultat.
- Jeg ser ham ikke som den største favorit. Det er stadig Dumoulin og Froome. De to kører så gode enkeltstarter og så godt opad, at det er svært at se, hvor de andre kan tage tid, vurderer Chris Anker Sørensen, der alligevel peger på Massif Central og Vogeserne som steder, hvor angreb på favoritduoen kan give udbytte.
- Vinderen kommer til at være en komplet rytter, der kan gøre forskellen opad. Den absolut mest tydelige er Chris Froome, men for hvert år, der går, banker flere og flere på, lyder det fra Brian Nygaard, inden han bringer et tredje navn i spil.
- Jeg synes i den grad, vi skal tage Simon Yates alvorligt. Han har haft en udvikling i retning af at kunne vinde de store etapeløb. I Giro d'italia kørte han enormt godt, indtil det gik i stykker, og så var han exceptionel i Vuelta a España, hvor han ikke tabte afgørende tid på enkeltstarten.
Simon Yates bar Giroens lyserøde førertrøje til og med 19. etape, hvor han gik ned og tabte knap 39 minutter til vinderen, Chris Froome. Til gengæld vandt Yates Vueltaen. Froome tog også den samlede sejr i Giroen, inden han blev treer i Touren - Tom Dumoulin var næstbedst i begge løb.
- Næste skridt for Dumoulin må være at sigte efter Tour-sejren, men han kunne nok godt have ønsket sig flere enkeltstartskilometer, mener Nygaard.
Danske etapevindere
Eksperternes udvalgte:
Michael Valgren (Dimension Data) bedste bud ifølge Chris Anker
- Valgren har nok rimelig frie tøjler på Dimension Data, så han skal bare ud og jagte etapesejre. Der ser jeg gode muligheder, siger Chris Anker Sørensen. Brian Nygaard er enig:
- De mellemhårde etaper ligger alle godt til Michael Valgren. Med den udvikling han er i, er det kun verdens bedste, der kan slå ham, hvis han rammer dagen.
Magnus Cort (Astana) bedste bud ifølge Nygaard
- Cort har vist i år, at han kan vinde i de store etapeløb, og der er mange fladere etaper for ham, siger Brian Nygaard.
Jakob Fuglsang (Astana)
- For Jakob Fuglsang er der næsten ingen af de hårde eller halvhårde etaper, han ikke vil kunne gå efter. Det kræver, at han dropper sine tanker om klassementet, for ellers lader de ham ikke køre. Han er nødt til at tabe noget tid undervejs, vurderer Brian Nygaard, og Chris Anker Sørensen supplerer:
- Hvis han skal vinde en etape, skal han næsten håbe, Miguel Ángel López flopper, så han selv får lov til at jagte etaper i Alperne.
Søren Kragh Andersen har evnerne, men får formentlig en låst rolle som hjælper for Tom Dumoulin, lyder det. Til gengæld har Kragh og Sunweb gode chancer på holdløbet ifølge Brian Nygaard.
Podiekandidater
Eksperternes udvalgte:
Romain Bardet (AG2R)
- De mange semihårde etaper ligger godt til Bardet, så han kan bestemt være tilfreds. Han får i hvert fald ikke meget bedre Tour-rute end det her. Aldersmæssigt og i forhold til modenhed passer det også perfekt. Nu gik det godt nok nedad bakke for ham i år, men hvis han vil vinde Tour de France, skal det også snart til at være, siger Chris Anker Sørensen.
Miguel Ángel López (Astana)
- Hans svage punkt er helt klart enkeltstarten, men der er jo lidt mindre af den, og han er helt sikkert podiekandidat. Astana skal køre et virkelig godt holdløb, og så skal han gøre forskelllen opad, som vi så i Vueltaen. Han er under et ikke uvæsentligt pres fra holdet, når det kommer til at gøre det samme i Touren, vurderer Brian Nygaard.
Primoz Roglic (Jumbo)
- Jeg tror rigtig meget på Primoz Roglic. Det er en god rute for ham, for han er god til korte stigninger, og han blev nummer fire i år, så han skal regnes blandt favoritterne. Roglic kører gode enkeltstarter og er ikke bange for at angribe. Og så har jeg slet ikke nævnt hans fortid som skihopper, lyder det fra Chris Anker Sørensen.
Herunder får du overblikket over alle 21 etaper: