Cykling

Holm og tidligere verdensmester tror på OL-guld til 'Svanen fra banen'

Michael Mørkøv vandt det københavnske seksdagesløb på banen i februar. Senest blev det guld i parløb ved World Cuppens første afdeling i Paris. Anne Bæk / Ritzau Scanpix

Parløb er tilbage på OL-programmet i 2020. Det samme håber Michael Mørkøv at være, men han kan endnu ikke vide sig sikker.

- Jeg tror, han bliver olympisk mester i parløb med Lasse Norman.

Brian Holm tøver ikke. Den nuværende sportsdirektør og tidligere banerytter spår OL-guld til Michael Mørkøv og hans makker.

Helt så skråsikker er banelandstræner Casper Jørgensen ikke. Faktisk vil han ikke engang garantere den tidligere verdensmester i parløb en plads i flyveren til Tokyo i 2020.

- Vi ved, at der kan ske rigtig meget på to år. Mange af vores ryttere er unge, og det er ikke til at sige, hvordan styrkeforholdet ser ud i fremtiden. Jeg vil ikke love, at Mørkøv og Norman kommer til at køre. I sidste ende kører vi jo med de stærkeste, lyder forklaringen.

Michael Mørkøv selv tager intet for givet. Når den olympiske ild ankommer til Japan, er han fyldt 35 år.

- Jeg føler mig overbevist om, at jeg kan have samme niveau ved OL og køre med om medaljer. Når det er sagt, er det Casper, der skal udtage de to, der har størst chance for at indfri målet. Der er flere rigtig gode ryttere i spil til parløbet, fastslår han.

Guldfugle

Søndagens World Cup i canadiske Milton er et soleklart eksempel på netop dét. Her var Mørkøv og Norman skiftet ud med 25-årige Casper Folsach og 19-årige Julius Johansen, og den unge duo kvitterede for udtagelsen ved at vinde guld i parløbet med 10 point til briterne, der var næstbedst.

- Vi kan nok stille tre par, der kan vinde World Cup-medaljer, så der er masser at tage af, vurderer ekspert i banecykling Alex Rasmussen, der selv blev verdensmester i parløb med Michael Mørkøv i 2009.

Svanen fra banen

Kælenavnet 'Svanen fra Banen' opstod under Tour de France 2012. I løbets første uge blev Michael Mørkøv danskernes kæledægge, da han kørte seks dage i den prikkede bjergtrøje. Det foranledigede en afstemning på TV 2 SPORTs Facebook-side, hvor brugerne kunne stemme på deres foretruke kælenavn.

Største resultater på banen

  • 2007: Bronze ved VM i holdforfølgelsesløb
  • 2008: Sølv ved OL i holdforfølgelsesløb
  • 2008: Bronze ved VM i parløb (med Alex Rasmussen)
  • 2009: Guld ved VM i parløb (med Alex Rasmussen)
  • 2011: Sølv ved EM i holdforfølgelsesløb

Ugen før succesen i Milton blev sæsonens første afdeling kørt i Paris, og her gjorde Michael Mørkøv comeback i World Cuppen. I samarbejde med Lasse Norman satte han alle rivalerne til vægs og vandt guld. Australierne tog sølvet, men de var hele 22 point efter. 

- Det gælder om at have høje ambitioner, og jeg ser Danmark som favoritter sammen med australierne. Der er rigtig gode chancer for, at de vinder OL-guld. Især i lyset af måden, de dominerede i Paris, siger Alex Rasmussen og tilføjer:

 - Jeg tror, det bliver Lasse Norman og Michael Mørkøv. De kører rigtig godt sammen og har erfaringen, hvilket betyder sindssygt meget i et OL-parløb.

Selv forholder Mørkøv sig ydmygt til sin første World Cup-optræden i ti år såvel som De Olympiske Lege.

- Jeg havde stor respekt for opgaven, var meget dedikeret, havde forberedt mig godt, og så var jeg heldig at have en vanvittigt dygtig makker i Lasse Norman. Men det var overraskende for mig, at vi var så overlegne i et ellers stærkt felt, fortæller Mørkøv, der efter eget udsagn fik "klare svar" i Paris.

- Parløbet ved OL er helt sikkert noget, jeg vil satse på fremover og prioritere mest muligt ved siden af arbejdet som landevejsrytter. Jeg tror på, at jeg kan vinde medaljer.

Mål om medaljer

Det mål går fint i spænd med banelandstrænerens forhåbninger.

- Vi har fem olympiske discipliner, og vi går efter at få medalje i dem alle, fastslår Casper Jørgensen, inden han tilføjer:

- Selvfølgelig håber vi på guld. Det er det, vi arbejder for hver dag. Men der kan nå at ske meget, og de andre lande kan stille op med stærkere ryttere, end de har haft med til World Cuppen. Så der er stadig lang vej.

De olympiske discipliner, Danmark deltager i, er 4000 meter holdforfølgelsesløb, omnium og parløb, hvoraf de to sidstnævnte bliver kørt af både danske herrer og damer.

Foruden guldmedaljerne i herrernes parløb har sæsonens to første World Cup-afdelinger givet først guld og siden sølv til Julie Leth og Amalie Dideriksen i samme disciplin på damesiden.

Banelandsholdet i 4000 meter holdforfølgelsesløb har desuden vundet guld ved begge afdelinger - endda uden Niklas Larsen, der normalt er fast inventar. I hans fravær har Lasse Norman, Rasmus Lund, Julius Johansen og Casper Folsach forsvaret de danske farver.

Når du ser ham lave sine lead outs, gør han ting, som næsten ikke er mulige

Brian Holm, sportsdirektør

Ifølge ekspert Alex Rasmussen er landstrænerens OL-målsætning lige i øjet.

- Målet skal være medaljer. Når danskerne kan være så dominerende i to World Cups tæt på OL, er det det eneste rigtige at gå efter.

Umulig elegance

Tilbage ved præstationen i Paris var det ikke kun Michael Mørkøv selv, der lod sig imponere. Den 33-årige cykelrytter skulle bevise sit værd over for banelandstræneren, og han efterlod et utrolig pænt indtryk.

- Det var rigtig flot. Et er, at han kører virkelig taktisk klogt, men han var også fysisk stærk, så det var en meget overbevisende præstation, siger Casper Jørgensen.

Endnu større var benovelsen hos Mørkøvs sportsdirektør på Quick-Step.

- Michael er one in a million. Jeg så ham i seksdagesløbet (det københavnske, red.), hvor han var landet dagen før, efter han havde kørt Tour Down Under. Altså, han lander med mange timers jetlag, og så kører han seksdagesløb og vinder, fortæller Brian Holm, der finder æstetisk tilfredsstillelse i 'Svanens' anstrengelser.

- Han ligner en mynde, når han sidder på banecyklen, og når du ser ham lave sine lead outs, gør han ting, som næsten ikke er mulige. Han har simpelthen næse for det, og han er så elegant.

Hvis det lykkes Michael Mørkøv at køre sig på det danske landshold til OL, vil han gøre alt for, at det ikke ender som sidst.

- I parløb kan alt ske. Der er meget teknik og taktik, der spiller en rolle, så det kommer ikke kun an på styrke. Et godt eksempel er, at Alex Rasmussen og jeg var storfavoritter ved OL i 2008. Vi lå længe til at køre med om medaljer, men endte alligevel på en sjetteplads, fordi tre andre par overhalede os indenom, fortæller den tidligere verdensmester, inden han med Tokyo i tankerne fastslår:

- Selvfølgelig skal vi stille op for at blive olympiske mestre.