Cykling

52-årig vil køre Paris-Roubaix – nu har han fundet et hold

Andrea Tafi (Mapei) jubler over sin sejr i Paris-Roubaix 1999. Pascal Pavani / Scanpix Denmark

Den tidligere cykelstjerne Andrea Tafi nærmer sig et comeback i Paris-Roubaix. Han har et hold på plads, men vil ikke nævne hvilket.

Andrea Tafi vinkede ud til publikum. Han var lige kørt ind på velodromen i Roubaix i 1999 i den italienske mesterskabstrøje, men han vidste sejren var hjemme.

Få hundrede meter senere stoppede han med at træde. Han strakte sin krop og kyssede ud til publikum. Han havde vundet Paris-Roubaix 1999 - 32 år gammel.

Tyve år efter sin sejr håber Andrea Tafi at gøre comeback i ’Klassikernes Dronning’.

I slutningen af oktober meldte han ud, at han håbede at kunne køre løbet i 2019, og nu ser det ud til, at det ønske bliver opfyldt. Det fortæller Tafi til det hollandske medie Het Laatste Nieuws.

- Alle siger, at jeg er skør, men det mener jeg ikke. Jeg følger mit hjerte. Jeg ved, hvor svært det er, men jeg vil også se, hvor mine grænser er.

Ifølge mediet har Tafi forhørt sig hos Patrick Lefevere, der ejer Quick-Step-mandskabet, men her kunne han ikke få en plads.

- Patrick (Lefevere, ed.) sagde: " Andrea, jeg har et meget godt hold. Jeg kan godt lide, hvad du foreslår, men jeg kan ikke give dig et sted." Det er selvfølgelig forståeligt. Heldigvis fandt jeg et andet stort hold. Desværre kan jeg endnu ikke sige hvilket, lyder det fra Tafi.

Det bliver svært

TV 2 SPORTs cykelekspert Brian Nygaard har tidligere arbejdet sammen med Andrea Tafi, da italieneren kørte på Bjarne Riis’ cykelhold i 2003.

Der mange måder at få en midtvejskrise på, og det her er i det mindste en sund måde at få den på

Brian Nygaard

Dengang kørte Tafi sig til en femteplads i monumentet, men det skal italieneren og andre cykelsportsfans ikke forvente sker igen, siger Nygaard.

- Han burde kunne træne sig i en form, der kan betyde, at han kan gennemføre løbet. Men om han kan finde løbsfarten og komme finde hurtigheden i benene - det bliver svært.

Og det er ikke den eneste udfordring, der venter Andrea Tafi, vurderer TV 2 SPORTs cykelekspert.

- Jeg kan forestille mig, at det bliver relativt svært for ham, da han skal ind i systemet, have en licens og et blodpas, der hører med nu til dags, lyder det fra Brian Nygaard, der ikke har noget problem med, at en 52-årig tidligere toprytter stiller til start i et af verdens hårdeste endagsløb.

- I udgangspunktet kan vi alle blive enige om, at det er et PR-stunt. Der mange måder at få en midtvejskrise på, og det her er i det mindste en sund måde at få den på.

- Fred være med, hvis et hold tager ham med, så længe han ikke tager pladsen en ung rytter. Jeg hører ikke til dem, der kan blive sur over, at han vil gøre det her. Alle har en drøm, og det her er hans, siger Brian Nygaard til TV 2 SPORT.

Andrea Tafi har udover Paris-Roubaix også vundet monumenterne Flandern Rundt og Lombardiet Rundt samt klassikeren Paris-Tours.

I forbindelse med en gentestning af dopingprøver taget under Tour de France i 1998 blev en prøve fra Tafi testet positiv for EPO.

Offentligheden fik først kendskab til prøveresultatet i 2013 og Tafi er aldrig dømt for doping.

Udover Tafi blev ryttere som Marco Pantani, Jan Ullrich, Erik Zabel, Bo Hamburger, Laurent Jalabert, Mario Cipollini og Abraham Orlano også testet positiv for EPO under Tour de France 1998.