Cykling

Chris Anker anede ikke, han er med i Oscar-indstillet film

Dokumentarfilmen 'Wonderful Losers' spås ikke mange vinderchancer af en dansk filminstruktør og Go' morgen Danmarks faste filmanmelder.

Den tidligere cykelrytter Chris Anker Sørensen fik en dag tilsendt et billede af en filmplakat med sig selv på. Det var underligt, tænkte han, for han var ikke klar over, at han havde medvirket i en film.

- Scenen med mig i filmen kan jeg ikke huske. Jeg havde hjernerystelse og var helt væk, siger Chris Anker Sørensen om sit styrt i 2014-udgaven af Giro d'Italia.

Den har ikke en chance i begge felter. Det er ikke, fordi det nødvendigvis er en dårlig film, for det er den ikke

Ann Lind Andersen, filmanmelder

- Jeg synes faktisk også, at det er lidt ubehageligt at se. Det er ting, jeg ikke vidste, var sket. Jeg kan se, at jeg er der og taler, men det er mærkeligt, for jeg har ingen erindring om det, siger han til TV 2 SPORT.

Alligevel har han set dokumentarfilmen 'Wonderful Losers' flere gange.

- Det er en ret fin film. 'Wonderful Losers' er måske ikke den mest flatterende titel, men det er nu en meget god historie. Det er bagsiden af det, der ikke altid er lige glamourøst, siger Chris Anker Sørensen, der udgik af løbet dagen efter styrtet.

- Da vi filmede Sørensen, var det storslået

'Wonderful Losers' er Litauens bud til en nominering i kategorien 'best foreign language film' (bedste udenlandske, ikke-engelsksprogede film) ved Oscar-uddelingen i 2019. Filmen er også indstillet til en nominering i dokumentarkategorien.

Lyn-analyse

Filmisk er den ikke banebrydende. Hvis den skulle vinde dokumentarprisen, skulle den også have et socialt stærkt tema og noget indignation, som den slet ikke har. Den har en stærk æstetisk sans, men den er ikke vigtig for verden. Den er et overflødighedsprodukt. Den er dog vigtig for mig, fordi jeg elsker cykelsport, og en masse mennesker, der kan lide cykelsport.

Men er den værd at se?

Absolut. Den viser nogle sjældne ting i billede og især i lyd. Scoopet er i virkeligheden lyden i filmen. At vi får lov til at høre de her samtaler, som vi ellers aldrig hører. Det er en smuk og betagende film.

Den handler om vandbærere og hjælperyttere, der tilsidesætter egne vinderchancer og ofrer stort for holdet. Instruktør Arunas Mateli har fulgt rytterne i syv år under etapeløbet Giro d'Italia, set fra holdenes lægestab, og filmen har allerede vundet syv priser.

- Det var først, da vi skød scenen med Chris Anker, at jeg vidste, vi kunne lave en film. Vi skød dag ud og dag ind og fik ikke noget materiale i hus, som kunne røre mig eller illustrere, hvordan jeg har det med cykling. Men da vi filmede Sørensen, var det storslået, siger Arunas Mateli til TV 2 SPORT.

Scoopet er i virkeligheden lyden i filmen. At vi får lov til at høre de her samtaler, som vi ellers aldrig hører

Daniel Dencik, filminstruktør

- Det kunne ikke være skrevet bedre som fiktion. Vil man vide, hvordan det er at køre cykelløb på øverste niveau, skal man se den scene, hvor han er styrtet. Han var forvirret, men han kører videre fuldstændig plasket ind i mudder, siger instruktøren og kalder samtidig scenen med Chris Anker Sørensen for "nøglescenen".

- Han er en helt, fordi han gjorde mageløse ting. Ingen, der ser filmen, vil kunne forstå, hvordan han kan blive ved med at køre. Han er en jernmand. Vi besluttede at putte ham på filmplakaten som en nøgleperson, der repræsenterer den styrke, der er i cykling.

Styrtet gjorde Chris Anker bange

For Chris Anker Sørensen var turen i muddergrøften skelsættende.

- Jeg ændrede mig som rytter efterfølgende, og jeg begyndte også at få et blik for, at der var andet i livet end cykelløb, siger han.

Jeg har ingen forventninger. Jeg er bare glad for at være blandt de bedste film

Arunas Mateli, filminstruktør

- Tiden før styrtet var en betydelig bedre del af min karriere end tiden efter. Styrtet var med til, at jeg lige pludselig ikke havde den samme ro, når jeg kørte i feltet. Jeg var blevet mere forsigtig og bange, og jeg tænkte lidt mere over tingene.

Faktisk husker den danske mester fra 2015 ikke 80 kilometer af den etape, hvor han styrtede alvorligt.

- Jeg kan huske, at jeg kommer op på toppen af bjerget og vil tage en bar. Det er det sidste, jeg kan huske, inden jeg styrter halvanden til to kilometer efter. Der er også nogle ting lige før styrtet, der er væk.

Burde de havde standset dig dengang?

- Ja, det synes jeg helt klart. Man kan godt fornemme i filmen, at de også selv er i tvivl, om de skal stoppe mig, men jeg kan tale italiensk med dem, og så tænker de, at det er okay at fortsætte. Jeg nævner også mine børns navne, svarer han.

Det er ikke sådan, at jeg tænker, at jeg får Hollywood-roller i fremtiden, hvis den skulle gå hen og vinde

Chris Anker Sørensen, tidligere cykelrytter

- Det er vildt, at jeg virker nogenlunde klar, selvom jeg ikke aner, hvad jeg foretager mig.

Klar til Oscar-fest

Chris Anker Sørensen har aldrig mødt instruktøren af filmen personligt. Han kan i hvert fald ikke huske det, hvis han har. Men skulle Arunas Mateli ringe til ham en dag og invitere på Oscar-fest, er 'Oksen fra Hammel' klar.

- Det er fedt, at den har fået en masse hæder. Det er jeg glad for på instruktørens vegne. Jeg ved ikke, hvor meget jeg kan bruge det til, men det er meget sjovt, hvis den skulle ende med at vinde en Oscar. Så kan jeg købe en Oscar-statuette af plastic og sige, at jeg har vundet en Oscar.

- Men det er ikke sådan, at jeg tænker, at jeg får Hollywood-roller i fremtiden, hvis den skulle gå hen og vinde, siger Chris Anker Sørensen med et smil.

Lyn-analyse

Den har ikke en chance i begge felter. Det er ikke, fordi det nødvendigvis er en dårlig film, for det er den ikke. Det er en ret interessant, stærk film på mange måder inden for cykelsporten. I dokumentargenren, hvor den måske ville have haft den største chance, mangler den en følelsesmæssig kapow, som mange af dokumentarfilmene har i dag. I hvert fald dem der vinder. Den kører mere på fascination end det følelsesmæssige greb i publikum. Hvis den vinder en Oscar, bliver jeg virkelig overrasket. Jeg tror ikke, at Chris Anker Sørensen skal pudse sin smoking af lige i første omgang.

Havde du regnet med at medvirke i en film, der skulle blive indstillet til en Oscar-nominering?

- Nej, det havde jeg godt nok ikke, selvom jeg holdt meget af at spille skuespil, da jeg var barn. Men det var ikke lige den vej, jeg tænkte, at jeg nogensinde skulle gå. Det strejfede ikke min hjerne i et sekund, svarer han.

Instruktør har ingen forventninger

Arunas Mateli er lykkelig over, at hans film nu er med i kapløbet om en Oscar, men han er også godt klar over, at konkurrencen er hård i begge kategorier, og at filmens vinderchancer derfor er minimale.

Jeg tror ikke, at Chris Anker Sørensen skal pudse sin smoking af lige i første omgang

Ann Lind Andersen, filmanmelder

- Jeg ved, at folk, der har set filmen, er glade for at få et indblik i cykelverdenen. Jeg har ingen forventninger. Jeg er bare glad for at være blandt de bedste film, siger den litauiske filminstruktør.

I midten af januar finder Arunas Mateli og Chris Anker Sørensen ud af, om 'Wonderful Losers' bliver nomineret til en Oscar. Selve uddelingen finder sted i Dolby Theatre i Los Angeles 24. februar 2019.