Kampen om de sidste pladser til Tour de France 2019 - del 1

16x9
Niki Terpstra på podiet efter sin sejr i Flanderen rundt Foto: Dirk Waem / Ritzau Scanpix

Klumme: I fire klummer vil jeg forsøge at give mit bud på, hvilke fire hold der ender med at komme med til Tour de France på de yderste mandater.

I løbet af december gennemgår vi de 18 World Tour-hold i 18 forskellige podcasts. Men der er også sket meget i det, man kan kalde international cyklings anden division, og det vil jeg kigge nærmere på i fire klummer. Her er første del - den handler primært om Direct Energi og Arkéa Samsic.

Uden den, er det ikke sikkert, vi får "gorillaens" sejr brøl at høre.

Chris Anker om André Greipel

Hvis vi tager de danske briller på, springer det selvfølgelig i øjnene, at vi endelig igen har fået et professionelt hold.

Det er godt for dansk cyklings fremtid, da det alt andet lige betyder, at flere unge talenter kan få chancen. Derudover kan man jo drømme stort og håbe, at vi i en ikke alt for fjern fremtid kan få et dansk hold i Tour de France igen. 

Når det så er sagt, så kommer Riwal Readynez til at få en hård første sæson. Nu skal der spurtes imod André Greipel fremfor Vincent Hoppezak. Derfor er de ikke et af de hold, der er i spil til et Tour de France-wild card i 2019. Det samme gør sig gældende for talentfabrikken Hagens Berman Axeon, som har den tidligere junior verdensmester Jakob Egholm og U23-enkelstartsverdensmesteren Mikkel Bjerg i truppen.

Arkéa Samsic

Fra unge danskere til gamle Greipel.

Han er skiftet til mit tidligere hold, som i år hed Fortuneo Samsic, næste år hedder de Arkéa Samsic. Jeg er spændt på at se, hvordan det kommer til at gå. Det var ikke lige det sted, jeg så ham skifte til. Ikke kun på grund af den sproglige og kulturelle barriere. Mere foruroligende for ham er det, at han kun har fået landsmanden Robert Wagner med til at hjælpe sig. Derudover er det småt med folk til at støtte ham. Det kan sagtens blive et svært år for Gorillaen. Grunden til, han har vundet så mange sejre i sin karriere, er al den støtte, han har fået i sine mange år på Lotto Soudal. Uden den, er det ikke sikkert, vi får "gorillaens" sejrsbrøl at høre igen.

Warren Barguil er fortsat at finde på Arkéa Samsic. Han skal i den grad finde melodien igen efter et miserabelt 2018. Han underpræsterede i den grad i 2018. At gå fra bjergtrøje og to etapesejre i Touren i 2017 til en 14. plads som bedste resultat i år er bare ikke godt nok. I det hele taget var 2018-sæsonen lidt en skuffende omgang for Fortuneo med kun to sejre. Greipel skal nok sørge for, at det tal vokser til 2019. Han vandt immervæk otte sejre i år.

Med lidt flere sejre, og så især fordi de har den franske darling Barquil på holdet, skal Arkea Samsic nok komme med til Tour de France.

Direct Energie

Med 14 sejre, hvor de to var i Paris Nice, var 2018-sæsonen bestemt godkendt for Direct Energie. Især Jonatan Hivert var flyvende. Han leverede mere, end man kunne forvente.

Franske Jonathan Hivert vandt 3. etape i Paris-Nice.

Eneste malurt i bægeret var, det ikke blev til de store triumfer i Tour de France.

Calmejane var flere gange i top ti, men som Valgren i den grad antydede i sit interview lige efter Corts etapesejr, kørte han ikke altid lige klogt.

Michael Valgren var i ekstase efter 15. etape, hvor Magnus Cort vandt, mens han selv blev nummer fire. Video: TV 2 SPORT

Han er dog stadigvæk deres ubestridte kaptajn til etapeløbene. Han prøvede nogle gange i løbet af 2018 at køre klassement, hvilket jeg ikke håber, han gentager i 2019. Han skal bare afsted i udbrud, for det er der, han er bedst.

Derudover skal han måske overveje ikke, at blive uvenner med samtlige rytter i feltet.

Chris Anker om Terpstra

Tilgangen af Niki Terpstra er nok dette transfervindue største overraskelse. Det er ikke tit, man ser en Flanderen Rundt-vinder tage et skridt betydeligt ned. 

Bevares det er til et af de bedste hold på næstbedste niveau, men han kommer jo fra vinderen af holdranglisten 2018, Quick Step. Tilgangen af Terpstra har ihvertfald tilført Direct Energie en ny dimension. Nemlig at de i den grad kan gøre sig gældende i brostensløbene. Spørgsmålet er så bare, om Terpstra ikke kommer til at savne, de taktiske muligheder en overtalssituation giver.

Mange af hans sejre er kommet, som følge af de sad flere ryttere fra samme hold i gruppen. Al ære og respekt for Adrien Petit, men Terpstra kommer til at sidde meget alene. Det giver selvfølgelig en vis frihed, men det kan også gøre, han kommer til at lukke mange huller selv. Han er en virkelig god cykelrytter, men skiftet til Direct Energie er måske ikke det bedste for hans karriere. Derudover skal han måske overveje ikke at blive uvenner med samtlige rytter i feltet. Han spillede sejren i Paris Tours af hænde, fordi han havde fort travlt med at skændes med Cosnefroy.

Med tilgangen af Nicollo Bonifazion har de fået en halvhurtig herre, der godt kan vinde i ny og næ. Han kommer fra Cuneo i Italien, som ligger lige ved grænsen. Så sproget burde ikke volde problemer. Ellers må hans bror hjælpe ham, for han har nemlig kørt for et lidt mindre fransk cykelhold de sidste par år. Alt andet lige er jeg ret sikker på, at vi igen i år får Direct Energie at se i Touren. Enten via et wild card eller takket være, at de er et af de to bedste hold på ranglisten. Det sidste kan Terpstra hjælpe dem med.

Der er dog også andre franske hold, der gerne vil med. Læs mere om det næste gang.