Kampen om de sidste pladser til Tour de France 2019 - del 2

16x9
Nacer Bouhanni jubler efter sejr Foto: Jorge Guerrero / Ritzau Scanpix

Klumme: I fire klummer vil jeg forsøge at give mit bud på, hvilke fire hold der ender med at komme med til Tour de France på de yderste mandater.

I løbet af december gennemgår vi de 18 World Tour-hold i 18 forskellige podcasts. Men der er også sket meget i det, man kan kalde international cyklings 2. division, og det vil jeg kigge nærmere på i fire klummer. Her er anden del - den handler primært om Cofidis og Vitael Concept.

Cofidis - nu med Jesper Hansen

Cofidis anses som selvskreven til en Tour-billet. Selvom vi er efter holdet til tider, så blev det til 21 sejre i 2018 - heriblandt en sejr i Vueltaen.

Det kan tyde på, at ledelsen sidder tilbage med samme følelse som os. Derfor har de hentet en del nyt ind til holdet. Med afgangen af Navarro er det naturligt at hente folk som Nathael Berhan og Atapuma til at forstærke dem i bjergene. Atapuma har ikke levet op til det ellers flotte navn de seneste år.

Han skulle måske snare have heddet Atakrill. Han er i den grad gået i ét med asfalten, og han har været meget anonym, lidt ligesom en krill i havet.

Bouhanni er ikke kendt for at være en mand, der tager fløjlshandskerne på

Chris Anker om Bouhanni

Jesper Hansen er også kommet til. Jag håber på det bedste for Jesper, men frygter lidt, det ikke er et godt match. Jesper er en rytter, der har brug for vejledning og støtte. Det ved jeg ikke, om han kommer til at få (du kan høre meget mere om dette i vores podcast om Astana, der udkommer midt i december).

Italienske Filippo Fortin er en rytter, der kan finde ud af at vinde, hvilket har gjorde flere gange i 2018. Nu skal han vise, han kan gøre det på lidt højere niveau. De har også hentet min tidligere holdkammerat Pierre Luc Perichon, vinderen af Poly Normand i år. Et ukendt løb for de fleste danskere, men som der er meget prestige i på fransk jord. Alt i alt er der blevet handlet meget fornuftigt ind. Samtidig med de stadigvæk har Herrada-brødrene, den ret hurtige Laporte og problembarnet Nacer Bouhanni.

Nacer Bouhannis Vuelta etapesejr sikrede ham nok endnu en sæson hos Cofidis. Der var nogle skærmydsler i sæsonens løb imellem ham og Laporte. Med Tour-udtagelsen virkede det til at ledelsen havde valgt side. Mon ikke det er en diskussion, de skal tage igen. Bouhanni er ikke kendt for at være en mand, der tager fløjlshandskerne på.

En fransk op- og nedtur

Delko Marseille levner jeg ikke nogen chance i kampen om Tour-deltagelse. Når dine største navne er Brenton Jones og Javier Moreno, er deltagelsen i Tyrkiet Rundt mere end rigeligt.

Til gengæld har Vitael Concept oprustet i forsøget på ikke at blive fravalgt endnu engang. Deres stjerne er fortsat Bryan Couqard. Hans problem er bare, han mangler en sejr på allerhøjeste niveau. Han var tæt på i Tour de France 2016, men lige ved og næsten tæller ikke i historiebøgerne. 

Med tilgangen af tre meget prominente franske ryttere Cyriel Gautier, Pierre Roland og Arthur Vichot, har de gjort deres kandidatur lidt stærkere. Bevares, Pierre Roland har ikke leveret helt som tidligere tider de sidste par sæsoner. Han satte dog alligevel sit præg på årets Tour - Vueltaen for dens sags skyld - med talrige udbrudsforsøg. I Vueltaen var han ikke langt fra en etapesejr på fjerde etape.

For de franske hold kan en invitation til Tour de France være alfa omega

Chris Anker om Tour de France invitation

Vichot var også med fremme mange gange med en samlet sejr i Tour de l’Ain, samlet tiendeplads i Schweiz Rundt og en syvendeplads i GP Quebec. Han er bare en klasserytter. Vi taler altså om et betydeligt stærkere hold til 2019. Den oprustning kan meget nemt betyde, at et wild card bliver sendt deres vej.

Når jeg ser på alle de franske hold, kan man tydeligt se, der virkelig er blevet handlet ind. For de franske hold kan en invitation til Tour de France være alfa og omega. Her kan en profil være udslagsgivende. Vigtigheden af invitationer understreges meget godt af hele miseren med Aqua Blue.  

Nu når de franske hold har oprustet relativt meget, kan det godt blive svært, for et ikke-fransk hold at komme i spil.

Direct Energie og Cofidis står nok lige pt. som de to stærkeste hold på næstbedste niveau. Derudover spiller den nationale interesse ind, så de to sidste kunne sagtens tilfalde Arkéa Samsic og Vitael Concept. Jeg er overbevist om, at Prudhomme gerne ser Warren Barquil og Pierre Roland på startstregen til Touren 2019.  Dermed ikke sagt at der ikke er andre hold i spil. Det vil jeg komme nærmere ind på næste gang.