Cykling

Skæbnesvangert år: Her er Team Skys muligheder

Team Sky står til at miste tronen i cykelsporten både økonomisk og sportsligt. Her er scenarierne for Team Sky, der går et skæbnesvangert år i møde.

Team Sky udsendte onsdag en nyhed, som kan ændre på magtbalancen i international cykelsport. Sponsoren Sky, som har finansieret holdet lige siden starten i 2009, stopper efter 2019-sæsonen

Det efterlader reelt det britiske storhold uden finansiering efter 1. januar 2020. Og det er ikke et hvilket som helst hold i cykelsporten, som er truet af lukning. Team Sky har over de seneste ni år vokset sig større og større, og det seneste regnskab fra 2017-sæsonen viser, at holdet havde et årligt budget på 285 millioner kroner. 

Ingen andre hold i cykelsporten har så mange penge til rådighed. Til sammenligning ligger de fleste World Tour-hold med et budget i omegnen af det halve. 

- Team Sky er langt større økonomisk end det næststørste hold i verden, og derfor er det en meget stor investering, der skal til, for at holdet kan fortsætte efter 2020, siger TV 2 SPORTs cykelekspert, Brian Nygaard. 

Nygaard var ansat på Team Sky i den spæde start i 2009, og han har siden været med til at starte cykelholdet, Leopard-Trek, som økonomisk og sportsligt lå blandt de øverste i verden i 2011. 

Han vurderer her scenarierne for det britiske storhold efter 2019-sæsonen.

1. Scenarie: Holdet fortsætter med ny stor hovedsponsor

Første scenarie er det lykkeligste for Team Sky. Det indebærer, at en ny hovedsponsor på størrelse med Sky træder ind med lige så mange penge og med samme tillid til ledelsen i Team Sky, som er anført af David Brailsford. 

Rigtigt meget kommer til at afhænge af, hvor ærgerrig David Brailsford er

Brian Nygaard, cykelekspert

Det vil kræve, at en rekordstor sponsor i cykelsporten afløses af en ny rekordstor hovedsponsor. Det bliver en svær opgave for Brailsford at få det scenarie til at blive en realitet, vurderer Brian Nygaard. 

- Jeg vil nødigt sætte procenter på, hvor sandsynligt det scenarie er. Det er ikke utænkeligt, men vi skal holde os for øje, at det kræver usædvanligt mange penge.

- Der er nogle hold, der lever af, at en rigmand investerer, men Team Sky er på et andet og højere niveau, og der tror jeg, at de er afhængige af, at en stor, global virksomhed vil være med til at drive et hold på den måde, Team Sky gør. 

David Brailsford er manden, der skal få det til at lykkes, og han har i hvert fald ét es i ærmet, når han skal udarbejde salgspapirer til eventuelle investorer. 

- Brailsford har et relativt succesgaranteret produkt, fordi Team Sky har været så dominerende i specielt Tour de France, som eksponeringsmæssigt står over alt andet. Team Sky ved, hvordan man dominerer det mest eksponerede og prestigefyldte i cykelsporten. De har en 'track record', som intet andet hold i moderne cykelsport kan vise frem.

2. Scenarie: Holdet fortsætter med mindre budget

Det næstbedste scenarie for det britiske hold er, at der kommer en eller flere nye hovedsponsorer ind, som kan lægge penge til, at holdet kan fortsætte men med et betydeligt lavere budget.

- Rigtigt meget kommer til at afhænge af, hvor ærgerrig David Brailsford er, og hvor interesseret han er i at drive et cykelhold videre, som er mindre. For det vil betyde, at det bliver et markant anderledes hold, som kommer i øjenhøjde med de andre hold på World Touren. 

- Der er også den mulighed, at David Brailsford vil vise alle, at han kan gøre det samme bare med færre penge. Så kan han beholde Egan Bernal, vinde Tour de France med ham, og lade nogle af de andre stjerner gå. 

I dette scenarie er der ikke penge til at opretteholde det nuværende niveau. Det vil helt konkret betyde, at der ikke er råd til at betale lønninger til alle stjernerne på holdet, som blandt andre tæller Chris Froome, Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski og stjerneskuddet Egan Bernal. 

Vi har før set, at meget succesfulde hold har haft svært ved at få fremtiden på plads

Brian Nygaard, cykelekspert

Cykelholdet Team Sky har en speciel ejerstruktur. Virksomheden Tour Racing Limited driver cykelholdet, og det er ejet af Sky. En hovedsponsor vil derfor skulle købe virksomheden, og de forpligtelser, der følger med, eller også skal der laves en ny ejerstruktur bag holdet, og det kan ændre på forpligtelserne, som først og fremmest drejer sig om lønninger. 

Flere af de store stjerner på holdet har kontrakt med Team Sky i flere år, men det kan der blive lavet om på i dette scenarie. 

- Hvis holdet ikke kan overholde de kontraktlige forpligtelser overfor rytterne, er rytterne heller ikke interesserede i at blive. Holdet kan ikke betale ryttere og medarbejdere i matadorpenge.

- Team Sky skal derfor meget nøje vurdere, hvilke ryttere de vil holde fast i, og hvem de vil lade gå, og der er helt sikkert et stort spænd mellem lønninger på rytterne. 

Dette scenarie vil betyde, at flere af de store stjerner forlader Team Sky efter 2019. 

3. Scenarie: Holdet lukker 

Det sidste scenarie betyder, at når Team Sky kører det sidste løb i 2019-sæsonen, bliver det også holdets sidste løb nogensinde. 

- Det er spekulativt, men det er en mulighed. Historien har vist, at rytterne begynder at blive urolige, hvis ikke der er afklaring over fremtiden. Rytterne vil gerne have en sikkerhed for deres løn, og så bliver det et tålmodighedsspørgsmål. Hvor lang tid de vil vente på, at David Brailsford får økonomien på plads til sæsonen efter? 

Selv hvis Team Sky vinder løb på stribe i begyndelsen af 2019, vil det ikke nødvendigvis bringe dem tættere på at redde holdet til 2020. 

- Vi har før set, at meget succesfulde hold har haft svært ved at få fremtiden på plads. HTC-Highroad er det bedste eksempel på, at der er ikke nogen direkte vej fra sejre til finansiering i cykelsporten.

Egan Bernal forlængede så sent som i oktober sin kontrakt med Team Sky i fem år, men hvis holdet lukker, skal han på kontraktjagt allerede i næste sæson. 

Lukker holdet, og rytterne skifter videre til andre hold, er der reelt ikke nogen værdi tilbage i virksomheden, udover de få materielle goder, som holdet ejer i form af for eksempel holdbusser. Derfor vil der heller ikke være ret meget at sælge for Team Sky.

- Når man sælger et cykelhold, sælger man egentlig bare forpligtelsen til at betale en masse lønninger.

- Et cykelhold er en struktur, der har forpligtelser overfor ryttere og medarbejdere, men ikke så meget mere end det. Der er ikke noget stadion, som der er i fodbold, og man ejer ikke noget eller nogen. Og det er lige præcis det, der er så skrøbeligt ved et cykelhold. Et cykelhold eksisterer i kraft af, at sponsoren lægger navn, farver og penge til holdet, siger Brian Nygaard. 

Team Sky er i øjeblikket på træningslejr på Mallorca. Holdet oplyser til TV 2 SPORT, at det foreløbigt er ”business as usual” med træning og møder. Det har ikke været muligt at interviewe ledelsen på holdet, men i pressemeddelelsen fortæller Team Sky, at de vil arbejde på at holdet fortsætter i 2020. 

Ryttere og medarbejdere på Team Sky blev informeret om Skys sponsorstop tirsdag aften. Chris Froome skriver på instagram, at han håber og satser på, at holdet fortsætter på samme niveau efter 2020.