Cykling

Team Sky har travlt med at finde ny hovedsponsor, mener Chris Anker

Sir Dave Brailsford, General Manager på Team Sky, taler i telefon under Tour de France i 2017. CHRISTIAN HARTMANN / Scanpix Denmark

Omkring Giroen skal Team Sky have styr på fremtiden, hvis ikke rytterne skal blive nervøse, siger Chris Anker. Holdet håber på afklaring inden Touren.

Onsdag morgen præsenterede det succesfulde cykelhold Team Sky en nyhed, der i særdeleshed overraskede. Det britiske holds ejer og hovedsponsor, medieselskabet Sky, stopper sit engagement i sporten efter 2019-sæsonen.

Dermed skal holdet finde en ny hovedsponsor for at kunne fortsætte fra 2020, og fremtiden skal meget vel være sikret allerede omkring næste års første Grand Tour, Giro d'Italia i maj, hvis ikke usikkerhed skal præge holdets ryttere.

Det mener TV 2 SPORTs cykelekspert og tidligere professionelle cykelrytter Chris Anker Sørensen, der selv har stået i sådan en situation, da han kørte på Bjarne Riis' hold, og Riis kæmpede med at finde en ny sponsor for den efterfølgende sæson.

- Det springende punkt for Team Sky lige nu er, hvor hurtigt holdet kan finde en ny hovedsponsor. For hvis det ikke gør det ret hurtigt, begynder rytterne at søge andre steder hen, fordi de ikke tør vente længere, siger Chris Anker Sørensen.

- Der kommer også en usikkerhed på holdet, som måske gør, at rytterne ikke arbejder så godt sammen, som de hidtil har gjort, fordi nogle hjælperyttere i nogle løb måske sidder og tænker, hvad der er bedst for dem: At hjælpe holdet og sin kaptajn eller sig selv til at få en ny kontrakt et andet sted ved eksempelvis at køre en 12.-plads hjem.

Hvis vi kan finde en ny langsigtet partner, der kan tage holdet ind i en ny æra, vil vi gerne det

Team Sky i et åbent brev

- Det gør folk tidligere end 1. august, hvor nye kontrakter må offentliggøres, så Team Sky skal helst have et eller andet på plads omkring Giro d'Italia, ellers begynder rytterne for alvor at se sig om efter noget andet. Så der er i hvert fald også noget arbejde, der skal gøres fra holdets ledelse med at sørge for, at rytterne ikke bliver nervøse.

Svært at finde sponsorer i cykling

Medieselskabet Sky trådte ind i britisk cykling i 2008, og i slutningen af februar 2009 blev cykelholdet Team Sky præsenteret. Gennem årene har Sky med enorme pengebeløb revolutioneret professionel cykelsport og været med til at professionalisere sporten endnu mere og udvikle ny teknologi.

Tidligere i år kom Sky på amerikanske hænder, da tv-giganten Comcast blev eneejer af det britiske selskab. Med overtagelsen blev mediemogulen Rupert Murdochs tilknytning til Sky, som han grundlagde i 1989, ophævet.

Det bliver ikke nemt for Skyholdet at finde en sponsor af samme kaliber, mener TV 2 SPORTs cykelekspert Brian Nygaard, der var holdets pressechef i 2009.

- Sky har stået 100 procent for den allerstørste investering nogensinde i professionel cykelsport hen over de seneste ti år. Så hvis holdet vil forsætte med samme opsætning, er det et rekordstort beløb, det skal finde. Og traditionen tro er det svært at finde sponsorater i cykelsporten, siger Nygaard og bliver suppleret af Chris Anker Sørensen:

- Det er selvfølgelig svært at finde så stor en sponsor, men omvendt kan man sige, at holdet har et rigtig godt produkt at tilbyde. Det er verdens bedste hold. Så hvis man gerne vil have verdens bedste hold, er der en gylden mulighed lige nu. Jeg vil da mene, at der helt klart er nogle sponsorer, der burde være interesseret i at komme med, siger den tidligere rytter.

Stjerneryttere kan blive konkurrenter

Lykkedes det ikke at finde en sponsor i samme kategori kan konsekvensen for Team Sky blive at nedjustere. Det kan være ensbetydende med, at stjerner som Chris Froome, Geraint Thomas og Egan Bernal fremover skal køre på hver sit hold og ikke sammen.

- Ting udvikler sig, og der er ikke nogen sponsorater, der varer for evigt. Det så vi også med Mapei og Once i sin tid, der stoppede, og så er der nogle af de store ryttere, der kommer ud på andre hold, siger Brian Nygaard og fortsætter:

- For første synes jeg ikke, at det er positivt, når en kæmpe investering forsvinder fra cykelsporten. Jeg håber ikke, at det er et tegn på, at folk mener, at sporten er mindre investeringsværdig. Men at der er nogle af de store ryttere, der bliver konkurrenter i stedet for holdkammerater, hilser jeg velkommen.

Cykelsporten bliver aldrig den samme igen efter Team Sky, for holdet har domineret og kørt løbene på en bestemt måde

Brian Nygaard, TV 2 SPORTs cykelekspert

- Jo flere af de bedste ryttere, der kører mod hinanden end med hinanden, er altid spændende, og det skaber et anderledes cykelløb. Der er mange, der har kritiseret de seneste års Tour de France-udgaver for at være monotone på grund af Team Skys måde at være så suveræne på, og hvis de ikke er i stand til at sikre sig ryttere, der kan køre cykelløb på den måde, så får vi muligvis et andet Tour de France. Så bliver det noget andet, men ikke nødvendigvis mindre interessant.

Hvad har Team Sky betydet for professionel cykling?

- Holdet har været med til at løfte niveauet på andre hold, for de andre hold har virkelig skulle tage et skridt op for overhovedet at være en del af konkurrencen om eksempelvis podiet i Tour de France, svarer Brian Nygaard.

- Cykelsporten bliver aldrig den samme igen efter Team Sky, for holdet har domineret og kørt løbene på en bestemt måde. Og den måde at køre cykelløbene på, er jeg sikker på ikke er en saga blot, bare fordi Team Sky stopper. De andre hold er også ved at lære, hvordan man gør, siger eksperten.

Team Sky forventer fremtidsafklaring inden Touren

Samme dag som den overraskende udmelding skriver Team Sky i et åbent brev til sine fans, at holdet inden næste års Tour de France i juli forventer, om det kører videre under et nyt navn i 2020.

- Med hensyn til fremtiden er vi åbne. Hvis vi kan finde en ny langsigtet partner, der kan tage holdet ind i en ny æra, vil vi gerne det. Vi vil gøre alt for at få det til at ske i de næste uger og måneder, står der i brevet på holdets hjemmeside.

- Vi kan ikke forudsige, hvad der vil ske fra 2020, og vi kan ikke udstede garantier. Men uanset hvad der sker, vil vi sørge for, at der på den ene eller anden måde er en afklaring om holdets fremtid inden Tour de France-starten i juli næste år.

Team Sky har med et væsentligt større budget end konkurrenterne formået at være en næsten altdominerende faktor i sporten siden 2010. Ifølge holdet selv har det vundet 322 sejre. Det inkluderer otte samlede sejre i Grand Tour-løb, 52 samlede sejre i andre etapeløb samt 25 sejre i endagsløb.